ضایعات مغزی به صورت ناحیه ای از بیماری یا آسیب مغزی می باشد. تعریف آن به نظر ساده است، ولی درک ضایعات مغزی می تواند دشوار باشد. علت آن این است که انواع بسیاری از ضایعات مغزی وجود دارد. ممکن است این ضایعات کوچک تا بزرگ باشد، تعداد کم تا زیاد داشته باشد، از موارد نسبتا مخرب تا موارد تهدید کننده حیات.
ضایعات مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
به طور معمولا علت آن ناشناخته است.
علائم این ضایعات بر اساس نوع، محل و اندازه ی ضایعه متغیر است. علائم شایع چندین نوع ضایعات مغزی شامل موارد زیر است:
برخی انواع شایع تر آن عبارتند از:
آبسه های مغزی به صورت نواحی عفونی است شامل چرک و بافت ملتهب. این ضایعات شایع نیستند، ولی تهدید کننده ی حیات می باشند. آبسه های مغزی اغلب پس از عفونت رخ می دهد، معمولا در نواحی نزدیک مغز مثل گوش، سینوس، و یا عفونت دندانی. این ضایعات ممکن است پس از آسیب و یا جراحی جمجمه هم ایجاد شود.
این ضایعات نوعی آسیب مغزی است که در طی مراحل اولیه نمو ایجاد می شود. شریان ها و وریدهای مغزی یا ساختارهای لوله ای شکلی به نام فیستولا با هم ارتباط دارند.
وریدها اغلب بزرگ هستند به علت اینکه جریان خون آن ها از راه فیستول مستقیما از شریان می آید. این رگ های شکننده ممکن است پاره شوند و خون به داخل مغز نشت کند. بعلاوه بافت مغز ممکن است خون کافی برای عملکرد صحیح دریافت نکند. آسیب مغزی ممکن است در ابتدا تشنج بدهد.
انفارکتوس اشاره دارد به مرگ بافت. انفارکتوس مغزی یا استروک ضابعه ی مغزی است که لایه ی سطحی سلول های مغزی در زمانی که خونرسانی کافی نداشته باشد، از بین می رود.
این نوع از ضایعه ی مغزی زمانی رخ می دهد که نوزاد در شکم مادر است. این اختلال در گذر زمان پیشرفت نمی کند. ضایعات مغزی بر روی توانایی کودکان در حرکت تاثیر دارند.
در این حالت دستگاه ایمنی بدن به میلین اعصاب مرکزی حمله می کند و آن ها را از بین می برد.
برجستگی های سلولی هستند که از بافت نرمال به صورت غیرطبیعی رشد می کند. برخی تومورها غیر سرطانی و یا خوش خیم هستند. سایر موارد سرطانی هستند. این ضایعات ممکن است در مغز هم ایجاد شوند و یا ممکن است از جای دیگر بدن پخش شده باشند. ( متاستاز).
روش های مورد استفاده برای شناسایی و تشخیص ضایعات مغزی به علائم اختلال وابسته است. در بسیاری از موارد، سی تی اسکن و ام آر آی به شناسایی محل، اندازه و مشخصات ضایعه کمک می کند. تست های آزمایشگاهی خون و دیگر تست ها هم ممکن است برای بررسی نشانه های عفونت استفاده شود.
درمان به نوع ضایعه مغزی بستگی دارد. اهداف درمانی ممکن است شامل معالجه، تسکین علائم، و یا بهبود کیفیت زندگی و یا طول عمر باشد. رویکردهای شایع برای درمان ضایعات مغزی شامل موارد زیر است:
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com