کیست سینوویال یا (Synovial cysts) تودههای کوچک و پر از مایع هستند که در ستون فقرات تحتانی شکل میگیرند. این کیست ها سرطانی نیستند. و اغلب هیچ علامتی ایجاد نمیکنند. با این حال، بعضی اوقات آنها میتوانند منجر به بروز مشکلاتی مانند سیاتیکا (sciatica) شوند.
کیست سینوویال همانند کیست های گانگلیونی نیست. کیست های گانگلیونی معمولا در قسمت دیگر بدن و نزدیک به مفاصل و تاندون ها شکل میگیرند. در این مقاله، ما در مورد کیست های سینوویال و همچنین علایم و علل آنها مطالبی ارائه خواهیم داد.
همانطور که گفته شد کیست سینوویال در واقع کیسهای پر از مایع است که اغلب در ستون فقرات تحتانی ایجاد میشود. این کیستها خوش خیم هستند. به این معنی که سرطانی نیستند. این کیست میتواند بدون ایجاد خاصی شکل بگیرد.
سینوویوم یا (synovium) یک غشای نازک است که سطوح داخلی مفاصل را پر میکند. این غشاء نازک مایعی تولید می کند که به آن سینوویال گفته میشود. این مایع به روان کردن حرکت مفاصل و محافظت از سطوح مفصلی کمک می کند. هدف اصلی ترشح این مایع جلوگیری از سایش سطوح مفصلی است.
این مایع گاهی اوقات در داخل غشاء باعث به وجود آمدن کیستی موسوم به کیست سینوویال می شود. این کیست میتواند در اطراف هر کدام از مفصل ها در بدن ایجاد شود. با این حال، بیش از ۹۰ درصد کیست های سینوویال بر روی مفاصل ستون فقرات کمری تأثیر میگذارد. ستون فقرات کمری پایین ترین بخش پشت شما را تشکیل میدهد.
علائم این کیست به اندازه و محل آن بستگی دارد. بسیاری از افراد مبتلا به کیست سینوویال هیچ علامت و ناراحتی را تجربه نمیکنند. علایم این کیست در ستوان فقرات کمری شامل موارد زیر می شود:
مهره های ستون فقرات به کمک مفاصلی به همدیگر متصل هستند. این مفاصل به حرکت مهره ها و ستون فقرات کمک می کند و برای مثال چرخش و یا خم و راست شدن را تسهیل میبخشند. هنگامی که مفاصل بین مهره ای تخریب میشود و مایع سینوویال اضافی در آنها تولید شود، کیست سنوویال کمری ایجاد می شود.
این وضعیت در افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری های مفاصل مانند آرتروز شایع تر است. در این افراد، مفاصل با سرعت بیشتری تخریب میشود و به طبع تشکیل چنین کیست هایی نیز در این افراد شایع تری است.
کیست سینوویالی که علامتی ایجاد نمیکند، معمولاً نیازی به درمان ندارد و ممکن است فرد حتی متوجه این بیماری نشود. با این حال، افرادی که علائمی مانند کمر درد و یا سیاتیکا دارند بهتر است که برای ارزیابی بیشتر به پزشک مراجعه کنند. برخی از روش های درمانی می توانند به کاهش درد و علایم این مشکل کمک کنند.
پزشکان اغلب با سؤال درباره علائم یک فرد و بررسی تاریخچه پزشکی بیماران خود تشخیص را آغاز میکنند. در قدم بعدی آن ها یک معاینه فیزیک از کمر شما صورت خواهند داد. اگر پزشک به وجود توده ای کوچک یا علایمی مبنی بر وجود کیست مشکوک باشد درخواست تصویربرداری خواهد داد.
درمان به طور کلی به اندازه کیست و شدت علائم بستگی دارد. کیست سینوویال عموما بی ضرر است و مشکل خاصی برای سلامتی شما تلقی نمیشود. بنابراین درمان اغلب غیر تهاجمی و ساده است. با این حال، برخی از افراد ممکن است درد، مشکل در راه رفتن یا مشکلاتی مانند درد سیاتیک را تجربه کنند.
در مورد علائم خفیف، پزشک ممکن است برای بیمار دوره استراحت و بررسی منظم را توصیه کند. فیزیوتراپی یا کاردرمانی نیز ممکن است برای برخی از افراد گزینه مناسبی باشد. همچنین ممکن است پزشک برای کاهش درد و التهاب، داروهای بدون نسخه و آزاد یا نسخهای را توصیه کند. داروها ممکن است شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن باشد.
برای علائم شدیدتر، پزشک ممکن است تزریق استروئید را برای بیمار توصیه کند. این تزریق میتواند به تسکین درد و فشار ناشی از برخی کیست ها کمک کند. با این حال، تزریق استروئید همچنین میتواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند، بنابراین پزشک به طور معمول استفاده از آن را محدود میکند.
اگر گزینه های درمانی محافظه کارانهتر در رفع علائم فرد ناموفق باشد، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. هدف از انجام این عمل جراحی، برداشتن کیست و کاهش فشار بر روی نخاع و اعصاب اطراف آن است. بنابراین چندین گزینه جراحی برای درمان کیست سینوویال وجود دارد.
کیست سینوویال تودههای کوچک و پر از مایع هستند که میتوانند در اطراف مفاصل شکل بگیرند. آنها معمولاً در مفاصل ستون فقرات کمری ایجاد میشوند و به طور کلی بی ضرر هستند. از آنجا که کیست سینوویال اغلب علائمی ایجاد نمیکند، ممکن است که فرد حتی از داشتن کیست آگاه نباشد. با این حال، کیستها گاهی اوقات میتوانند به ستون فقرات و اعصاب اطراف فشار وارد کنند. که این امر می تواند منجر به درد و مشکلات دیگر شود. گزینههای درمانی برای کیست سینوویال عبارتند از استراحت، استفاده از امکانات فیزیوتراپی، کاردرمانی و مصرف داروهای ضد درد است.
برای افرادی که علائم شدیدتری دارند، پزشک ممکن است تزریق استروئید یا عمل جراحی حذف کیست را توصیه کند.
ترجمه شده از وبسایت: medicalnewstoday.com