کرونا تاکنون توانسته بیش از هشتاد هزار نفر را در بیش از ۳۰ کشور مختلف مبتلا کند. با این وجود، بعید نیست که سازمان جهانی بهداشت تا چند روز یا چند ماه آینده برای کرونا اعلام اپیدمی یا همه گیری کند. چراکه تاکنون هشدارهای مهمی از طرف این سازمان اعلام شده و اگر تعداد کشورها زیاد شود، احتمالا اعلام اپیدمی قوت خواهد گرفت. ما در این مقاله به بررسی و پاسخ تعدادی از مهمترین پرسش هایی که ممکن است در ذهن مردم درباره این ویروس و بیماری همراه آن شکل گرفته باشد پاسخ خواهیم داد.
هنگام شیوع یک اپیدمی یا یک وضعیت خطرناک همه گیر مثل کرونا، بهتر آن است که در خانه ها و محل سکونت خود بمانیم. مسافرت در این مواقع توصیه نمیشود و بهتر آن است که به مناطقی که شیوع کرونا در آن ها بالا گرفته به هیچ عنوان مسافرت نکرد. یکی از این مناطق در کشور ما گیلان است که مردم بنا به عادت هنگام تعطیلات به آنجا مراجعه میکنند. تجمع مرم در چنین جاهایی میتواند خطرناک باشد.
در اغلب کشورهایی که موارد مشکوک به ابتلاء کرونا دیده شده است، به دلیل جلوگیری از شیوع این بیماری اقدام به تعطیل کردن مدارس کرده اند. برای مثال ژاپن یکی از این کشورها است که برای چند هفته تمام مدرسه های سطح کشور را تعطیل کرده است.
در برخی از کشورها در خصوص دانش آموزانی که علایم مشکوک به کرونا را دارند و یا با مبتلایان برخورد داشته اند اعلام شده که برای چند روز تا چند هفته به مدرسه نروند و در خانه بمانند تا زمانی که مقامات و مسئولان مربوطه به آن ها اطلاع دهند. در خصوص ایران نیز به نظر میرسد مدارس برخی از نقاط مشکوک تعطیل شده و صلاح آن است که مدارس تعطیل شوند تا بهتر به مقابله با کرونا اقدام شود.
هرچند که هر دو میتوانند بسیار خطرناک باشند اما هنوز به طور قطع نمیتوان این دو بیماری را با هم مقایسه کرد. اما همه به این واقف هستیم که عفونت ناشی از هر دو بیماری واقعا مسری است.
تا کنون ثابت شده که یک شخص مبتلا به کروناویروس جدید میتواند ۲ تا ۳ نفر را به مانند خود آلوده کند. این درحالی است که ویروس های معمولی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی معمولا یک به یک هستند. یعنی هر شخص میتواند تنها یک نفر دیگر را به صورت مستقیم آلوده و مبتلا کند.
البته باید به این نکته توجه کرد که در مقایسه با کرونا، بیماران مبتلا به ویروس آنفولانزا، هر چند که ویروس مستقیما تعداد کمتری را آلوده میکند اما با سرعت نسبتا بیشتری گسترش و شیوع پیدا میکند. ولی با روند رو به رشد و نحوه شیوع کرونا شاید سرعت شیوع آن از ویروس های مشابه بیشتر شود.
شیوع اولیه بیماری کرونا از طریق حیوانات بوده. نتایج تحقیقات اولیه نشان میدهد که احتمالا مار، خفاش یا مورچه خوار چینی یکی از عاملان شیوع کروناویروس جدید هستند.
اما این موضوع در چین رخ داده و هنوز نمیدانیم که آیا حیواناتی که در ایران و در اطراف ما هستند میتوانند باعث انتقال بیماری به ما شوند یا خیر. به همین علت شما باید مراقب تماس خود با حیوانات بیرون باشید و حین برقراری ارتباط با آن ها مثل غذا دادن اصول ایمنی را رعایت کنید. ذکر این نکته لازم است که حیوانات خانگی نمیتوانند باعث انتقال کرونا به شما شوند.
چنانچه یک شخص مبلا به کروناویروس جدید روی سطوحی مثل دستگیره و … سرفه کند و یا با دست آلوده با آن سطوح تماس داشته باشد، ویروس میتواند روی سطوح قرار بگیرد و به راحتی به نفرات بعدی که به آن سطوح ها دست میزنند منتقل شود..
البته هنوز نمیدانیم که واقعا میزان ماندگاری و بقای کروناویروس روی سطوح چقدر است. اطلاعت ضد و نقیضی در اینترنت وجود دارد که میگوید ویروس میتواند از ۴ ساعت تا ۹ روز روی سطوح زنده بماند.. اما به نظر نمیرسد بیشتر از چند ساعت بقا و ماندگاری داشته باشد. با این حال هر بار که به سطوح مشکوک و آلوده دست میزنید دستان خود را با آب و صابون یا شوینده حاوی الکل ۶۰ درصد بشویید.
