تمرکز یک نیروی ذهنی است که باعث میشود کارهای ما راحتتر انجام شود. بسیاری از افراد از کمبود تمرکز رنج میبرند و دوست دارند که با عوامل حواس پرتی و عدم تمرکز مقابله کنند. ما در این مقاله به ادامه راه حل هایی که در بخش اول برای افزایش تمرکز شرح داید، خواهیم پرداخت.
آگاهی و آرامش ذهن یکی از داغترین مباحث روانشناسی است. مفهوم مراقبه و مدیتیشن برای هزاران سال است که در بسیاری از جوامع صورت می گیرد. اما تاثیر بسیاری از این تمرینات و مراقبه ها به تازگی روشن شده و قابل درک است.
برای اینکه تاثرات تمرکز روی انجام کارها را بسنجند محققان مطالعات جالبی انجام داده اند. در یکی از این مطالعات نتایج جالب و البته قابل تصوری بدست آمد. در یکی از این مطالعات روی تعدادی از افراد یک شرکت آزمایشی انجام دادند تا متوجه تاثیر تمرکز روی کارایی آن ها شوند.
به برخی از کارمندان گفته شد که هر روز تمرینات مدیتیشن و تمرکز انجام دهند و به برخی دیگر گفته شد روال طبیعی و همیشگی زندگی خود را در پیش بگیرند. به مدت ۸ هفته این کارمندان زیر نظر گرفته شدند. مشخص شد گه کارمندانی که تمرینات مدیتیشن انجام می دادند خیلی بهتر و راحت تر روی کارها تمرکز داشتند. آن ها نسبت به سایرین بهتر با تغییر و سوییج وظایف خود را تطبیق می دادند. تمرینات مدیتیشن باعث تمرکز روی مسائل و افزایش خلاقیت می شود.
تا حالا سعی کردهاید که برای یک مدت طولانی روی یک مساله یا هر چیز دیگری تمرکز کنید؟ تلاش برای تمرکز طولانی مدت و بیوقفه روی هر چیزی باعث تحلیل تمرکز و کاهش توجه میشود.
روانشناسان قدیمی برخی توجیه برای علت تحلیل رفتن تمرکز در نظر گرفته بودند. آنها معتقد بودند که انرژی بدن طی یک تمرکز طولانی مدت کم میشود در نتیجه بدن تمایلی به تمرکز نشان نمیدهد و خسته میشود. اما تحقیقات جدید نشان داده که، مغز ما بعد از یک مدت، عاملی که روی آن متمرکز میشویم را نادیده میگیرد. در واقع منبعی که شما را به تمرکز تحریک میکند را برای دلایلی نادیده میگیرد.
محققان متوجه شدهاند که، اختصاص دادن یک استراحت هرچند کوتاه و شروع انجام همان کاری که رویش تمرکز کردهایم باعث بهبود تمرکز میشود.
بنابراین دفعه دیگر که خواستید برای یک مدت طولانی مثلا برای سه ساعت کاری انجام دهید، ما بین آن کمی استراحت کنید. برای مثال اگر مشغول خواندن درس برای امتحان خود هستید حتی اگر برای چند دقیقه دست از مطالعه بردارید و فقط استراحت کنید. جوری که در تایم استراحت به درس فکر نکنید. (به هرچی فکر میکنید فقط به درسی که روش تمرکز کرده بودید فکر نکنید.)
تمرکز ذهنی چیزی نیست که بتوان یک شبه به آن دست پیدا کرد. حتی بهترین ورزشکاران هم برای اینکه به تمرکز بالایی دست پیدا کنند، سالها تمرین کردهاند و برای آن تلاش کردهاند.
یکی از اولین گامهایی که باید برای تقویت تمرکز انجام داد، شناسایی عواملی است که باعث حواس پرتی شما میشوند. اگر حس میکنید که هدفی دارید و برای رسیدن به آن سرگرم جزئیاتی شدهاید، که واقعا به هدف شما هیچ ارتباطی ندارد، و کار شما را پیش نمیبرد، سعی کنید آنها را حذف کنید. زمان، مفهوم با ارزشی است. و صرف زمان برای کارهای پیش پا افتاده و دست و پا گیر، کار بیهودهای است. تمرکز خود را تنها صرف چیزهایی کنید که برای رسیدن به اهداف شما لازم هستند.
یکی از تمرینهای شما برای تقویت تمرکز و غلبه بر حواسپرتی باید تمرین برای حذف جزئیات نامربوط و توجه به عواملی باشد که شما را به اهداف نزدیکتر می کند.
یک تمرین فوق العاده کارآمد و البته کمی هم پیچیده برای افزایش تمرکز وجود دارد. این تمرین به این شکل است که، برای مثال شما در یک مکان قرار میگیرید و با دقت همه جای اتاق را نگاه می کنید.
ابتدا کلیات اتاق را نگاه کنید. اینکه مثلا ابعاد اتاق چگونه است. دیوارها چه رنگی دارند. سقف و کف به چه شکلی هستند. سپس چشمان خود را ببندید و سعی کنید تمام کلیات اتاق را در ذهن خود ترسیم کنید.
در مرحله بعد وارد جزئیات بیشتری شوید. مثلا موقعیت کلیدها، لامپها، وسایل درشت اتاق، فرش و چند وسیله دیگر را با دقت نگاه کنید سپس چشم های خود را ببندید. بعد از اینکه چشم ها بسته شد تصویر سازی کنید. این بار هم هرچیزی که دیده اید را در ذهن خود ترسیم کنید.
مرحله بعد مرحله این کار را انجام دهید. هر بار جزئیات بیشتر را با دقت نگاه کنید و سپس در ذهن خود آنها را مرور کنید. با انجام منظم این تمرین در طولانی مدت میزان دقت و تمرکز شما بشدت افزایش پیدا میکند. هر بار که جزئیات بیشتر می شود دقت مغز شما نیز بیشتر می شود. چشم ها با دستور مغز هر چیزی را بررسی می کنند. حتما این تمرین را انجام دهید.
این مقاله درای دو بخش است، بخش اول این مقاله را نیز در این لینک مطالعه بفرمایید.