بیماری های ریوی طیف گسترده ای از اختلالات هستند که می توانند ریه های و مجاری تنفسی را درگیر کنند، گاها یک افزایش حساسیت هستند، همانند آسم که یک بیماری شایع می باشد و یا حتی اختلالات خونریزی دهنده و فیبروز ریوی که مشکلات جدی می باشند، البته بیماری مثل آسم هم نیاز به پیگیری و درمان به موقع دارد.
بیماری های ریوی از جمله شایع ترین مشکلات طبی در جهان می باشند. ۱۰ ملیون نفر در ایالات متحده دچار بیماری های ریوی هستند. سیگار کشیدن، عفونت ها و عوامل ژنتیکی مسئول بیشتر این بیماری ها می باشند.
ریه ها بخشی از سیستم پیچیده ی تنفسی هستند، که هر روز هزاران بار منبسط و شل می شوند تا اکسیژن بگیرند و دی اکسید کربن را دفع کنند. بیماری ریوی می تواند در اثر مشکلاتی در هر یک از بخش های سیستم تنفسی رخ دهد.
تراشه ( نای) به لوله هایی به نام برونش ( نایژه) تقسیم می شود که در ادامه باریک تر می شود تا به ریه ها منتهی شود. بیماری هایی که بر روی مجاری هوایی اثر دارند، عبارتند از:
آسم : راه های هوایی به طور مداوم ملتهب می شوند و ممکن است گاها دچار اسپاسم شوند، و ویز ( نوعی صدای تنفسی) و کوتاهی تنفس بدهند. آلرژی، عفونت ها و یا آلودگی ها می توانند علائم آسم را تحریک کنند.
بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) : مشکلات ریوی هستند که به نام عدم توانایی در بازدم طبیعی شناحته می شوند و باعث ایجاد دشواری در تنفس می شوند.
برونشیت مزمن : فرمی از COPD است که با سرفه های خلط دار مزمن مشخص می شود.
آمفیزم : آسیب های ریوی باعث می شود تا هوا در ریه ها در این فرم از COPD گیر کند. مشخصه ی آن دشواری در دادن هوا به بیرون است.
برونشیت حاد : عفونت ناگهانی در راه های هوایی می باشد و معمولا در اثر ویروس ها ایجاد می شود.
سیستیک فیبروزیس : بیماری ژنتیکی که در اثر پاکسازی ضعیف موکوس از برونش ایجاد می شود. موکوس جمع شده باعث ایجاد عفونت های ریوی مجدد می شود.
در نهایت راه های هوایی به مجاری باریکی تبدیل می شوند ( برونشیول) که به آلوئول ها ختم می شوند. این کیسه چه های هوایی بیشتر بافت ریه را می سازند.
بیماری های ریوی که بر روی آلوئول ها اثر دارند عبارتند از:
پنومونی : عفونت آلوئول ها معمولا به علت باکتری.
سل ( توبرکلوزیس) (TB) : پنومونی پیشرونده ی آهسته که در اثر باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود.
آمفیزم : باعث آسیب ارتباطات ضعیف و شکننده ی بین آلوئول ها می شود. سیگار کشیدن هم یک علت شایع است. ( آمفیزم هم ورود هوا را محدود می کند، و هم بر روی راه های هوایی اثر دارد).
ادم ریوی : نشت مایع به خارج عروق خونی ریه و به داخل کیسه چه های هوایی و بافت های اطراف می باشد. یک فرم آن ناشی از نارسایی قلبی و فشار برگشتی به عروق خونی ریوی است. در فرم دیگر، آسیب مستقیم به ریه ها باعث ایجاد نشت مایع می شود.
سرطان ریه : اشکال بسیاری دارد، و ممکن است در هر بخشی از ریه ایجاد شود. در اکثر موارد در بخش اصلی ریه ایجاد می شود، و یا در نزدیک کیسه چه های هوایی. نوع، محل و انتشار سرطان ریه گزینه های درمانی را تعیین می کند.
سندرم دیسترس تنفسی حاد (ARDS) : آسیب شدید و ناگهانی به ریه ها در اثر بیماری جدی رخ می دهد. حمایت بیمار توسط تهویه ی مکانیکی معمولا برای بقای وی تا زمان بهبود ریه ها لازم است.
