خون شما حاوی تعداد زیادی سلول و مواد مختلف است. بیشتر افراد تصور می کنند که تنها دو نوع سلول خونی داریم. گلبول سفید و گلبول قرمز شناخته شده ترین نوع سلول های خونی و بدن هستند. اما لازم به ذکر است که سلول های مختلفی در خون حضور دارند. گلبول سفید خود به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود. به مجموع تمام سلول های سفید خون در اصطلاح پزشکی لکوسیت گفته می شود. ما در این مقاله به بررسی گلبول های سفید یا لکوسیت ها و انواع اختلالات آن ها در کودکان خواهیم پرداخت. لطفا تا پایان ما را همراهی کنید.
هدف از ساخت گلبول های سفید توسط بدن شما، در واقع مبارزه با عفونت های مختلف باکتریایی، ویروسی و قارچی است. این سلول ها مدافعان بدن انسان هستند و در مواجه با عفونت ها و بیماری ها به شدت آن ها را سرکوب می کنند. اکثر والدین عنوان می کنند پزشک تشخیص داده که فرزند من تعداد زیاد یا کمتر از حد نرمال گلبول سفید خون دارد. و می خواهند بدانند که این تشخیص به چه معنا است؟
پاسخ اینجا است:
لکوپنی یعنی اینکه تعداد کل سلول های سفید خون در کودک شما پایین است. زمانی که کودک شما تعداد کافی از سلول های سفید مبارز را نداشته باشد، بدن کودک شما در معرض ابتلا به انواع عفونت ها قرار خواهد گرفت. زمانی که گلبول های سفید خون کم باشند مهاجمین خارجی به راحتی بخش های مختلف بدن را درگیر میکنند و باعث بروز بیماری خواهند شد.
برخی اوقات نیز وقتی آزمایش خون میدهید، نشان میدهد که تعداد گلبول های سفید خون شما بیشتر از حد نرمال است. این وضعیت معمولا نشان دهنده وجود عفوت در بدن کودک شما است. تعدادی از بیماری ها و مواد مهاجم میتوانند به بدن نفوذ کنند و بدن را بیمار کنند. در این شرایط بدن برای مقابله بیشتر با بیماری، دستور به ساخت تعداد بیشتری سلول مبارز میدهد. به این ترتیب تعداد زیادی نیروی پشتیبانی تازه نفس برای مبارزه با بیماری وارد خون و بدن میشوند.
چندین نوع از گلبول های سفید وجود دارد. که هر کدام از آن ها فعالیت های مخصوص به خود را دارند و هر کدام برای مبارزه با انواع خاصی از بیماری ها و دشمنان مبارزه میکنند. انواع سلول های سفید و مبارز خون عبارتند از:
اما هر کدام از ان نوع سلول ها می توانند به نوعی دچار اختلال شوند و کار خود را به درستی انجام ندهند. عوامل متعددی می تواند باعث بروز اختلال در لکوسیت ها شود. اختلالات شایع گلبول های سفید عبارتند از:
نوتروپنی به کاهش تعداد نوتروفیل ها گفته میشود. نوتروفیل ها نوعی از سلول های سفید خون هستند که با عفونت ناشی از فعالیت قارچ ها و باکتری ها مبارزه می کند. نوتروپنی می تواند ناشی از بروز سرطان، بیماری ها، اختلالات و یا عفونت هایی باشد که به مغز استخوان آسیب می رسانند. علاوه بر این، برخی از داروهای خاص و سایر بیماری ها و شرایط نیز می تواند باعث نوتروپنی شود.
لنفوسیتوپنی یا (lim-foe-sie-toe-PEE-nee-uh) به کاهش تعداد سلول های لنفوسیت در بدن گفته می شود. این سلول های سفید خون، بدن را از ویروس ها و عفونت های ناشی از آن ها محافظت می کنند. لنفوسیتوپنی می تواند نتیجه:
مونوسیت ها کمک می کنند تا بدن از شر یک بافت مرده یا آسیب دیده خلاص شود. این سلول ها باعث تنظیم پاسخ ایمنی بدن می شوند. عفونت، سرطان، بیماری های خود ایمنی و سایر شرایط می توانند موجب افزایش تعداد مونوسیت ها شود. کاهش تعداد مونوسیت ها می تواند ناشی از فعالیت سموم، شیمی درمانی و سایر علل دیگر باشد.
ائوزینوفیلی به افزایش تعداد سلول های ائوزینوفیل گفته میشود. ائوزینوفیلی می تواند ناشی از شرایط، بیماری ها و اختلالات مختلف باشد. افزایش تعداد ائوزینوفیل ها اغلب به دنبال یک واکنش آلرژیک یا یک عفونت انگلی صورت می گیرد.
بازوفیل ها تعداد کمی از گلبول های سفید خون را تشکیل می دهند. اما در بهبود زخم، عفونت و واکنش های آلرژیک نقش موثری دارند. تعداد کمی از بازوفیل ها می تواند منجر به واکنش های آلرژیک یا عفونت ها شود. افزایش تعداد بازوفیل ها می تواند ناشی از فعالیت و حضور انواع خاصی از سرطان خون یا سایر اختلالات باشد.
ترجمه شده از وبسایت: mayoclinic.org