یکی از بهترین تکنیک های پیاده کردن نظم، لزوم توجه به مفهوم “پیشگیری” است. اگر میتوانید از مشکلات رفتاری کودکان قبل از اینکه شروع شوند جلوگیری کنید، قاعدتا شما یک پدر یا مادر نمونه هستید و سنگ بنای یک خانواده خوشبخت را خواهید گذاشت. اگر شما تا کنون نتوانسته اید از بروز مشکلات رفتاری کودکان پیشگیری کنید، باید از یک جایی این کار را انجام دهید. اما باید بدانید که جلوگیری از بروز مشکلات رفتاری به صرف زمان و تلاش زیادی نیاز دارد. با این حال، این کار می تواند یک سرمایه گذاری ارزشمند باشد و قطعا برای آینده فرزند و خانواده شما بسیار مفید خواهد بود.
با دنبال کردن راهنمایی های زیر قادر خواهید بود که پیش از شروع رفتارهای نادرست از کودکان خود، از آن ها جلوگیری کنید. با وبسایت نسخه همراه باشید.
اگر شما با فرزند خود رابطه سالمی ندارید، او برای انجام رفتارهای درست و یا اصلاح آن ها انگیزه کافی نخواهد داشت. یک لحظه به خودتان فکر کنید. اگر کارفرمای شما برایتان ارزش زیادی قائل باشد و شما را تشویق کند، آیا حاضر نمی شوید برای او بیشتر و دلسوزانه تر کار کنید؟
در این مورد نیز کودکان درست مثل بزرگسالان رفتار می کنند. بنابراین اگر می خواهید از مشکلات رفتاری در کودکان به موقع پیشگیری کنید، حتما در وهله اول به فکر برقراری یک رابطه سالم با آن ها باشید تا به قوانین شما احترام گذاشته شود.
شما باید به کودک خود بیشتر توجه کنید و دست کم هر روز چند دقیقه را تمام و کمال به او اختصاص دهید. توجه شما به او باید صرفا به خاطر خودش باشد و هیچ چیزی را در این توجه دخالت ندهید. با فرزندان خود بازی کنید، آن ها را سرگرم کنید و خاطرات خوبی برایشان بسازید. هرچه رابطه شما با کودکانتان قوی تر باشد، آن ها بیشتر به حرف شما گوش می دهند و برای پیروی کردن از قوانین تربیتی انگیزه بیشتری پیدا می کنند.
باز هم اول خودتان را در نظر بگیرند. اگر در محیطی قرار بگیرید که از قوانین آن مطلع نباشید و یا قوانینی نامفهوم در آنجا حکم فرما باشد چه می کنید؟ چه حس و حالی به شما دست می دهد؟
اگر قوانین شما نامفهوم و نامشخص باشد و یا دائما تغییر کنند، کودکان شما سردرگم خواهند شد و قاعدتا چیزی که انتظارش را دارید رخ نخواهد داد. لیست مکتوبی از قوانین خانگی ایجاد کنید و آنها را در بخشی از خانه که بتوان دید قرار دهید. باز هم تاکید می کنیم، قوانین باید واضح باشند! به مثال های زیر توجه کنید:
وقتی قوانین را توضیح دادید، به فرزندتان بگویید اگر آنها قوانین را نقض کنند چه اتفاق یا اتفاقاتی خواهد افتاد. اگر کودک شما بداند که برای هر کاری (چه خوب چه بد) چه چیزی در انتظارش است در نوع رفتاری که انجام می دهد تجدید نظر می کند و تلاش می کند تا قوانین را دنبال کند. برای مثال:
برای کودکان خود برنامه مشخصی در نظر بگیرید که آسایش شما و آنان را به دنبال داشته باشد. در این برنامه می توانید مشخص کنید که بچه ها چه وقتی کارهای خود مثل تکالیف خود را انجام دهند، چه زمانی فراغت کنند، چه وقت بخوابند و …
هنگامی که بچه ها به ساختار و برنامه ریخته شده عادت کنند، رفتارهای بهتری از خود نشان می دهند. و حتی الامکان از انجام رفتارهای خلاف برنامه اجتناب می کنند. با این کار به راحتی از بروز بسیاری از مشکلات رفتاری در کودکان پیشگیری خواهید کرد.
