تومورهایی که برای تشخیص توسط شما و یا پزشک تان بیش از حد کوچک می باشند. در صورت تشخیص سرطان در مراحل اولیه ی آن، اغلب به آسانی معالجه و درمان می شود. ولی ماموگرافی از سرطان پستان جلوگیری نکرده یا خطر ابتلای زنان به سرطان را کاهش نمی دهد. با این حال، ماموگرافی می تواند به کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان پستان در زنان ۴۰ تا ۷۴ ساله کمک شایانی نماید.
در صورت وجود عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه ممکن است پزشک تان انجام آزمایش ماموگرافی را از همان سنین جوانی توصیه نماید.
در واقع آزمایش های ماموگرافی که به اشتباه سرطان را تشخیص می دهند (نتایج مثبت کاذب)، می توانند در هر سنی رخ دهند ولی با این حال چنین امری در خانم های جوان با احتمال بیشتری رخ می دهد. حدود ۵٪ تا ۱۰٪ از غربالگریهای به آزمایشات بیشتری نیاز دارند. این آزمایشات میتواند شامل ماموگرافی از بافت پستانی خاصی یا آزمایشات دیگری ازقبیل سونوگرافی باشند. بسیاری از این آزمایشات میتوانند عدم وجود سرطان را آشکار سازند.
ماموگرافی برای بررسی موارد ذیل انجام می شود:
در صورتی که قبلاً در کلینیک دیگری آزمایش ماموگرافی انجام داده اید، باید در معاینه بعدی نتایج را همراه خود داشته باشید.
درباره موارد زیر با پزشک خود صحبت کنید:
در روز ماموگرافی، از هیچ گونه دئودورانت، عطر، پودر یا پمادی بر روی سینه خود استفاده نکنید. باقی مانده این مواد بر روی پوست ممکن است با اشعه X تداخل داشته باشد.
اگر شما هنوز هم دوره های قاعدگی خود را دارید، بهتر است ماموگرافی را در عرض ۲ هفته پس از پایان دوره قاعدگی خود انجام دهید. بدلیل نرم بودن بافت سینه قبل از شروع قاعدگی، انجام ماموگرافی در این بازه ی زمانی راحت تر است.
ماموگرافی توسط تکنسین رادیولوژی یا ماموگرافی انجام می شود. تصاویر رادیوگرافی (ماموگرافی) توسط پزشک متخصص رادیولوژی (رادیولوژیست) مورد بررسی قرار می گیرد.
احتمالاً باید هر گونه طلا و جواهراتی را که ممکن است در مسیر تصویر اشعه ایکس قرار بگیرد، از بدن خود خارج نمایید. شما باید لباس های بالا تنه ی خود را از تن تان در بیاورید. ممکن است لباسی گشاد و بلندی برای پوشیدن در طی آزمایش به شما داده شود. اگر درباره قسمتی از سینه خود نگران هستید، آن ناحیه را به تکنولوژیست نشان دهید تا بتواند توجه بیشتری به آن قسمت نماید.
معمولاً درطی ماموگرافی، فرد سرپا می ایستد. در ابتدا، سینه شما بر روی صفحه ی تخت حاوی نوار اشعه ایکس قرار می گیرد. سپس برای کمک به پهن شدن بافت پستان صفحه ی دیگری بصورتی محکم بر روی پستان شما فشار داده می شود. برای بدست آوردن تصاویری با کیفیت بالا فشرده سازی محکم پستان ها ضروری است. ممکن است از شما خواسته شود تا بازوی خود را بلند کنید. همچنین برای چند ثانیه در حین تصویربرداری باید نفس خود را نگه دارید. معمولاً حداقل دو تصویر از هر یک از سینه ها گرفته می شود: یکی از نمای فوقانی و دیگری از نمای کناری.
