فصاحت و روانی کلام به روان و هموار بودن صداها ، سیلابها ، کلمات و عبارات هنگام صحبت کردن ، اطلاق می شود . وقتی کودک نتواند روان صحبت کند ، واژه ایی مثل لکنت داشتن ، من من کردن و آشفتگی کلامی استفاده میشود . ممکن است سخن گفتنش روان نباشد وقتی سعی می کند به آنچه میخواهد بگوید فکر کند و کلمات را با ترتیب و توالی درست در کنار هم استفاده کند .
روان صحبت کردن ، برای بازگویی اطلاعات و اجتماعی شدن مهم است هرچه گفتار فاقد سلالت و روانی باشد در نتیجه برای گوینده کار سخت تر است و هم چنین شنونده هم برای شرکت در محاوره ایی آسان و موثر مشکل دارد .
مهم است کودک بتواند روان صحبت کند تا برای بیان نیازها و خواسته هایش و ایده ها و افکارش از این قابلیت استفاده کند . وقتی کودک روان صحبت نکند نمی تواند پیامش را به دیگران متنقل کند که این سبب سرخوردگی و ناکامی او خواهد شد .
در سن مدرسه روان صحبت کردن ، هنگام بلند خواندن و پاسخ به سئوالات جلوی کلاس و دوست یابی ، حائز اهمیت است . کودکان بین سنین ۳ و ۵ سال ممکن است دوره عدم سلالت گفتاری طبیعی را تجربه کنند . معمولا با تکرار کل کلمه یا صداهای ابتدایی ( مثلا من من من بیسکویت میخواهم ) توصیف شود . به نظر میرسد این حالت به این دلیل رخ میدهد که وقتی کودک زبان جدیدی را به سرعت دریافت می کند ” ناروانی طبیعی ” خواهد داشت زیرا به زمان بیشتری برای ساخت و تلفظ کلمه نیاز خواهد داشت . در طول این دوره نا روانی طبیعی گفتاری ، کودک خودش متوجه نمی شود که روان صحبت نمی کند و البته این اختلالات در کلام ، غالب نیست ( برای مثال تقریبا ۵ مورد اختلال روانی گفتاری در هر ۱۰۰ کلمه رخ میدهد ) .
اگر کودک مشکلاتی برای روان صحبت کردن داشته باشد ممکن است :
وقتی کودک مشکلات روان صحبت کردن دارد ، ممکن است مشکلاتی در این موارد هم مشهود باشد :
مداخلات درمانی برای کمک به کودک با توجه به موارد زیر حائز اهمیت است :
با تشکر از: سارا سلحشوری – آسیب شناس گفتار و زبان