زخم معده و زخم دوازدهه از انواع زخم های گوارشی موسوم به پپتیک اولسر هستند. تمایز اصلی بین هر کدام از آن ها قسمت های مختلف دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار می دهند. به صورت همزمان یک شخص می تواند هر دوی این وضعیت ها را داشته باشد. برخی از علل شایع ایجاد پپتیک اولسر شامل افزایش اسید معده، عفونت باکتریایی و مصرف داروهای خاص است.
در این مقاله، ما به بررسی تفاوت های زخم معده و زخم اثنی عشر و همچنین چگونگی تشخیص آن ها توسط متخصص گوارش خواهیم پرداخت.
زخم معده و دوازدهه (همون اثنی عشر) دو نوع رایج پپتیک اولسر هستند که در مجاری دستگاه گوارش زخم باز ایجاد میکنند.
علائم هر دو زخم به طور کلی مشابه یکدیگر است. شایع ترین شکایت بیماران مبتلا به این زخم ها، درد و سوزش در معده است.
زخم های دوازدهه معمولا پس از غذا خوردن باعث شکم درد میشوند. این درد معمولا به خوبی به داروها یا غذاهایی که اسید معده را کاهش می دهند پاسخ دهد، اما با کاهش اثر داروها درد معمولا باز خواهد گشت.
درد شکم ناشی از زخم اثنی عشر ممکن است هنگام خالی شدن معده، مثلاً بین وعده های غذایی، شب ها یا در ابتدای صبح، بدتر شود.
سایر علائم شایع زخم های پپتیک شامل موارد زیر است:
برخی از افراد مبتلا به این زخمها عدم تحمل مواد غذایی خاصی نیز دارند. این غذاها ممکن است فرد را بیمار کرده یا ممکن است علائم مربوط به زخم را بدتر کند.
علائم کمتر شایع و شدیدتر این زخم ها شامل موارد زیر است:
زخمهای گوارشی پپتیک از آسیب یا فرسایش پوشش محافظ دستگاه گوارش ناشی می شوند.
موارد زیر می توانند در پیدایش زخم گوارشی سهیم باشند:
موارد زیر در بروز ۳ وضعیت بالا دخیل هستند:
ژنتیک و شیوه زندگی نامناسب فرد می تواند خطر ابتلا به زخم معده و اثنی عضر را افزایش دهد. اگر اعضای خانواده دارای زخم معده باشند، به احتمال زیاد در فرزندان نیز چنین مشکلی وجود خواهد داشت. علاوه بر این، استعمال سیگار و محصولات دخانی نیز می تواند خطر ابتلا به زخم های گوارشی در افرد را افزایش دهد.
سایر عوامل خطرزا عبارتند از:
غیر از NSAID ها، سایر داروها زیر نیز می توانند خطر ابتلا به این زخم ها را افرایش دهد:
سایر رسک فاکتورها عبارتند از:
علائم زخم گوارشی می تواند مشابه بیماری ها و مشکلاتی مانند سنگ کیسه صفرا یا بیماری ریفلاکس معدی-مری باشد؛ که معمولاً به آن GERD گفته می شود. در هر صورت تشخیص باید دقیق باشد تا درمان متناسب با آن در نظر گرفته شود.
تست های تشخیص رایج در پپتیک اولسر:
برای بیشتر افراد، درمان زخم های گوارشی شامل مصرف داروهایی است که موارد زیر را محقق کنند:
این داروها ممکن است در دسته های زیر قرار بگیرند:
اگر عفونت هلیکوباکتر پیلوری مسئول ایجاد زخم معده و زخم دوازدهه باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک هایی را برای از بین بردن باکتری تجویز کند.
زخم های درمان نشده می توانند عوارضی جدی برای شخص ایجاد کنند. زخم پپتیک در موارد نادر می تواند به سوراخ شدن دیواره معده یا روده منجر شود. سوراخ شدن این بخش ها می تواند فرد را در معرض خطر جدی ایجاد عفونت در حفره شکمی قرار دهد. نام پزشکی این عفونت پریتونیت (التهاب و عفونت صفاق شکمی یا پریتوئن) است.
التهاب ناشی از زخم همچنین می تواند بخشی از دستگاه گوارش را مسدود کند. این انسداد باعث بروز مشکلات زیر میشود:
علاوه بر این، زخم ها می توانند باعث خونریزی داخلی شوند. اگر این خونریزی به آرامی بیشتر شود، می تواند به کم خونی منجر شود. علائم کم خونی می تواند شامل خستگی، پوست کم رنگ و تنگی نفس باشد.
اگر خونریزی شدید باشد، ممکن است فرد در استفراغ یا مدفوع خود خون مشاهده کند. هرکسی که علائم خونریزی شدید داخلی داشته باشد، باید به دنبال فوریت های پزشکی باشد.
همیشه پیشگیری از بروز زخم معده امکان پذیر نیست. با این حال، کاهش ریسک ابتلا (به عنوان مثال با ترک مصرف دخانیات و خوردن یک رژیم غذایی سالم) ممکن است به پیشگیری از این علایم ناخوشایند گوارشی جلوگیری کنند.
افرادی که از داروهای NSAID یا داروهای دیگری استفاده می کنند که باعث ایجاد زخم پپتیک شوند، باید در مورد مدیریت خطرات مرتبط با زخم با پزشک خود صحبت کنند.
زخم معده و زخم دوازدهه هر دو نوع زخم پپتیک هستند. آنها می توانند باعث بروز درد و علائم دیگری در دستگاه گوارش شوند. درمان این زخم ها معمولاً شامل مشخص کردن علت اصلی و مصرف داروهای مناسب از جمله داروهای کاهش اسید معده است. در صورت عدم رسیدگی و درمان به موقع، این زخم ها می توانند عوارض جدی در شخص ایجاد کنند.