ممکن است کار شما در کلینیک ماموگرافی حدود یک ساعت طول بکشد. البته خود ماموگرافی حدود ۱۵ دقیقه طول میکشد. در صورت نیاز به اخذ تصاویر بیشتر ممکن است از شما خواسته شود که تا گسترش اشعه ایکس حدود ۵ دقیقه صبر کنید. در برخی از کلینیک ها و بیمارستان ها، تصاویر اشعه ایکس را میتوان بلافاصله بر روی صفحه نمایش کامپیوتر (دیجیتالی) بدست آورد.
ماموگرافی اغلب ناراحت کننده است ولی بندرت بسیار دردناک می باشد. در صورت وجود پوستی حساس و یا شکننده، و یا بیماری های پوستی، قبل از شروع آزمایش درباره وضعیت خودتان با تکنسین رادیولوژی صحبت کنید. اگر شما هنوز هم دوره های قاعدگی خود را دارید، بدلیل نرم بودن بافت سینه قبل از شروع قاعدگی، انجام ماموگرافی در طی دو هفته پس از پایان آن راحت تر است.
ممکن است صفحه اشعه ایکس در زمان قرار دادن بافت سینه بر روی آن سرد به نظر برسد. مسطح و فشرده سازی سینه ها معمولاً ناراحت کننده است. ولی مسطح و فشرده سازی بافت پستان برای بدست آوردن بهترین تصاویر ضروری است.
ماموگرافی ممکن است به تشخیص سرطان در مراحل اولیه کمک کند. اما تشخیص سرطان در مراحل اولیه همیشه زندگی افراد را نجات نمی دهد. در برخی از موارد سرطان قبل از ماموگرافی به سایر قسمت های بدن نیز گسترش یافته است.
در واقع آزمایش های ماموگرافی که به اشتباه سرطان را تشخیص می دهند (نتایج مثبت کاذب)، می توانند در هر سنی رخ دهند ولی با این حال چنین امری در خانم های جوان با احتمال بیشتری رخ می دهد. نتایج مثبت کاذب به پریشانی هیجانی و همچنین آزمایشات و درمان های غیر ضروری منجر می شوند.
گاهی اوقات حتی با وجود سرطان سینه ماموگرافی نمی تواند سرطان را تشخیص دهد (نتایج منفی کاذب). احتمال چنین امری در زنان جوان دارای سینه های متراکم بالا است. نتایج منفی کاذب می توانند از دریافت درمان های مناسب ممانعت نموده و امنیت کاذبی را به یک زن بدهند.
همچنین، ممکن است ماموگرافی انواع خاصی از سرطان پستان را تشخیص دهد که هرگز باعث بروز علائم نشده و خطری هم برای زندگی بانوان نیستند. ولی پزشکان نمی توانند دقیقاً مشخص سازند که کدامیک از انواع سرطان موجب بروز مشکلات می شوند، بنابراین آنها تمامی سرطان ها را تحت درمان قرار می دهند. این امر بدان معناست که شاید برخی از زنان تحت آزمایشات و درمان های غیر ضروری قرار بگیرند. خود این امر میتواند موجب آسیب دیدگی شود.
در صورت مواجهه با هرگونه تشعشعی و حتی سطوح پایین تشعشع مورد استفاده در این روش، همواره خطری هر چند اندک برای آسیب به سلول ها یا بافت های بدن وجود دارد. البته خطرات ناشی از اشعه ایکس معمولاً در مقایسه با منافع بالقوه این آزمون بسیار ناچیز می باشد.
مامُوگرافی رادیوگرافی سینه ها است که برای غربالگری سرطان پستان استفاده می شود. نتایج حاصل از مامُوگرافی معمولاً در طی ۱۰ روز آماده می شود. درخواست تکرار مجدد ماموگرافی برای بررسی بیشتر ناحیه مشکوک امر متداولی است.
در ایالات متحده آمریکا، نتایج حاصله را مستقیماً به مطب دکتر شما ارسال نموده و نسخه ای از نتایج آزمون را (نوشته شده به زبان ساده و قابل فهم) ظرف مدت حداکثر ۳۰ روز برای خود شما ارسال می کنند.
