کیسه صفرا، اندام کوچک کیسه مانندی واقع در ناحیه پایین کبد است. کیسه صفرا با ذخیره صفرا و ترشح آن به روده کوچک در زمان ورود غذا به فرآیند هضم و گوارش کمک میکند. هرچند کیسه صفرا اندام کوچکی است، اما بیماری کیسه صفرا می تواند از راه های مختلف ایجاد شود. برای نمونه، کیسه صفرا ممکن است دچار التهاب، عفونت یا انسداد شود. همچنین سنگ های دردناک کیسه صفرا قابلیت رشد دارند. اگرچه انواع وخیم بیماری کیسه صفرا ممکن است به خارج کردن کیسه صفرا با عمل جراحی منجر شود، اما تغییر در رژیم غذایی می تواند به کاهش علائم و احتمالا بهبود بیماری کیسه صفرا کمک کند.
موادغذایی حاوی فیبر به هضم بهتر کمک می کند. موادغذایی غنی از فیبر همچنین می تواند مانع از تشکیل سنگ های کیسه صفرا شود. زیرا فیبر به سایر مواد گوارش یافته در مدفوع متصل شده و به حرکت سریعتر موادغذایی از میان دستگاه گوارش کمک می کند. همچنین سنگ های کیسه صفرا زمانی تشکیل می شوند که موادغذایی گوارش یافته به آرامی از دستگاه گوارش عبور می کنند، بنابراین موادغذایی حاوی فیبر می توانند محافظ کیسه صفرا باشند. موادغذایی حاوی فیبر شامل بسیاری از میوه ها و سبزیجات مانند سیب، گلابی، هلو، بروکلی، کلم کیل، لوبیا سبز و نخودها است. موادغذایی فیبر دار را به آرامی به رژیم غذایی خود اضافه کنید، زیرا مصرف بسیار زیاد و سریع آنها می تواند موجب نفخ شود.
کمبود ویتامین C در رژیم غذایی می تواند منجر به ایجاد سنگ های کیسه صفرا شود. همچنین به جای استفاده از مکمل ویتامین C، مصرف موادغذایی سرشار از این ویتامین را افزایش دهید. موادغذایی حاوی ویتامین C شامل مرکبات از جمله پرتغال، نارنگی و گریپ فروت، آب مرکبات، گوجه فرنگی، بروکلی، فلفل قرمز شیرین و سیب زمینی است.
چربی بیش از حد در رژیم غذایی می تواند یکی از عوامل اصلی در بروز بیماری کیسه صفرا باشد. زیرا کیسه صفرا باید برای گوارش چربی ها صفرا آزاد کند، تولید بسیار زیاد صفرا در یک بار می تواند باعث انسداد کیسه صفرا شود. بنابراین از مصرف موادغذایی با میزان بالایی از چربی به ویژه چربی ترانس و همچنین از گوشت های چرب اجتناب کنید. استفاده از چربی های سالم مانند روغن زیتون و روغن سبزیحات می تواند جایگزین خوبی برای چربی های اشباع شده و ترانس باشد. روغن های اشباع نشده و سالم با خواص ضدالتهابی می توانند خطر بروز بیماری کیسه صفرا را کاهش دهند. از دیگر منابع چربی های سالم می توان به ماهی های چرب مانند ماهی سالمون، ماهی خال مخالی و شاه ماهی اشاره کرد.
علاوه بر کمبود ویتامین C، کمبود کلسیم نیز می تواند با افزایش خطر بیماری کیسه صفرا مرتبط باشد. مصرف منظم فرآورده های لبنی کم چرب مانند شیر خامه گرفته شده، ماست تهیه شده از شیر بدون چربی و پنیر بدون چربی مفید است.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com