هر کسی در هر زمانی ممکن است گلو درد بگیرد، و بعضی اوقات لوزه ها در دهانتان می تواند عفونتی شود. ولی، لوزه ها تنها غده آسیب پذیر در دهان شما نیستند. لوزه سوم، که در بالای دهان قرار گرفته است – پشت بینی و در سقف دهان – نیز می تواند عفونی شود. لوزه ی بزرگ و ملتهب – که التهاب لوزه سوم نامیده می شود – می تواند تنفس را سخت کند و باعث عفونت های تنفسی راجعه شود.
لوزه سوم یک توده بافتی است، که موازی با دیگر لوزه های شما، از طریق به دام انداختن میکروب های خطرناک که از دهان یا بینی عبور میکنند، به سلامت شما کمک میکند. لوزه سوم شما میتواند برای کمک به مبارزه علیه عفونت آنتی بادی تولید کند. برعکس لوزه های دیگر که به سادگی با باز کردن دهان دیده میشوند، شما نمی توانید لوزه سوم خود را ببینید. پزشک آینه ی کوچک یا وسیله ی مخصوص با نور را برای دیدن لوزه سوم شما استفاده میکند. بعضی اوقات اشعه ایکس برای دیدن واضح تر آنها استفاده می شود.
اگرچه لوزه سوم نقش مهمی در حفظ سلامت فرد بازی میکند، اما با افزایش سن اهمیت آنها کمتر می شود، چون بدن شما از راه های دیگر توانایی مبارزه با عفونت ها را کسب میکند. در حقیقت، لوزه سوم اغلب حوالی سن ۵ یا ۶ سالگی کوچک تر میشود و در سنین نوجوانی کاملا ناپدید میگردد.
اگرچه لوزه سوم کمک به پاکسازی میکروب ها از بدن میکند، اما بعضی اوقات میتواند توسط باکتری در هم شکند و عفونت کند. وقتی این اتفاق میفتد اغلب لوزه ملتهب و متورم میشود. این شرایط التهاب لوزه سوم نامیده میشود. به طور شایع در کودکان دیده میشود اما گاهی اوقات بزرگسالان را نیز درگیر میکند.
علائمی التهاب لوزه سوم میتواند بسته به علت عفونت متفاوت باشد. شامل:
زمانی که بینی گرفته میشود، تنفس از بینی میتواند دشوار شود. علائم دیگر التهاب لوزه سوم به احتقان بینی مربوط میشود شامل:
التهاب لوزه سوم با آنتی بیوتیک درمان میشود. اما، اگر کودک شما عفونت های مکرر مثل عفونت های گوش و سینوس دارد، یا آنتی بیوتیک کمکی نمیکند، یا کودک شما مشکلات تنفسی پیشرونده دارد، جراحی ممکن است برای برداشتن لوزه سوم مورد نیاز باشد. این فرآیند آدنکتومی نامیده میشود.
پزشک کودکتان ممکن است توصیه به برداشتن سایر لوزه ها همزمان با لوزه سوم در شرایط وجود التهاب لوزه سوم همراه التهاب سایر لوزه ها بکند. جراحی برای برداشتن سایر لوزه ها تونسیلکتومی نام دارد.
شما و پزشکتان میتوانید باهم درمورد فواید و مضرات جراحی بحث کنید و درصورت نیاز جهت جراحی تصمیم بگیرید.
آدنکتومی توسط پزشک متخصص در زمینه جراحی گوش و حلق و بینی انجام خواهد شد. این جراحی میتواند در بیمارستان یا به صورت سرپایی در مرکز جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام شود یعنی فرزندتان حین عمل به خواب برود. لوزه ها و/یا لوزه سوم میتواند از طریق دهان خارج شود پس هیچ برش اضافه ای به جز محل خروج بافت نیاز نخواهد بود.
بیشتر بیماران، بعد از عمل میتوانند به منزل بروند اما شما باید حدود ۴ تا ۵ ساعت بعد از جراحی در مرکز جراحی منتظر بمانید تا کودکتان به دقت تحت نظر قرار گرفته شود. پزشک شما میتواند دستورالعمل های اختصاصی برای احتیاجات خاص کودکتان ارائه دهد.
بعد از جراحی، کودکتان ممکن است پس از ازبین رفتن اثرات بیهوشی احساس تهوع داشته باشد. طی هفته ی بعد از آدنکتومی، کوکتان ممکن است دچار شرایط زیر شود:
گلودرد: گلوی کودکتان ممکن است برای هفت تا ده روز پس از جراحی دردناک و غذا خوردن دشوار باشد.
تب: کودکتان ممکن است چند روز بعد از جراحی تب خفیفی داشته باشد. اگر تب بیشتر از ۱۰۲ فارنهایت شد، پزشکتان را مطلع کنید. اگر تب همراه با علائم دیگری مثل خستگی، تهوع، استفراغ، سردرد و سفتی گردن میباشد، مراقبت های پزشکی بیشتری مورد نیاز است.
تنفس دهانی: تنفس از راه دهان و خروپف ممکن است پس از جراحی به علت تورم گلو ایجاد شود. معمولا ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از جراحی یعنی زمانی که تورم برطرف شده است، تنفس طبیعی خواهد شد. اگر تنفس کودکتان دشوار است به پزشکتان اطلاع دهید.
درد: بعضی گلودرد و گوش دردها چند هفته پس از جراحی طبیعی هستند. پزشک باید جهت کنترل درد نسخه تجویز کند.
خراش هایی داخل دهان. خراش های کلفت سفید در مکان برداشتن لوزه ها ایجاد میشود. این حالت طبیعی است و بیشتر خراش ها طی ۱۰ روز بعد از جراحی کوچک می شوند. نگذارید فرزندتان این خراش ها را دستکاری کند. این ضایعات میتواند بوی بدن دهان نیز ایجاد کند.
به کودکتان غذای نرم مثل تخم مرغ آب پز، ژله، سوپ و بستنی چوبی بدهید. اما، اجازه ندهید فرزندتان در ۲۴ ساعت اول بعد از جراحی چیزی بخورد. پس از آن، بستنی، کرم کارامل و ماست خوب هستند.
مطمئن شوید که کودکتان مایعات کافی بنوشد تا دچار کم آبی نشود.
طی چند روز اول جراحی تا جایی که ممکن است به کودکتان استراحت بدهید. کودک شما باید زمانی به مدرسه بازگردد که بتواند دوباره غذاهای معمولی بخورد و مدت طولانی داروی ضد درد دریافت نکرده باشد و بتواند شبها بدون صدا بخوابد.
اگر متوجه خون قرمز روشن از دهان یا بینی فرزندتان شدید، فورا پزشک را باخبر کنید یا به اورژانس مراجعه کنید. این وضعیت ممکن است نشان دهد که خراش ها زودتر ایجاد شده اند. نقاط کوچک خون در بینی یا بزاق ممکن است وجود داشته باشد. هم چنین، اگر تنفس برای کودکتان دشوار شود و خس خس پیدا کند، سریعا به پزشک مراجعه کنید. این ممکن است علامت تورم در نتیجه جراحی باشد و باید سریعا بررسی شود.
جراحی نباید هیچ گاه سبک تلقی شود. مطمئن شوید که قبل از تصمیم گیری تمام سوالات شما پاسخ داده شده است، و اگر شک داشتید، با پزشک خبره ی دیگری مشورت کنید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com