اطلاعات کلی در مورد گیاه سوسن زرد (CALAMUS)
اسامی لاتین: Acore Odorant, Acore Olorant, Acore Roseau, Acorus americanus, Acorus calamus, Acorus gramineus, Acorus Roseau, Bach, Belle-Angélique, Cálamo, Cinnamon Sedge, Flagroot, Gladdon, Grass-Leaf Sweetflag, Grass Myrtle, Kalmus, Myrtle Flag, Myrtle Sedge, Sadgrantha, Sweet Calamus, Sweet Cane, Sweet Cinnamon, Sweet Flag, Sweet Grass, Sweet Myrtle, Sweet Root, Sweet Rush, Sweet Sedge, Ugragandha, Vach, Vacha, Vachha, Vaj, Vayambur.
گیاه سوسن زرد یا سوسن اصغر یکی از انواع گیاهانی است که ریزوم و ریشه زیرزمینی آن مصارف پزشکی دارد.
علی رغم نگرانی هایی که در مورد بی خطر بودن مصرف گیاه سوسن زرد وجود دارد، این گیاه در درمان بیماری های دستگاه گوارش مثل انواع زخم ها، التهابات آستر معده (گاستریت)، نفخ، ناراحتی های معده و کاهش اشتها (آنورکسی) استفاده می شود. این گیاه همچنین به عنوان یک داروی آرام بخش، القا کننده تعرق، و درمان کننده آرتریت روماتوئید (روماتیسم) و سکته های مغزی کاربرد دارد.
بعضی از مردم گیاه سوسن زرد را برای از بین بردن بوی سیگار دهان می جوند. جویدن این گیاه برای ایجاد حس خوب بودن هم کاربرد دارد و گاهی مردم این گیاه را به عنوان یک توهم زا استفاده می کنند.
بعضی از افراد گیاه سوسن زرد را به صورت موضعی برای مشکلات پوستی خاص استفاده می کنند.
در آشپزی، گیاه سوسن زرد به عنوان یک ادویه مصرف می شود.
یک ماده شیمیایی خاصی در گیاه سوسن زرد وجود دارد که باعث تسکین و ریلکسیشن ماهیچه ها می شود.
در موارد زیر اثربخشی گیاه سوسن زرد به اثبات نرسیده است.
برای اثبات اثربخشی گیاه سوسن زَرد در موارد بالا مدارک و شواهد بیشتری مورد نیاز است.
گیاه سوسن زَرد زمانی که به صورت خوراکی مصرف می شود احتمالا بدون خطر می باشد ولی ممکن است باعث تخریب کلیه ها، ایجاد لرزش و تشنج شود.
انجمن غذا و دارو در آمریکا (FDA) مصرف گیاه سوسن زَرد را در غذا و محصولات غذایی ممنوع کرده است. دلیل این ممنوعیت وجود یک ماده سرطان زا به اسم بتا ایزوآسارون (beta-isoasarone) می باشد که در اکثر گونه های کشف شده این گیاه دیده شده است. با این حال، مقادیر بتا ایزوآسارون (beta-isoasarone) موجود در گونه های مختلف این گیاه از ۰% تا ۹۶% متفاوت می باشد و مصرف بعضی از گونه ها نسبت به بعضی دیگر احتمال خطر کمتری دارد.
ملاحظات و هشدارها
بارداری و شیردهی: مصرف گیاه سوسن زَرد در دوران بارداری و شیردهی، زمانی که به صورت خوراکی مصرف شود احتمالا خطرناک می باشد. در نتیجه از مصرف آن در این دوران جدا خودداری فرمایید.
بیماری های قلبی: مصرف گیاه سوسَن زرد می تواند باعث کاهش فشار خون و تعداد ضربان قلب شود. از نظر تئوری، میزان بالای مصرف این گیاه می تواند مشکلات قلبی را در بعضی از افراد وخیم تر نماید.
فشار خون پایین: مصرف گیاه سوسن زَرد فشار خون را پایین می آورد. از نظر تئوری، مصرف این گیاه در افرادی که فشار خون پایین دارند باعث افت شدید فشار خون می شود.
جراحی: گیاه سوسَن زرد روی سیستم اعصاب مرکزی اثر می گذارد. زمانی که این گیاه با داروهایی که در حین یا بعد از عمل جراحی مصرف می شود استفاده شود می تواند به شدت خواب آور باشد. اگر شما در حال مصرف گیاه سوسن زرد هستید، از مصرف این گیاه حداقل دو هفته قبل از زمان عمل جراحی خود، خودداری فرمایید.
گیاه سوسن زَرد حاوی یک ماده شیمیایی است که بر روی بدن تاثیر می گذارد. این ماده ممکن است باعث افزایش عوارض جانبی ناشی از داروهای ضد افسردگی شود. بعضی از داروهای ضدافسردگی شامل فنیل زین (Nardil)، ترنیل سیپرومین (Parnate) و … می باشد.
مصرف گیاه سوسَن زرد باعث خواب آلودگی و گیجی می شود. مصرف همزمان گیاه سوسَن زرد و داروهای آرام بخش باعث خواب آلودگی شدید می شود. بعضی از داروهای آرام بخش عبارتند از کلونوزپام (Klonopin)، لورازپام (Ativan)، فنوباربیتال (Donnatal)، زولپیدم (Ambien) و … می باشد.
آنتی اسیدها برای کاهش اسید معده استفاده می شوند. مصرف گیاه سوسن زرد ممکن است باعث افزایش اسید معده شود. گیاه سوسن زَرد از طریق افزایش اسید معده، باعث کاهش اثربخشی داروهای ضد اسید معده می شود. بعضی از داروهای آنتی اسید عبارتند از کلسیم کربنات (Tums)، دی هیدروکسی آلومینیوم سدیم کربنات (Rolaids)، ماگالدریت (Riopan)، مگنزیم سولفات (Bilagog)، آلومینیوم هیدروکسات (Amphojel) و … .
گیاه سوسن زرد باعث افزایش اسید معده می شود. گیاه سوسن زرد با افزایش اسید معده ممکن است باعث کاهش اثربخشی داروهای کاهنده اسید معده که H2-Blockers هستند، شود. بعضی از H2-Blockers که باعث کاهش اسید معده می شوند عبارتند از سمی تیدین (Tagamet)، رانیتیدین (Zantac)، نیزاتیدین (Axid)، فاموتیدین (Pepcid).
گیاه سوسن زرد باعث افزایش اسید معده می شود. گیاه سوسن زرد با افزایش اسید معده ممکن است باعث کاهش اثربخشی داروهای کاهنده اسید معده که مهارکننده ها ی پمپ پروتون هستند، شود. بعضی از مهار کننده های پمپ پروتون عبارتند از امپرازول (Prilosec)، لانزوپرازول (Prevacid)، ربپرازول (Aciphex)، پنتوپرازول (Protonix)، اسومپرازول (Nexium).
دوز مصرفی مناسب گیاه سوسن زَرد بستگی به عواملی از جمله سن مصرف کننده، سلامتی و غیره دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی و کاملی که بتوان براساس آن مقدار مناسب مصرف گیاه سوسن زَرد را تعیین کرد وجود ندارد. به یاد داشته باشید که الزاما مصرف گیاهان دارویی بی خطر و بدون عوارض جانبی نمی باشد و توجه به میزان مصرف آنها مهم هست. در زمان مصرف، اطمینان حاصل کنید که براساس دستوالعمل روی شیشه گیاهان دارویی عمل می کنید. حتما قبل از مصرف، با مشاور پزشکی، داروساز و پزشک خود مشورت کنید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com