اطلاعات کلی در مورد روغن بذر کتان
اسامی لاتین: Aceite de Linaza, Acide Alpha-Linolénique, Acide Gras Oméga 3, Acide Gras N-3, ALA, Aliviraaii, Alpha-Linolenic Acid, Alasi, Brown Flaxseed Oil, Brown-Seeded Flax Oil, Common Flax Oil, Echter Lein, Flachs, Flachssamen, Flax Oil, Flax Seed Oil, Golden Flax Oil, Graine de Lin, Huile de Lin, Kattan, Keten, Lin, Lin Commun, Lin Oléagineux, Linho, Lino, Lino Comune, Lino Mazzese, Lino Usuale, Linseed Flax Oil, Linseed Oil, Linum crepitans, Linum humile, Linum usitatissimum, Malsag, N-3 Fatty Acid, Oil of Flaxseed, Omega-3 Fatty Acid, Saatlein, Ta Ma, Tisii.
بذر کتان از درخت کتان به دست می آید. نام علمی درخت کتان Linum usitatissimum می باشد. روغن به دست آمده از بذر کتان خاصیت دارویی دارد.
مردم از روغن بذر کتان برای درمان بیماری های مختلف از جمله آرتریت روماتوئید، کلسترول بالا، استئوآرتریت، اضطراب، هیپرپلاژی خوش خیم پروستات (BPH)، عفونت های واژینال، خشکی چشم، تصلب شرایین، فشار خون بالا، بیماری های قلب، دیابت، اختلال بیش فعالی (ADHD) استفاده می کنند.
بعضی از مردم از روغن بذر کتان به عنوان ملین برای درمان یبوست، برای کاهش وزن و برای جلوگیری از سرطان سینه و پروستات استفاده می کنند.
روغن بذر کتان به صورت موضعی برای تسکین ناراحتی های پوستی و درمان زبری پوست استفاده می شود.
در آشپزی، مردم از روغن بذر کتان به عنوان روغن پخت و پز و برای تهیه مارگارین استفاده می کنند.
در صنایع، روغن بذر کتان به عنوان ماده اولیه ی تهیه ی رنگ، لعاب، کفپوش های پلاستیکی (لینولئوم) و صابون، و به عنوان یک ماده ضد آب شناخته می شود.
روغن بذر کتان منبعی از اسیدهای چرب غیراشباعی مثل آلفا لینولئیک اسید می باشد. به نظر می رسد آلفا لینولئیک اسید و مواد شیمیایی مشابه ای که در بذر کتان موجود می باشد در کاهش التهابات بدن نقش دارند. به همین دلیل است که روغن بذر کتان برای آرتریت روماتوئید و دیگر بیماری های التهابی موثر می باشد.
احتمالا مصرف روغن بذر کتان در موارد زیر موثر می باشد.
شواهد کافی برای اثربخشی روغن بذر کتان در موارد زیر دیده نشده است:
برای اثبات اثر روغن بذر کتان در موارد بالا مدارک و شواهد بیشتری مورد نیاز می باشد.
مصرف خوراکی روغن بَذر کتان برای بیشتر بزرگسالان در مدت زمان کوتاه، احتمالا بی خطر و بدون عوارض جانبی می باشد.
میزان مصرف ۳۰ گرم و بالاتر در روز می تواند باعث ایجاد اسهال شود. زمانی که از روغن کتان استفاده می کنید ممکن است دچار واکنش های آلرژیک شوید.
بعضی از مردان به دلیل افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات، نگران استفاده از روغن بَذر کتان هستند. محققین هنوز در تلاشند که نقش آلفا لینولئیک اسید را در میزان ابتلا به سرطان پروستات مشخص نمایند. بعضی از مطالعات نشان می دهد که آلفا لینولئیک اسید می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد و یا ممکن است باعث بد تر شدن سرطان پروستات شود ولی تحقیقات دیگر بیان می کند که هیچ ارتباطی بین مصرف آلفالینولئیک و سرطان پروستات وجود ندارد. با این وجود، به نظر می رسد مصرف آلفا لینولئیک اسید موجود در روغن بذر کتان مشکلی برای بدن ایجاد نمی کند. به نظر می رسد آلفا لینولئیک با منشا گیاهی، مثل روغن بذر کتان، تاثیری روی سرطان پروستات ندارد، در صورتی که در بعضی از تحقیقات نشان داده شده است که آلفا لینولئیکی که از لبنیات و گوشت منشا می گیرد، تاثیراتی بر روی سرطان پروستات دارد. اطلاعاتی در مورد بی خطر بودن مصرف موضعی روغن بذر کَتان بر روی پوست وجود ندارد.