پنوموکونیوزیس : نوعی مشکل طبی است که در اثر استنشاق موادی که به ریه ها آسیب می زنند ایجاد می شود. نمونه های آن شامل بیماری ریه سیاه در اثر استنشاق گرد و غبار ذغال سنگ و آزبست می باشد.
بافت بینابینی یک پوشش باریک میکروسکوپی بین کیسه چه های هوایی ریه ها ( آلوئول ها) می باشد. عروق خونی کوچک وارد بافت بینابینی ریه می شوند و به گاز ها اجازه ی تعویق و تبادل بین آلوئول و خون را می دهند.
بیماری های ریوی گوناگون بر روی بافت بینابینی ریه اثر دارند:
بیماری ریوی اینترستیشیال (ILD) : مجموعه ی وسیعی از بیماری های ریوی هستند که بر روی میان بافت ریه اثر دارند. از جمله مهمترین و بیشترین موارد این دسته از بیماری ها، می توان به اختلالاتی همچون سارکوئیدوز، فیبروز ایدیوپاتیک ریوی و بیماری خود ایمنی اشاره کرد.
پنومونی و ادم ریوی هم می توانند بر روی میان بافت ریوی اثر گذار باشد.
سمت راست قلب خون کم اکسیژن را از ورید ها می گیرد. این بخش از راه شریان های ریوی، خون را به ریه ها پمپ می کند.
این عروق خونی می توانند دچار بیماری شوند، از جمله در موارد زیر:
آمبولی ریوی : لخته ی خون کنده می شود و به سمت قلب حرکت می کند و به سمت پاها می رود. ( معمولا در ورید های عمقی پاها، ترومبوز ورید عمقی دیده می شود). لخته در شریان ریوی گیر می کند و اغلب باعث کوتاهی تنفس و کاهش سطح اکسیژن خون می شود.
هیپرتانسیون ریوی : وضعیت های گوناگونی می توانند موجب فشار خون در شریان های ریوی شوند. این حالت می تواند باعث کوتاه شدن تنفس و درد قفسه سینه شود. هنگامی که علتی برای آن یافت نشود، این وضعیت به عنوان هیپرتانسیون ایدیوپاتیک شریان ریوی شناخته می شود.
پلور لایه باریک پوشاننده ای است که ریه ها را احاطه کرده است و بخش داخلی دیواره قفسه سینه را مفروش کرده است. لایه ی نازکی از مایع اجازه می دهد تا پلور بر روی سطح ریه ها در هر بار تنفس به راحتی حرکت کند.
بیماری های ریوی پلور عبارتند از:
افیوژن پلور : به طور طبیعی مایع در پلور باریک در فضای بین ریه و قفسه سینه جمع می شود. پنومونی و نارسایی قلبی معمولا مسئول آن هستند. اگر حجم مایع جمع شده حجیم باشد، افیوژن های پلور می تواند تنفس را مختل کند و می بایست مایع اضافی تخلیه شود.
پنوموتوراکس : ممکن است هوا در فضای بین دیواره ی قفسه سینه و ریه وارد شود، پس ریه ها روی هم می خوابند. برای برداشت هوا، معمولا از دیواره ی قفسه سینه لوله ای وارد می شود.
مزوتلیوم : فرم نادری از سرطان است که بر روی پلور شکل می گیرد.
مزوتلیوما دهه ها پس از مواجهه با آزبست ممکن است ظاهر شود.
دیواره قفسه سینه هم در تنفس نقش مهمی را بر عهده دارد. عضلات و دنده ها را به هم وصل می کند و به قفسه سینه کمک می کنند تا باز شوند و دیافراگم با هر بار تنفس به پائین می آید و باعث انبساط قفسه سینه می شود.
سندرم هیپوونتیلاسیون مرتبط با چاقی : وزن زیادی بر روی قفسه سینه و شکم، باز شدن قفسه سینه را با مشکل مواجه می کند. در نتیجه ممکن است مشکلات جدی تنفسی رخ دهد.
اختلالات عصبی عضلانی : عملکرد ضعیف در اعصاب کنترل کننده ی عضلات تنفسی باعث دشواری در تنفس می شود. اسکلروز جانبی آمیوتروفیک و میاستنی گراویس نمونه هایی از بیماری های ریوی عصبی عضلانی هستند.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com