متاسفانه کروناویروس جدید همانطور که از نامش بر می آید جدید است و ما هنوز اطلاعات دقیق درباره آن نمیدانیم. بنابراین سخت بتوان به این سوال پاسخ داد و ارتباط ماندگاری و دوام کرونا با آب و هوا را عنوان کرد.
اگر بخواهیم رفتار کرونا را بر اساس ویروس های دیگر مثل ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا بررسی کنیم باید بگوییم که این دو بیماری در فصول سرد احتمالا شیوع دارد و در فصول گرم نیز کم کم فروکش میکنند.
در خصوص یک بیماری مشابه و از خانواده کروناها، مرس یک نمونه نام آشنا است که تحت عنوان نشانگان تنفسی خاورمیانه شناخته میشود. این بیماری در ماه های گرم سال فعالیت دارد. اما هنوز نمیدانیم کرونا چگونه و در چه ماه هایی میتواند تلفات بگیرید و یا ادامه داشته باشد.
بله ویروس میتواند از طریق سرفه، عطسه، لمس و … منتقل شود. و اگر شخصی که غذا را درست میکند علاوه بر ابتلا به کرونا اصول بهداشتی را رعایت نکند ویروس میتواند منتقل شود.
معمولا زمانی که یک بیماری میگیریم و از آن نجات پیدا میکنیم، بدن ما برای دفعات دیگر مقاومت بالایی نسبت به عامل بیماری زا ایجاد میکند و ممکن است دیگر آن بیماری را نگیریم. به عبارتی بدن ما در برابر آن بیماری ایمن میشود.
البته به این نکته توجه داشته باشیم که ایمنی ایجاد شده دائمی نیست و کم کم با مرور زمان مقاومت بدن نسبت به عامل بیماری زای اولیه کاهش پیدا میکند. در مورد کرونا هنوز مشخص نیست که آیا امکان دارد بعد از درمان مبتلا شد یا نه. و نیازمند تحقیقات است. اما اخیرا یکی از مبتلایان ژاپنی بعد از درمان دوباره تست کرونایش مثبت اعلام شد و احتمالا دادند که نسبت به بیماری مصون نبوده است. برای اینکه بدانیم اوضاع از چه قرار است باید همچنان منتظر باشیم تا اطلاعات بیشتری به دست ما برسد.
به دلیل اینکه عامل بیماری کرونای جدید و سرماخوردگی، ویروس ها هستند، بنابراین شباهت های زیادی بین این دو وجود دارد. بنابراین تشخیص دقیق آن ها از هم نیاز به آزمایش دارد. شناخته شده ترین و اصلی ترین علائم کروناویروس جدید شامل تب و سرفه خشک هستند. اما سرماخوردگی در کنار این علایم میتواند علائم دیگری چون درد بدن، درد عضلانی، گلودرد و .. نیز داشته باشند. تنگی نفس معمولا جزء علایم سرماخوردگی نیست اما جزء کرونا هست.
داشتن ماسک به تنهایی نمیتواند جلوی شیوع ویروس کرونا را بگیرد اما در کنار رعایت سایر نکات بهداشتی مثل شستشوی منظم دست ها، میتوان در پیشگیری از ابتلاء به بیماری موفق بود.
طبق اطلاعات موجود تاکنون تنها راه انتقال کرونا تماس با سطوح، عطسه و سرفه است. هنوز مشخص نشده که آیا رابطه جنسی میتواند ویروس را منتقل کند یا نه.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که شخص مبتلاء میتواند از ۱ تا ۱۴ روز بعد از ابتلاء علایم را بروز دهد. اما هیچ عدد دقیقی برای مشخص شدن دوره نهفتگی ویروس کرونا وجود ندارد.
از میان تعداد بالای مبتلایان به کرونا آمار بهبود یافتگان نیز قابل توجه است. بله مبتلایانی وجود دارند که علایم خفیف کرونا داشته اند و بعد از چند هفته دوباره بهبودی خود را بازیافته اند.
اما متاسفانه کسانی که سن بالایی دارند و در کنار کهولت سن مریضی هایی مثل سرطان، مشکلات قلبی، دیابت و … دارند به دلیل ضعف سیستم ایمنی احتمال کمی دارد که دوباره سلامتی خود را بازیابند. سازمان بهداشت چین اعلام کرده اشخاصی که به علایم خفیف کرونا مبتلا بوده اند نهایتا بعد از ۱ هفته بهبود کامل پیدا کرده اند.