کولیت یا (colitis) به شرایطی گفته می شود که در آن روده بزرگ یا همان کولون دچار التهاب می شود. کولیت ایسکمیک یا (Ischemic colitis) نیز زمانی اتفاق میافتد که خون کافی به کولون یا روده بزرگ نرسد. این وضعیت بیشتر در افراد بالای ۶۰ سال که سیگاری و یا دیابتی باشند به وجود میآید.
این نوع کولیت شایعترین نوع ایسکمی مبتنی بر روده است که از هر ۲۰۰۰ نفر بستری در بیمارستان ۱ نفر مبتلا به این وضعیت می شود. کولیت ایسکمیک که به طور ناگهانی رخ می دهد، یک اورژانس پزشکی است و نیاز به مراقبت فوری دارد. این مقاله علل و نشانه های کولیت ایسکمیک همراه با گزینه های درمانی موجود را توضیح می دهد.
علامت معمولی و بارز ایسکمی روده، گرفتگی معده و درد است. درد ممکن است خفیف یا متوسط باشد و اغلب به صورت ناگهانی اتفاق می افتد. به طور معمول درد در سمت چپ شکم احساس می شود.
در مدفوع برخی از افراد مبتلا به کولیت ایسکمیک ممکن است خون دیده شود. هرچند که خونریزی بیش از حد و بروز آن در مدفوع نشانه یک شرایط جدی تر مثل بیماری کرون یا سرطان است.
سایر علائم کولیت ایسکمیک عبارتند از:
بیشترین خطر زمانی است که علایم از سمت چپ بله سمت راست و بالای شکم گسترش پیدا کنند. بروز درد در سمت راست شکم نشان دهنده انسداد عروق خونی ای است که روده کوچک و روده بزرگ را خونرسانی می کنند.
کاهش جریان خون ورودی به کولون باعث بروز کولیت ایسکمیک می شود. فقدان خون دریافتی در یک بافت اصطلاحا به ایسکمی موسوم است که می تواند علل مختلفی داشته باشد.
در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) یا بیماری عروق محیطی (PVD)، ممکن است باعث اختلال در خونرسانی روده ها از طریق عروق مزانتریک شود. (عروق مزانتریک مسئول خونرسانی به بخش هایی از شکم و روده هستند.)
عوامل دیگری که می توانند منجر به بروز کولیت و ایسکمی کولون شوند عبارتند از:
به ندرت، تاثیرات برخی از داروها در شرایط خاص می توانند باعث کولیت ایسکمیک شوند. برخی از این داروها عبارتند از:
عوامل خطر یا ریسک فاکتورها
بعضی عوامل خاص باعث افزایش احتمال ابتلا به کولیت های ایسکمیک می شود. این عوامل شامل موارد زیر می شود:
درمان کولیت ایسکمیک بستگی به شدت آن دارد. موارد خفیف ممکن است ظرف چند روز بهبود پیدا کنند. درمان های لازم برای موارد خفیف عبارتند از:
راه های دیگر مدیریت این وضعیت عبارتند از:
کولیت ایسکمیک حاد، یک اورژانس پزشکی است. درمان های فوری برای این وضعیت اورژانسی شامل داروهایی نظیر داروهای ترومبولیتیک برای لخته شدن خون یا وازودیلاتورها برای اتساع شریان ها و عروق خونی باریک جهت تسهیل خون به بافت است.
کولیت ایسکمیک شدیدی که به درمان های دیگر پاسخ نمی دهد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. حدود ۲۰ درصد از افراد مبتلا به این بیماری به نوعی از مداخله جراحی نیاز دارند.
کسانی که دارای بیماری های همراه یا شرایط پزشکی دیگر هستند، بیشتر احتمال دارد که نیاز به عمل جراحی داشته باشند.
جراحان ممکن است که برای موارد زیر اقدام به عمل جراحی کنند:
کولیت ایسکمیک می تواند علایمی مشابه با سایر مشکلات و بیماری های گوارشی داشته باشد. بنابراین تشخیص علایم آن می تواند گاهش اوقات مشکل باشد. برای همین نیاز است در برخی مواقع از تشخیص های تخصصی تر استفاده شد. پزشک ممکن است تست های تشخیصی زیر را درخواست کند:
سایر آزمایش های تشخیصی عبارتند از:
جدی ترین عارضه کولیت ایسکمیک، گانگرن (مرگ بافتی) است. گانگرن نتیجه از دست رفتن جریان خون به بافت است و مرگ آن است. گانگرن می تواند تهدید کننده زندگی باشد. افراد مبتلا به گانگرن برای برداشتن انسداد و آسیب وارد شده به بافت، نیاز به عمل جراحی بافت دارد.
عوارض دیگر عبارتند از:
اکثر افراد مبتلا به کولیت اسکمیک حاد با دارو بهبود می یابند. و کسانی که کولیت های شدید ایسکمیک را تجربه می کنند، تحت عمل جراحی قرار میگیرند. افراد ممکن است نیاز به تغییر برخی از شیوه های زندگی برای جلوگیری از بازگشت وضعیت داشته باشند.
نمونه هایی از تغییرات شیوه و سبک زندگی مفید عبارتند از:
افرادی که نشانه های کولیت ایسکمیک را تجربه می کنند، باید سریعا به منظور بهبود چشم انداز و کاهش خطر عوارض ناشی از آن به پزشک مراجعه کنند. افراد هیچگاه نباید وجود خون در مدفوع را نادیده بگیرند. هنگام بروز درد شدید شکمی که برای راحتی التیام پیدا نمی کند به پزشکان اورژانس مراجعه کنید.
ترجمه شده از وبسیات: medicalnewstoday.com