خارش پستان یا نوک سینه ممکن است یک مشکل شرم آور به نظر برسد، اما بسیاری از افراد در طول زندگیشان بارها با چنین مشکلی مواجه می شوند. دلایل مختلفی از سوزش پوستی گرفته تا دلایل نادرتر و نگران کننده تر، مانند سرطان پستان وجود دارند که میتوانند باعث خارش سینه ها یا نوک پستان شوند. در ادامه با وبسایت نسخه همراه باشید تا با شایعترین علل خارش پستان یا نوک آن آشنا شوید.
درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis) یکی از دلایل عمده خارش پستان یا نوک آن است. به این نوع درماتیت ، اگزما نیز گفته می شود که در واقع نوعی التهاب پوستی است. در حالی که علت آن ناشناخته است، درماتیت آتوپیک می تواند باعث خشکی پوست، خارش و بروز بثورات پوستی شود.
فاکتورهای خاصی می توانند خارش در سطح پستان یا نوک آن را بدتر کنند. برخی از آن ها عبارتند از:
از آنجایی که سایز سینه ها به واسطه تغییرات هورمونی در طول دوره بارداری بزرگتری میشود، پوست آن ها می تواند تحت کشش در آمده و موجب خارش جزئی تا شدید شود.
بیماری ماستیت (عفونت بافت سینه) نیز می تواند باعث بروز خارش پستان و نوک سینه شود. این وضعیت بیشتر در مادرانی که تازه نوزاد خود را به دنیا آورده اند و در دوره شیردهی قرار دارند دیده میشود.
مجاری شیر در مادران شیرده ممکن است مسدود شده یا در معرض باکتریها قرار بگیرند که در این وضعیت پستان ورم میکند . سایر علایم ماستیت عبارتند از:
خارش نوک پستان می تواند در موارد نادری نشانه یک بیماری جدی در خانم ها باشد. بیماری پاژه پستان، نوعی سرطان نادر است که باعث خارش پستان و نوک آن می شود. این نوع سرطان بطور خاص بر نوک سینه خانم ها تأثیر می گذارد. (اگرچه تومور سرطانی اغلب در پستان نیز مشاهده می شود.)
علائم اولیه بیماری پاژه می تواند شبیه به علایم درماتیت آتوپیک یا اگزما باشد. سایر علایم این بیماری عبارتند از:
نکته: خارش و گرم شدن پستان نیز می تواند نشانه هایی از سرطان پستان و به خصوص سرطان التهابی پستان باشد.
ناراحتی ناشی از این خارش می تواند خفیف تا شدید بوده و ممکن است یک فشار گاه به گاه یا مداوم باشد. خاراندن سطح سینه می تواند باعث شود که پوست ظریف، قرمز، متورم، ترک خورده یا کبود شود. در حالی که خاراندن سینه ممکن است موقتاً موجب تسکین خارش شود، اما معمولا باعث آسیب رسیدن به پوست میشود.
اگر خارش نوک سینه شما بعد از گذشت چند روز از بین نرود، یا به نظر می رسد رو به وخامت است، حتما به پزشک مراجعه کنید.
در صورت بروز مشکلات زیر حتما با پزشک تماس بگیرید:
نکته مهم: اگر در دوره شیردهی قرار دارید و درد شدیدی همراه با سایر علائم ماستیت را تجربه می کنید، حتما و حتما از پزشک کمک بگیرید.
اگر علت ایجاد خارش ماستیت باشد، با آنتی بیوتیک درمان می شود. حتماً دوره کامل درمان را طی کنید تا از بازگشت عفونت جلوگیری کنید. روش های دیگری که می تواند به کاهش علائم ماستیت کمک کند عبارتند از:
بیماری پاژه و سرطان پستان نیز با روشهای مختلفی درمان می شوند. گزینه های درمانی برای برطرف کردن این بیماری ها عبارتند از:
نکته: شیمی درمانی و پرتودرمانی هر دو برای از بین بردن یا کوچک کردن سلولهای سرطانی کار می کنند.
مراقبت صحیح و دقیق از پوست می تواند از بروز خارش ناشی از درماتیت آتوپیک جلوگیری کند. اما پیشگیری از بروز سایر دلایل خارش، از جمله سرطان ها، اغلب قابل پیشگیری نیست.
اگر در دوران شیردهی قرار دارید حتما هر بار سینه خود را از شیر تخلیه کنید و نکات زیر را در نظر بگیرید: