ممکن است ویتامین Q10 را به نام رایج آن “کوآنزیم Q10” (کوآنزیم کیو ۱۰) بشناسید. از نظر فنی CoQ10 ویتامین به حساب نمی آید، اما برای سلامتی حیاتی است. بدن به کوآنزیم Q10 برای تولید انرژی نیاز دارد. هرچند برخی از موادغذایی حاوی این کوآنزیم می باشند، اما بدن نیز به طور طبیعی مقادیر کافی را برای حفظ سلامتی و فعالیت تولید می کند.
کوآنزیم Q10 یک ماده محلول در چربی بوده که در داخل سلول های بدن موجود است. این کوآنزیم نقشی ضروری در فرآیند تولید انرژی دارد. کوآنزیم Q10 همچنین برای ساخت آنتی اکسیدان ها استفاده می شود که از غشای سلولی و ساختارهای درونی سلول ها در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند. به دلیل اینکه بدن این ماده را تولید می کند، بنابراین میزان مصرف توصیه شده روزانه برای کوآنزیم Q10 مشخص نشده است. کمبود این ماده در بدن معمولا ممکن است ناشی از اختلالات ژنتیکی باشد. براساس انستیتوی لینوس پاولینگ درایالات متحده، مقدار کوآنزیم Q10 موجود در بافت ها با افزایش سن کاهش می یابد.
براساس مطالعه منتشر شده در مجله ” فشارخون بالا در انسان” در ایالات متحده، مصرف روزانه ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلی گرم از کوآنزیم Q10 موجب کاهش فشارخون بالا می شود. طبق برخی دیگر از مطالعات، این کوآنزیم ممکن است باعث بهبود عملکرد قلب در افراد مبتلا به نارسایی احتقانی قلب شود. البته مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. همچنین براساس انستیتوی لینوس پاولینگ، مصرف کوآنزیم Q10 باعث بهبود عملکرد ورزشی در افراد سالم نمی شود.
برخی از موادغذایی به طور طبیعی حاوی کوآنزیم Q10 است. بدن برای تولید میزان کافی از این کوآنزیم به دو ماده مغذی پروتئین و ویتامین B6 نیاز دارد. از منابع غذایی کوآنزیم Q10 می توان به مرغ، گوشت گاو و ماهی اشاره کرد، همچنین اسیدهای آمینه و ویتامین B6 نیز برای ساخت این کوآنزیم مورد نیاز است. منابع دیگر کوآنزیم Q10 شامل لوبیا سویا، مغزهای آجیل، دانه کنجد، بروکلی، گل کلم، پرتغال، توت فرنگی و تخم مرغ است. همچنین ویتامین B6 از طریق غلات غنی شده، مغزهای آجیل، موز، اسفناج، سیب زمینی و کدوحلوایی قابل دریافت می باشد.
براساس دانشگاه نیویورک، دوز مکملی برای کوآنزیم Q10 روزانه از ۳۰ میلی گرم تا ۳۰۰ میلی گرم می باشد. طبق انستیتوی لینوس پاولینگ، کمتر از ۱۰ درصد این کوآنزیم از طریق مکمل ها جذب می شود. بنابراین برای افزایش جذب کوآنزیم Q10، مکمل ها را همراه با غذاهای حاوی چربی های سالم مصرف کنید. دوز بالای ۱۰۰ میلی گرم معمولا به ۲ یا ۳ قسمت کوچک در روز تقسیم می شود.
بیشتر افراد در تحمل مکمل کوآنزیم Q10 مشکلی ندارند، اما عوارض خفیف این کوآنزیم شامل تهوع، استفراغ و اسهال می باشد. همچنین ممکن است کاهش اشتها یا گسترش راش پوستی را تجربه نمایید. در صورت کاهش فشارخون یا استفاده از داروهای کاهش دهنده فشارخون از مصرف کوآنزیم Q10 اجتناب کنید. این کوآنزیم ممکن است با داروهای تجویزی از جمله داروهایی برای درمان سرطان و انعقاد خون تداخل داشته باشد. بنابراین قبل از مصرف مکمل کوآنزیم Q10 با پزشک خود مشورت کنید.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com