ارتودنسی دندان کج به چه صورت است؟ برای پاسخ به این پرسش، با ما همراه باشید.دندان کج، بر روی زیبایی چهره افراد تاثیر می گذارد. پس دندانپزشکان برای درمان کجی دندان استفاده از ارتودنسی ثابت یا متحرک پیشنهاد می کنند که باعث حرکت دندان ها و قرارگیری دندان ها در جای خود شود. باید بدانیم که اگر نسبت به درمان دندان کج اقدام نکنیم می تواند باعث پوسیدگی دندان های کناری نیز شود.
به کج بودن دندان ها «مال اکلوژن » گفته می شود که به ۳ کلاس تقسیم بندی می شود:
کلاس ۱:در آن دندان های دو فک روی همدیگر قرار گرفته اند
کلاس۲:در آن روش اوربایت شدید دیده می شود
کلاس۳:در این روش، کجی دندان ها باعث جلوآمدن فک پایین می شود
پس در صورت داشتن یک دندان کج، باید نسبت به درمان اقدام کرد. روش ارتودنسی به مرور باعث صاف شدن دندان ها می شود؛ بدون آنکه آسیبی به دندان های کناری وارد شود؛ همچنین بیمار می تواند به راحتی دندان هایش را مسواک بزند و با کیفیت بهتری غذا بخورد و از بروز مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان و مشکلات لثه ای و ناحیه مفصل گیجگاهی_فکی نیز می توان جلوگیری کرد.
درمان دندان کج با روش ارتودنسی یکی از بهترین روش های درمانی است که باعث رفع نواقص دهان و فک می شود و به صاف شدن دندان ها منجر می شود؛ اما استفاده از ونیرها صرفاً یک گزینه برای زیبایی دندان ها است که اگر چه در آن هزینه درمانی کمتری را متقبل می شویم؛ اما صرفاً با استفاده از یک روکش، کجی دندان ها را پوشانده ایم و در اصل، مشکل اصلی سر جای خود قرار دارد.
همچنین بخوانید>>ارتودنسی دندان کج چیست و عوامل کج کننده دندان ها کدامند؟
بریس ها ها متناسب با هر سنی هستند که می توانند از جنس فلزی و سرامیکی باشند که بر روی همه دندان ها به طور ثابت قرار می گیرند؛ زیرا تمامی دندان ها باید برای صاف شدن دندان کج، حرکت کنند که تا زمان ثابت شدن دندان ها بر روی دندان ها باقی می ماند. این روش، یکی از استانداردترین روش های درمانی دهان و فک است.
برای درمان نامرتبی و جلو افتادگی دندانهای جلویی کاربرد بیشتری دارد که این نوع ارتودنسی، قابل برداشتن از روی دندان ها در هنگام مسواک زدن و با توجه به زمان پیشنهادی ارتودنتیست است؛ اما برای یک درمان رضایت بخش، نباید گذاشتن ارتودنسی بر روی دندان ها را فراموش کرد و مزیت این روش این است که احتمال آسیب رسیدن به لثه مانند بریس های فلزی وجود ندارد.
پلاک های اینویزیلاین یکی از روش های ارتودنسی متحرک است که به نام «ارتودنسی نامرئی» هم خوانده می شود که دارای الاینرهای شفافی است که توسط برنامه های کامپیوتری مخصوصی با توجه به مدل دندان ها طراحی می شوند تا بتواند حدود چند میلیمتر دندان را صاف کند یا فاصله بین دندان ها را کاهش دهد.اینویزلاین ها هر دو هفته یکبار قابل تعویض هستند که روزانه به مدت ۲۰ تا ۲۲ ساعت از این الاینرها می توان استفاده کرد.برای درمان دندان و فک بالا و پایین استفاده می شود و بهترین روش درمانی برای تک دندان کج است.در کمترین زمان ممکن دندان کج شده را صاف می کنند؛ اما در موارد شدید نمی توانند کاربرد اثرگذاری داشته باشند.
ردیف کنندههای شفاف، شبیه اینویزیلاین ها هستند که دارای قالبهایی هستند که هر شش هفته قابل تعویض می باشند و فقط در صورتی که کجی دندان کم باشد می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
ارتودنسی لینگوال یا «پشت دندانی» گونه ای از ارتودنسی است که در این حالت، براکتها پشت دندانها به صورت نامرئی قرار می گیرند و محدودیت سنی برای استفاده کردن ندارد.
اگر ارتودنتیست تفاوت زیادی در اندازه و موقعیت دندان فک پایین و بالا ببیند جراحی جزئی را انتخاب می کند. جراحی می تواند باعث ترمیم فک و لثه شود و به قرار گیری دندان ها در جای خود کمک می کند که البته برای ناصافی صرفاً یک دندان، کاربرد ندارد.
در این روش دندانپزشک با استفاده از لیزر، دندان را تراش می دهد که باعث آسیب به مینای دندان و پوسیدگی دندان می شود.
اگرچه هزینه ارتودنسی قیمت بالایی دارد؛ اما با صرف هزینه و وقت برای درمان ارتودنسی دندان می توان سال های طولانی از مزیت ارتودنسی بدون برگشت پذیر بودنش بهره برد.برای درمان دندان کج، دختران در سن ۸ تا ۹ سالگی و پسران ۱۰ تا ۱۱ سالگی سن مطلوب برای ارتودنسی می باشد.پروسه درمانی طولانی است و ممکن است ۱ تا ۳ سال طول بکشد که به سن بیمار و تکنیک درمانی مورد استفاده در ارتودنسی و میزان کجی دندان بستگی دارد؛ اما مزیت این روش این است که ماندگاری بالایی دارد و تا حدودی مقرون به صرفه تر می باشد.
ارتودنسی در بزرگ سالی هم انجام می شود اما اگر در سنین کودکی که فک در حال شکل گیری است انجام شود درمانی سریع تر و کم هزینه تر خواهد بود.در ارتودنسی ثابت به دلیل وجود بریس ها بر روی دندان احتمال تجمع بیشتر باکتری ها وجود دارد که باعث ایجاد لکه های قهوه ای یا سیاه به طور دائمی بر روی دندان ها یا پوسیدگی دندان ها می شود. پس بیمار باید برای تمیز کردن بریس ها و دندان های خود، حتماً به صورت روزانه از مسواک و دهان شویه استفاده کند.