شما پدر و مادر کودک خود هستید و بیشتر تلاش های شما برای او است. به راحتی و آشکارا فرزندان خود را ستایش کنید. برای تلاش های آن ها ارزش قائل باشید و آن ها را تشویق کنید. و هر موقع رفتار درستی از آن ها دیدید بدون اینکه منتظر وقت مناسب باشید بخاطر آن رفتار خوب از آن ها سپاسگزاری کنید.
وقتی کودکتان بی سر و صدا بازی می کند، به خاطر این کارش او را ببوسید. اگر ظرف غذایش را روی سینگ می گذارد به او بگویید “ممنونم که خود ظرف غذاتو برام آوردی تو پس/دختر خوبی هستی.”
شما تنها کسانی نیستید که با کودک دلبندتان در ارتباط هستید. مربی، معلم و پرستار نیز در می توانند در پیشگیری از بروز مشکلات رفتاری در کودکان به والدین کمک کنند. با شریک زندگی خود و سایر افرادی که با کودک در ارتباط هستند همکاری کنید، تا در مورد راهکارهای انضباطی و رفتارهایی که باید مورد توجه قرار بگیرد گفتگو کنید و یا مشاوره دریافت کنید.
هنگامی که بچه ها درک درستی از احساسات خود داشته باشند، به احتمال زیاد کنترل رفتارهای خود را به دست خواهند گرفت. به کودکان خود مهارت های مدیریت خشم و مهارت های خاص برای مقابله با احساسات ناراحت کننده ای مانند ترس، غم و ناامیدی را آموزش دهید.
اگر کودکان خود را بشناسند و بدانند در چه مواردی مشکلات رفتاری دارند به احتمال زیاد کمتر از آن ها واکنش ها تهاجمی بروز خواهد کرد. و یا کمتر مخالفت می کنند. با بازی های مختلف و استراتژی های مشخص نظم و انضباطی، مهارت های خود کنترلی را به فرزند خود بیاموزید. هنگامی که بچه ها بتوانند بهتر خود را کنترل کنند زندگی اجتماعی آنها بهبود می یابد و آنها تمایل بیشتری به بهبود عملکرد در مدرسه یا دانشگاه خواهند داشت.
رفتارهای خوبی را که می خواهید بارها و بارها از سوی بچه ها مشاهده کنید را شناسایی کنید. سپس برای انجام آنها یک سیستم پاداش ایجاد کنید که کودک شما را به انجام این دادن این کارها بیشتر سوق دهد. کودکان خردسال به خوبی به پاداش های کلامی و توجه بیشتر پاسخ می دهند و بچه های بزرگتر به خوبی به سیستم های پاداش اقتصادی واکنش نشان می دهند. با داشتن چنین سیستمی، فرزند شما برای پیروی از قوانین انگیزه بیشتری پیدا می کند و مهارت های جدید کسب می کند.
پیش از آنکه اتفاقی بی افتد سعی کنید برای پیشگیری و یا اقدام در لحظه وقوع برنامه ریزی کنید. به عبارت ساده تر مشکلات احتمالی را قبل از شروع شناسایی کنید. به عنوان مثال، اگر می دانید فرزند شما احتمالاً با برادرش در خصوص اینکه کدام یک زودتر بازی ویدئویی انجام دهند دعوا می کند. به آن ها بگویید اگر کار اشتباهی از شما سر بزند یا بر سر بازی با هم دعوا کنید. اولین کسی که دعوا را شروع کند امروز را بازی نخواهد کرد.
ترجمه شده از وبسایت: verywellfamily.com