براساس وزارت کشاورزی امریکا، ارتباط عمیقی میان تغذیه و عملکرد شناختی وجود دارد. بدون دریافت میزان کافی از ویتامین ها، موادمعدنی و سایر موادمغذی، مغز قادر به ایفای نقش در سطوحی مطلوب نیست. پیروی از یک رژیم غذایی روزانه یا استفاده از مکمل های غذایی برای اطمینان از دریافت کافی ویتامین های مورد نیاز برای تفکری روشن می تواند روز به روز بر عملکرد شناختی و سلامت مغز تاثیرگذار باشد.
دریافت ویتامین های B برای سلامت مغز و عملکرد شناختی ضروری است. کمبود شدید ویتامین های B تاثیر زیادی بر مغز دارد، که می توان به غیرطبیعی بودن امواج مغز، اختلال در عملکرد حافظه، افزایش سطوح افسردگی، اضطراب، گیجی، مشکل در تمرکز و زودرنجی اشاره کرد. حتی کمبودهای خفیف این ویتامین ها نیز می تواند موجب اختلالات سیگنال مغزی الکتروانسفالوگرام و مهار عملکرد ذهنی شود. به عبارت دیگر، عملکرد مغز و حالات روحی حتی می توانند با کمبودهای نسبتا خفیف نیز تحت تاثیر قرار گیرند. بنابراین می توان نتیجه گرفت ویتامین های B کمپلکس برای تفکر روشن مورد نیاز است.
ارتباط نزدیکی میان عملکرد مغز و دریافت ویتامین ها وجود دارد. همچنین علاوه بر ویتامین های گروه B، ویتامین های آنتی اکسیدانی C و E نیز برای عملکرد مغزی اهمیت دارند. براساس مطالعات، موادچرب در جریان خون با اتصال به دیواره عروق، تحت یک فرآیند شناخته شده به نام اکسیداسون قرار می گیرند که این پروسه بر عملکرد شناختی تاثیرگذار است. اکسیداسیون منجر به تشکیل پلاک شده که می تواند منجر به کاهش یا انسداد خون رسانی به مغز شود، به طوریکه تاثیری منفی بر عملکرد مغزی دارد. اما ویتامین های آنتی اکسیدانی از جمله ویتامین های C و E ممکن است مانع از ایجاد اکسیداسیون شوند. بنابراین آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در عملکرد شناختی و سلامت مغزی دارند.
براساس مطالعات بالینی انجام شده در مقاله علمی امریکا در سال ۲۰۰۹، ویتامین D با عملکرد مغزی در ارتباط است، به طوریکه کمبود این ویتامین منجر به اختلالات شناختی از جمله کاهش سرعث پردازش اطلاعات می شود. شواهد زیادی مبنی بر نقش مهم ویتامین D در رشد و عملکرد مغزی وجود دارد، به طوریکه ویتامین D را می توان به عنوان یکی از ویتامین های ضروری برای تفکر روشن و عملکرد بهینه و مطلوب مغزی در نظر گرفت.
ترجمه شده از وب سیات: www.livestrong.com