افراد مبتلا به بیماری کلیه در مرحله نهایی معمولا کلیه هایی دارند که برای خروج مواد زائد از بدن عملکرد درستی ندارند. درمان دیالیز مواد زائد و مایعات اضافی در محل کلیه ها را از خون خارج می کند. افراد در طول درمان دیالیز معمولا برای کمک به کنترل سطوح پتاسیم، فسفر، سدیم و پروتئین از یک رژیم غذایی خاص پیروی می کنند. همچنین برخی از سبزیجات حاوی پتاسیم بوده و مصرف آنها در بیماران دیالیزی بهتر است محدود شود.
پتاسیم نقشی حیاتی در عملکرد سلول های ماهیچه ای و عصبی در بدن داشته که شامل تنظیم ریتم قلب است. افزایش سطوح پتاسیم در بدن به هیپرکالمی معروف است. همچنین کاهش سطوح پتاسیم در بدن هیپوکالمی نام دارد که هر دو این شرایط برای بدن خطرناک خواهد بود.
معمولا کلیه پتاسیم اضافی را از بدن فیلتر و دفع می کند. برای بیماران دیالیزی، ماشین دیالیز پتاسیم اضافی را فیلتر خواهد کرد. پتاسیم مصرفی از طریق رژیم غذایی به طور مستقیم بر مقدار پتاسیم در خون تاثیرگذار است. بیماران دیالیزی باید از یک رژیم غذایی سخت پیروی کرده و بیشتر از ۲ تا ۴ گرم پتاسیم در روز مصرف نکنند. مقدار پتاسیم مصرفی در طول روز به نوع دیالیز (صفاقی یا همودیالیز) بستگی دارد. سطح طبیعی پتاسیم سرمی ۳.۵ تا ۵.۰ mEq/L است.
برخی از سبزیجات حاوی میزان قابل توجهی پتاسیم است. سبزیجاتی که مصرف آنها برای بیماران دیالیزی توصیه نمی شود شامل سیب زمینی و سیب زمینی شیرین است که به دلیل میزان پتاسیم بالا باید از مصرف آنها اجتناب شود. سایر سبزیجات با میزان بالایی از پتاسیم شامل گوجه فرنگی، کدو حلوایی، کدو تنبل، آووکادو، چغندر، مارچوبه و اسفناج است.
تمام سبزیجات منبع قابل توجهی از پتاسیم غذایی محسوب نمی شوند. کدو سبز، بروکلی، گل کلم، لوبیا سبز، کرفس، فلفل ها، پیاز و خیار حاوی میزان بالایی پتاسیم نبوده، بلکه دارای میزان کمی از این ماده معدنی می باشند.
پتاسیم تنها از طریق سبزیجات قابل دریافت نیست، بلکه در میوه ها، بقولات و حبوبات، جایگزین های نمک و همچنین در فرآورده های لبنی وجود دارد. بنابراین بیماران دیالیزی باید تمام این منابع پتاسیم را در نظر بگیرند و با پزشک خود در مورد رژیم غذایی مشورت کنند.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com