شوک آنافیلاکتیک – Anaphylactic Shock
اسامی دیگر آن عبارتند از:
علائم شوک آنافیلاکتیک ممکن است با حس گزگز و یا طعم فلز شروع شود. ممکن است مشکلات تنفسی مثل کوتاهی تنفس، ویز، سرفه، خشونت صدا، تورم گلو و یا خارش دهان یا گلو و گرفتگی بینی شروع شود. ممکن است نشانه های مشکلات جریان خون هم دیده شود شامل:
سایر علائم آن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
شوک آنافیلاکتیک یک واکنش آلرژیک جدی است که بلافاصله پس از مواجهه با آلرژن رخ می دهد مثل غذاهای خاص، داروها، گزش و یا لاتکس. بدون درمان فوری این وضعیت ممکن است کشنده باشد. با شروع واکنش آلرژیک باید فورا به اورژانس اطلاع داده شود. نشانه های شوک آنافیلاکتیک ممکن است در مدت چند دقیقه تا چند ساعت پس از مواجهه با آلرژن شروع شود مثل:
برای برطرف شدن این واکنش، از اپی نفرین ( آدرنالین) استفاده می شود. پزشک ممکن است از داروهای دیگری مثل آنتی هیستامین ها و یا استروئیدها استفاده کند.
شوک آنافیلاکتیک یک اورژانس طبی است. اگر علائم شدید بویژه پس از مصرف غذا، استفاده از داروها و یا گزش حشرات وجود داشت، باید فورا به اورژانس اطلاع داده شود. اگر شما مشکلات تنفسی، افت فشار خون، و یا کاهش هوشیاری دارید، باید فورا به پزشک اطلاع داده شود.
علائم شوک آنافیلاکتیک ممکن است در مدت چند دقیقه تا ۲ ساعت از مواجهه با محرک شروع شود. در مدت چند ساعت این وضعیت ممکن است بدتر شود. یا ممکن است موقت برطرف شود و بعد از چند ساعت علائم مجدد برگردد. نباید منتظر بهبود خود به خود علائم بود و باید سریع درمان انجام شود. پزشک ممکن است برای برطرف کردن وضعیت بیمار از اپی نفرین استفاده کند. ممکن است داروهای دیگری هم استفاده شود. باید تا ۲۴ ساعت بعد از حمله ی آلرژی فردی مراقب بیمار باشد. پزشک ممکن است بیمار را به متخصص آلرژی ارجاع دهد تا مراقبت و پیگیری مناسبی انجام شود.
اگر واکنش آلرژیک جدی وجود دارد، پزشک ممکن است داروی اپی نفرین برای بیمار تجویز کند. ممکن است فرمی از آن به بیمار داده شود که همواره همراه خود داشته باشد. ممکن است برای کاهش خطرات این بیماری در آینده، ایمونوتراپی هم لازم شود.
بیمار باید از محرک ها پرهیز کند. نباید غذاهای آلرژی زا استفاده شود.
اگر هر علامتی دال بر آلرژی وجود داشت و یا واکنش جدی وجود داشت، متخصص آلرژی باید بیمار را ویزیت کند.
آنافیلاکسی با معاینه ی بالینی و ارزیابی نشانه های حیاتی تشخیص داده می شود. برای شناسایی عوامل محرک، متخصص آلرژی از تست های خون و / یا پوست برای تعیین علت واکنش آلرژیک استفاده می کند.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com