سرطان لوزه یا (Tonsil cancer) نوعی سرطان نادر با علائمی مشابه اغلب سرطان ها است. مانند بسیاری از سرطان ها، علل دقیق این سرطان نامشخص است، اما برخی از عوامل وجود دارند که خطر ابتلا به سرطان لوزه را کاهش میدهند. با خواندن این مقاله درباره علائم، درمان و چشم انداز این بیماری نادر اطلاعات بیشتری در این باره به دست خواهید آورد.
لوزه ها بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند. آنها از بدن در برابر باکتریها و ویروسهایی که وارد دهان یا گلو می شوند دفاع میکنند. سرطان لوزه در واقع زیرمجموعه سرطانهایی است که در دهان و گلو شکل میگیرند. اگر سرطان در مراحل اولیه به موقع تشخیص داده شود، معمولاً گزینه های بیشتری برای درمان آن در دسترس خواهد بود.
سرطان لوزه با سرطانی شدن سلولهای آن و تشکیل تومور آغاز می شود. این بیماری حتی زمانی که شخصی لوزه های خود را برداشته است نیز میتواند ظهور کند. زیرا در بسیاری از موارد، بقایای بافت لوزه همچنان در گلو باقی خواهد ماند. در واقع حتی وجود بخش بسیار کوچکی از لوزه در گلو نیز میتواند موجب سرطانی شدن آن شود.
افرادی که مشروبات الکلی مینوشند، سیگار میکشند یا ویروس پاپیلومای انسانی را حمل میکنند، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان لوزه دارند.
لوزه ها در قسمت پشت گلو قرار دارند. هر لوزه از مجموعهای از بافت لنفاوی تشکیل شده است. این بافت حاوی سلول های لنفوسیت است، یعنی همان سلول هایی که نقش بسیار پررنگی در مواجه با شمار زیادی از بیماری ها ایفا می کنند.
لوزه ها میکروارگانیسم های مهاجمی مثل باکتری ها و ویروس ها را جذب کرده و از بین میبرند. زمانی که تعداد زیادی از مواد مهاجم وارد بدن شوند لوزه ها بزرگ میشوند و به شدت با آن ها درگیر می شوند. برای مثال در سرماخوردگی ها لوزه ها بزرگ شده، و با ویروس آن مبارزه میکنند.
بیشتر علائم سرطان لوزه میتوانند ناشی از وجود برخی از بیماری های دیگر مانند التهاب لوزه و یا گلو درد استرپتوکوکی باشد. برخی از شایعترین علایم سرطان لوزه ها عبارتند از:
چنانچه هر کدام از نشانه های بالا به مدت بیشتر از دو هفته در شما وجود داشته باشد باید با پزشک خود صحبت کنید یا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
علت قطعی سرطان لوزه فعلا مشخص نیست. اما سن فرد، ژنتیک و بسیاری از عوامل محیطی میتواند در رشد سرطان تأثیر بگذارند. عوامل خطر سرطان لوزه شامل موارد زیر است:
دخانیات و الکل میتوانند به DNA یا کد نویسی ژنتیکی در سلول ها آسیب وارد کنند و این آسیب با سرطان ارتباط دارد. سرطانهای دهان و گلو هنگامی رخ میدهد که سلولهای دهان یا گلو سرطانی شوند و از فعالیت های طبیعی خود دست کشیده و خرابکار شوند.
پزشک در مورد تاریخچه پزشکی و خانوادگی شخص، علائم و عوامل خطر شناخته شده سوالاتی مطرح خواهد کرد. او یک معاینه کامل از دهان و گلوی بیمار انجام خواهد داد و وجود هرگونه نشانه یا توده یا تغییر رنگ و عوامل دیگر را بررسی خواهد کرد.
چنانچه پزشک به وجود سرطان لوزه مشکوک باشد بیمار را به یک متخصص مرتبط ارجاع خواهد داد. متخصص برای اطمینان از وجود یا عدم وجود سرطان لوزه آزمایشاتی درخواست خواهد داد.
احتمالا اولین اقدام متخصص برداشتن بیوپسی از بافت لوزه و گلوی شما باشد. بیوپسی نمونه کوچکی از بافت است و از ناحیه آسیب دیده گرفته میشود. پزشک با وجود سلول های سرطانی در بافت متوجه خواهد شد که بیمار سرطان لوزه دارد.
گاهی اوقات برای تعیین میزان بیماری، آزمایش های تصویربرداری که می توان به کمک آن ها داخل بدن را مشاهده کرد، درخواست داده میشوند. این آزمایش ها به وضعیت سرطان و مشخصات تومور کمک کند.
مراحل سرطان لوزه عبارتند از:
درمان سرطان لوزه متفاوت است و بستگی به مرحله و محل تومور دارد. سرطان میتواند پیچیده باشد، بنابراین پزشکان ، متخصصان متفاوتی در درمان فرد درگیر هستند. جراحی برای برداشتن تومور معمولاً اولین درمانی است که بر سرطان و دهان و گلو تأثیر میگذارد. در صورت شیوع سرطان، احتمالا لوزه ها برداشته می شوند.
جراح در طول عمل جراحی علاوه بر لوزه ها برخی از بافتهای اطراف تومور را حتی اگر طبیعی به نظر برسد، خارج خواهد کرد.
پرتودرمانی ممکن است برای جلوگیری از رشد تومور یا از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده شود.
شیمی درمانی نیز از جمله پروسه هایی است که برای درمان این شرایط نیز به کار خواهد آمد. شیمی درمانی اهداف زیر به کار میرود:
شیمی درمانی غالباً در کنار پرتودرمانی برای مدیریت و درمان سرطان دهان و گلو استفاده میشود.
داروهای جدید موسوم به درمان هدفمند نیز، برای هدف قرار دادن سلولهای سرطانی به روشی دقیق و انتخابی تولید می شوند. به همین دلیل، درمان هدفمند ممکن است عوارض جانبی کمتری نسبت به شیمی درمانی داشته باشد.
سرطان لوزه و روند درمان آن، خوردن و نوشیدن را دشوار میکند. ممکن است برخی از افراد به یک لوله تغذیه نیاز داشته باشند که مستقیماً از طریق پوست به معده منتقل شود تا اطمینان حاصل شود که فرد به اندازه کافی تغذیه می کند.
سرطان لوزه نسبتاً نادر است و زندگی با یک نوع نادر سرطان بسیار سخت است. شناختن این بیماری و اطلاع رسانی در مورد روشهای درمانی موجود، میتواند روند کار درمان را آسانتر کند.
تشخیص و یافتن سرطان در مراحل اولیه آن، به این معناست که درمان نیز آسانتر است. این وضعیت شانس بهبودی را بیشتر میکند. تشخیص زودهنگام سرطان لوزه بسیار مهم است و میتوان با مشاهده مستقیم آن یا احساس یک توده در گلو به وجود آن مشکوک شد.
با این حال ، لوزه ها می توانند به دلایل زیادی از جمله سرماخوردگی متورم شوند. هرکسی که نگران علائم مربوط به لوزه ها است باید با پزشک صحبت کند.
ترجمه شده از وبسایت: medicalnewstoday.com