علائم سرطان مثانه شامل هماچوری بدون درد ( وجود خون در ادرار بدون درد) و همین طور تکرر ادرار و ادرار دردناک می باشد. سرطان مثانه با روش هایی مثل جراحی، شیمی درمانی و اشعه درمانی درمان می شود.
سرطان رشد غیر طبیعی سلول های بدن است. این افزایش رشد باعث تشکیل توده هایی می شود که تومور نام دارد. در سرطان مثانه، این افزایش رشد در مثانه رخ می دهد.
مثانه بخشی از دستگاه ادراری است که ادرار را تا زمان تخلیه ذخیره می کند.
سرطان مثانه اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود و درمان شود، اغلب با موفقیت همراه است.
نوع شایع این سرطان، سرطان سلول ترانزیشنال است. این سرطان در لایه ی داخلی مثانه شروع می شود. اغلب این سرطان در افراد ۶۰ ساله و مسن تر رخ می دهد.
متخصصین علل سرطان مثانه را نمی دانند ولی سیگار کشیدن و یا مواجهه با برخی مواد شیمیایی این خطر را افزایش می دهد. همانند سایر سرطان ها، تغییرات ماده ی ژنتیکی سلول ها، نقش مهمی در بروز این سرطان دارد.
خون در ادرار علامت اصلی است. سایر علائم آن می تواند به صورت درد در زمان ادرار کردن باشد.
این علائم ممکن است مربوط به مشکلات دیگری هم باشد مثل عفونت ادراری. در صورت وجود خون در ادرار باید فورا به پزشک اطلاع دهید.
برای تشخیص سرطان مثانه، پزشک:
گزینه های درمانی برای سرطان مثانه شامل موارد زیر است:
درمان به میزان رشد تومور بستگی دارد.
سرطان مثانه ممکن است عود کند، در صورت تشخیص زودرس، عود قابل درمان است. پس باید بیمار تحت بررسی و چکاپ های منظمی قرار داشته باشد.
عوامل خطر ابتلا به سرطان مثانه عبارتند از:
علت سرطان مثانه ناشناخته است. تغییرات ماده ی ژنتیکی سلول های مثانه ممکن است در این روند نقش داشته باشد. مواد شیمیایی محیطی و موجود در دود سیگار هم به نظر در بروز این سرطان نقش دارند.
اگر لایه ی پوشاننده ی مثانه به مدت طولانی تحریک شود، تغییرات سلولی باعث بروز سرطان می شود.
سرطان مثانه در افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری دو برابر شایع تر است. متخصصین بر این باورند که سیگار کشیدن باعث بروز نیمی از موارد سرطان مثانه در مردان و زنان می شود.
شایع ترین علائم سرطان مثانه عبارتند از:
علائمی که ممکن است نشان دهنده ی سرطان مثانه ی پیشرفته تر باشد عبارتند از:
سایر علائمی که ممکن است در زمان پخش شدن سرطان مثانه ایجاد شود، عبارتند از:
علائم سرطان مثانه ممکن است شبیه علائم سایر مشکلات مثانه باشد.
سرطان مثانه، رشد سریع و غیر قابل کنترل سلول ها در مثانه است. سرطان معمولا در لایه ی پوشاننده ی مثانه ایجاد می شود. سلول های سرطانی ممکن است از راه لایه ی پوشاننده به داخل لایه ی عضلانی مثانه پخش شوند.
سرطان مثانه تهاجمی ممکن است به گره های لنفاوی، و سایر اعضای لگنی پخش شود ( ممکن است باعث بروز مشکلات کلیوی و اختلال عملکرد روده ها شود)، و یا سایر اعضای شکمی مثل کبد و ریه ها.
درمان بستگی به میزان پخش شدن سرطان دارد.
