سندرم متابولیک مجموعه ای از علائم است که در کتار هم قرار می گیرند، و به این نام خوانده می شوند، از جمله مهمترین معیار های آن فشار خون و وضعیت قند بدن می باشد.
سندرم متابولیک کمتر از ۲۰ سال است که شناخته شده است، و به اندازه ی سرماخوردگی و جوش زدن شایع است. بر اساس نظریه ی انجمن قلب آمریکا، ۴۷ میلیون آمریکایی به آن مبتلا هستند. این سندرم در خانواده ها ایجاد می شود و در میان جوامع آمریکایی – آفریقایی، اسپانیایی، آسیایی و آمریکایی های بومی شایع می باشد. خطرات سندرم متابولیک با افزایش سن زیاد می شود.
در واقع به نظر می رسد ، سندرم متابولیک وضعیتی باشد که بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند ولی هیچ کس در مورد آن زیاد نمی داند. این بیماری توسط متخصصین شرح داده شده است – همه ی پزشکان این اعتقاد را ندارند که این سندرم را باید بیماری متمایزی در نظر گرفت.
سندرم متابولیک به خودی خود یک بیماری نیست. در عوض، شامل گروهی از عوامل خطر است از جمله فشار خون بالا، قند خون بالا، سطح کلسترول نامناسب، و چربی شکمی.
واضح است که، داشتن هر یک از این عوامل خطر خوب نیست. ولی وقتی ترکیبی از این موارد را داشته باشیم، مشکلات پیش رو بیشتر می شود. این عوامل خطر ریسک بیماری عروق خونی و بیماری های قلبی را دو برابر می کنند، و ممکن است باعث ایجاد حملات قلبی و استروک ( سکته ی مغزی ) شوند. این عوامل خطر، وقوع بیماری دیابت را ۵ برابر افزایش می دهند.
خبر خوب این است که سندرم متابولیک قابل کنترل است و آن هم از راه تغییر در سبک زندگی میسر می شود.
بر اساس نظریه ی انجمن قلب آمریکا و نهاد بین الملی قلب، ریه و خون، ۵ عامل خطر برای ایجاد سندرم متابولیک وجود دارد.
برای اینکه تشخیص سندرم متابولیک مطرح شود، حداقل ۳ تا از عوامل خطر بالا لازم است.
متخصصین مطمئن نیستند که چرا سندرم متابولیک ایجاد می شود. مجموعه ای از عوامل خطر وجود دارد، و یک بیماری منحصر به فرد هم نیست. پس ممکن است علل متفاوت بسیاری داشته باشد.
برخی از این عوامل خطر عبارتند از:
مقاومت به انسولین : انسولین هورمونی است که به بدن کمک می کند تا از گلوکز به عنوان انرژی استفاده کند – قند ساده ای که از خوردن غذا بدست می آید. در افرادی که مقاومت به انسولین دارند، انسولین به خوبی کار نمی کند، پس بدن بیش از حد از آن می سازد و باعث افزایش سطح قند خون می شود. در نهایت، می تواند منجر به دیابت شود. مقاومت به انسولین دقیقا به چاقی شکمی ارتباط دارد.
چاقی – بویژه چاقی شکمی : متخصصین بر این عقیده اند که سندرم متابولیک امروزه شایع تر است و علت آن هم افزایش میزان چاقی در جامعه است. علاوه بر این، وجود چربی اضافی در ناحیه ی شکمی – در مقایسه با سایر نواحی بدن – به نظر این خطر را زیادتر می کند.
شیوه ی زندگی نامناسب : خوردن غذاهای با چربی بالا و عدم فعالیت فیزیکی مناسب می تواند در ایجاد سندرم متابولیک نقش مهمی داشته باشد.
عدم تعادل هورمونی: هورمون ها در این سندرم نقش مهمی دارند. برای مثال، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOs) – وضعیتی که بر روی باروری اثر دارد – با عدم تعادل هورمونی و سندرم متابولیک ارتباط دارد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com