ملاحظات و هشدارها
بارداری: مصرف خوراکی روغن بذر کَتان در دوران بارداری، احتمالا خطرناک می باشد. بعضی تحقیقات نشان می دهد که مصرف خوراکی روغن بذر کتان در سه ماهه ی دوم و سوم بارداری ممکن است احتمال تولد پیش از موعد (نوزاد نارس) را افزایش دهد. با این حال، یک سری دیگر از تحقیقات نشان می دهد که اگر مصرف روغن بذر کتان از سه ماهه ی دوم یا سوم بارداری و تا زمان تولد ادامه یابد ممکن است بدون خطر باشد. تا بی خطر بودن مصرف این ماده شناخته شود، از مصرف روغن بذر کتان در دوران بارداری خودداری فرمایید.
کودکان: مصرف خوراکی بذر کتان زمانی که در کوتاه مدت مصرف شود، احتمالا برای کودکان بدون خطر و بدون عوراض جانبی می باشد.
دوران شیردهی: اطلاعات کافی در مورد بی خطر بودن مصرف روغن بذر کتان در دوران شیردهی در دسترس نمی باشد. بنابراین از مصرف روغن بذر کتان در دوران شیردهی خودداری فرمایید.
اختلالات خونریزی: روغن بذر کتان ممکن است شدت خونریزی را در افرادی که دچار اختلالات خونریزی هستند را افزایش دهد. بنابراین اگر دچار اختلالات خونریزی هستید حتما قبل از مصرف روغن بذر کتان با مشاور پزشکی خود مشورت نمایید.
جراحی: روغن بذر کَتان ممکن است خطر خونریزی را حین یا بعد از عمل جراحی افزایش دهد. از مصرف روغن بذر کتان حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی خود بپرهیزید.
تداخلات نسبی: مراقب استفاده همزمان روغن بذر کتان با موارد زیر باشید:
روغن بذر کَتان سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهد. مصرف همزمان روغن بذر کتان همراه با داروهایی که سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهد ممکن است باعث افزایش خونریزی و کبودی در بدن شود.
بعضی از دارویی هایی که سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهند عبارتند از: آسپرین، کلوپیدوگرل(Plavix)، دیکلوفناک (Voltaren, Cataflam)، ایبوپروفن (Advil, Motrin)، ناپروکسن (Anaprox, Naprosyn) ، دالتپارین (Fragmin)، انوگزاپارین (Lovenox)، هپارین، وارفارین (Coumadin) و … .
دوز مصرفی مناسب روغن بَذر کتان بستگی به عواملی از جمله سن مصرف کننده، سلامتی و غیره دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی و کاملی که بتوان براساس آن مقدار مناسب مصرف روغن بذر کتان را تعیین کرد وجود ندارد. به یاد داشته باشید که الزاما مصرف گیاهان دارویی بی خطر و بدون عوارض جانبی نمی باشد و توجه به میزان مصرف آنها، حائز اهمیت می باشد. در زمان مصرف، اطمینان حاصل کنید که براساس دستوالعمل روی شیشه گیاهان دارویی عمل می کنید. حتما قبل از مصرف با مشاور پزشکی، داروساز و پزشک خود مشورت کنید.
به یاد داشته باشید روغن بذر کتان به راحتی در برابر نور، گرما و هوا تجزیه ی شیمیایی می شود. روغن بذر کتان را در شیشه های دودی (ضد نور) و دور از گرما قرار دهید و در یخچال نگه داری نمایید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com