بافت پستان طبیعی به نظر می رسد. هیچ رشد غیرعادی، توده، و یا انواع دیگری از بافت های غیر طبیعی مشاهده نمی شود. غدد تولید کننده ی شیر برای شیردهی و لوله هایی (مجراهایی) که شیر از طریق آنها جریان می یابد طبیعی به نظر می رسند.
ممکن است رشد سلولی غیر طبیعی، توده، و یا انواع دیگری از بافت ها دیده شوند. ممکن است تومورهای سرطانی (بدخیم) یا غیر سرطانی (خوش خیم) نیز مشاهده شوند. همچنین ممکن است یک یا تعداد بیشتری ازکیسه هایی پر از مایعات (کیست) دیده شوند.
ممکن است رسوب املاح کلسیم (کلسیفیکاسیون) هم دیده شود. کلسیفیکاسیون های کوچک (میکروکلسیفیکاسیون) اغلب در نواحی دارای رشد سلولی بسیار سریع (مانند تومورهای سرطانی) رخ میدهند. کلسیفیکاسیون های بزرگتر (مایکروکلسیفیکاسیون) معمولاً در زنان بالای پنجاه سال سالم و غیر سرطانی هستند.
منطقه خاصی مستلزم بررسی دوباره است. این حالت برای بسیاری از زنان امر بسیار متداولی است و بدین معنا نیست که منطقه مد نظر غیر طبیعی یا سرطانی است.
اغلب اختلالات موجود در ماموگرافی، سرطان سینه نیستند. ولی بسیاری از زنان در غربالگری های منظم برای بررسی هر گونه ناهنجاری موجود در طی ماموگرافی به آزمایشهای بیشتری نیاز دارند. اگر در طی ماموگرافی منطقه ای از بافت پستانی شما مشکوک به نظر برسد، ممکن است به انجام آزمایشات دیگری هم نیاز داشته باشید.
عللی که ممکن است از انجام این آزمون ممانعت کرده و یا نتایج حاصله را مخدوش سازند، عبارتنداز:
در شرایط زیر ماموگرافی معمولاً انجام نمی شود:
اغلب اختلالات موجود در ماموگرافی، سرطان سینه نیستند. ولی بسیاری از زنان در غربالگری های منظم برای بررسی هر گونه ناهنجاری موجود در طی مامُوگرافی به آزمایشهای بیشتری نیاز دارند. اگر در طی ماموگرافی منطقه ای از بافت پستانی شما مشکوک به نظر برسد، ممکن است انجام آزمایشات دیگری از قبیل سونوگرافی ضرورت داشته باشد.
تفسیر نتایج ماموگرافی زنان پیش از یائسگی دشوارتر است، زیرا بافت پستانی زنان جوان نسبت به زنان مسن متراکم تر می باشد. ممکن است مامُوگرافی در زنان چاق دقت کمتری داشته باشد.
ماموگرافی دیجیتال امکان مشاهده قسمت های مختلف پستان را بدون انجام عکسبرداری های بیشتر برای پزشکان فراهم می کند. دقت کلی ماموگرافی دیجیتال مشابه ماموگرافی استاندارد میباشد. همچنین، فرآیند انجام ماموگرافی دیجیتالی مشابه ماموگرافی استاندارد است- هر دو روش به زمان یکسانی نیاز دارند، و فشرده سازی پستان در هر دو روش ضروری است. تصاویر ماموگرافی دیجیتالی را می توان به صورت الکترونیکی بزرگنمایی و ذخیره کرد.
برای ایجاد تصاویر سه بعدی پستان می توان مامُوگرافی دیجیتالی را همراه با توموسنتز دیجیتالی پستان انجام داد.
در صورت وجود سابقه ی خانوادگی سرطان سینه قبل از سن ۴۰ در بستگان تان، درباره سن شروع غربالگری با پزشک خود مشورت کنید. در صورتی که سابقه خانوادگی سرطان پستان یا تخمدان در خانواده تان بسیار قوی است، میتوانید آزمایش ژن سرطان سینه (BRCA) را انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر، می توانید دربارهی آزمایش ژن سرطان سینه (BRCA) مطالعه نمایید.
ترجمه شده از وبسایت : www.webmd.com