بیشتر موارد سرطان مثانه در مراحل اولیه تشخیص داده می شود، در واقع قبل از اینکه سرطان به دیواره ی مثانه پخش شود. با جراحی معمولا می توان این تومورها را خارج کرد. ولی سرطان مثانه اغلب موارد عود دارد، بنابر این درمان های دیگری مثل شیمی درمانی و یا ایمونوتراپی هم ممکن است برای کاهش احتمال عود سرطان نیاز باشد.
عوامل خطر اصلی ابتلا به سرطان مثانه عبارتند از:
در مردان سرطان مثانه ۴ برابر از خانم ها شایع تر است. در مردان سفید پوست این احتمال دوبرابر مردان آمریکایی – آفریقایی است.
برای یافتن این که آیا سرطان مثانه علت این علائم ادراری است، پزشک ممکن است:
در این تست پزشک داخل مثانه را با لوله ی باریک و روشنی بررسی می کند. ممکن است از نواحی غیر عادی هم بیوپسی تهیه شود. نمونه ها زیر میکروسکوپ برای یافتن سلول های سرطانی بررسی می شود.
سرطان مثانه بر اساس مرحله و درجه تقسیم بندی می شود. در مرحله، میزان پخش تومور به اندام هایی مثل ریه ها و کبد و یا استخوان بررسی می شود.
درجه تومور با مقایسه ی سلول های سرطانی و سلول های طبیعی مثانه مشخص می شود.
پزشک با جمع آوری اطلاعات و بررسی های مختلف مرحله و گرید تومور را مشخص می کند، شامل:
سایر تست های تشخیصی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
گزینه های درمانی و پیش آگهی طولانی مدت افراد مبتلا به سرطان مثانه به مرحله و گرید سرطان وابسته است. در زمان تصمیم گیری برای درمان، پزشک به مواردی مثل سن بیماری، وضعیت کلی سلامتی و کیفیت زندگی توجه می کند.
سرطان مثانه اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، بهتر قابل درمان است.
گزینه های درمانی برای سرطان مثانه عبارتند از:
از استیج ۱ تا ۴ تقسیم بندی می شود به صورت زیر:
استیج صفر: سلول های سرطانی تنها در سطح لایه ی داخلی مثانه هستند. به آن کارسینوم درجا گفته می شود.
استیج ۱: سرطان به سمت عمق در لایه ی داخلی مثانه رشد می کند ولی در لایه ی عضلانی وارد نمی شود.
استیج ۲: سرطان وارد لایه ی عضلانی مثانه می شود.
استیج ۳: سرطان از لایه ی عضلانی رد می شود و وارد اندام های مجاور می شود مثل پروستات، رحم و یا واژن.
استیج ۴: سرطان در دیواره ی لگن و یا شکم رشد می کند ولی به گره های لنفاوی پخش نمی شود و یا سرطانی که به داخل حداقل یک گره لنفاوی و یا سایر بخش های بدن مثل کبد، ریه ها و یا استخوان ها پخش شده باشد.
گرید سرطان مثانه معمولا با گرید پائین و یا گرید بالا مشخص می شود. تومورهای با گرید بالا سریع تر رشد می کنند. میل به پخش شدن آن ها از سرطان های با گرید پائین بیشتر است.
پس از درمان اولیه سرطان مثانه، باید مراقبت های پیگیرانه ای برای کنترل عود احتمالی آن انجام شود.
سرطان مثانه ممکن است در خود مثانه عود کند و یا به سایر اعضای بدن پخش شود. عود سرطان مثانه با جراحی و یا شیمی درمانی کنترل می شود.
تمایلات جنسی در این زمان کم می شود.
عوارض جانبی شیمی درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عوارض جانبی این داروها به نوع دارو بستگی دارد و متغیر است. BCG نوعی باکتری است که با باکتری عامل سل ارتباط دارد. BCG برای واکسن سل کاربرد دارد. عوارض جانبی BCG ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عوارض جانبی جراحی برای سرطان مثانه عبارتند از:
عوارض جانبی رادیوتراپی عبارتند از:
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com