متخصص قلب و عروق یک پزشک است، که در اختلالات قلب و سیستم گردش خون خبره است. یک متخصص قلب برای تشخیص، درمان و جلوگیری از شرایطی مانند فشار خون بالا، اختلالات ریتم قلب، بیماریهای خطرناک قلبی و سکته قلبی آموزش دیده است. متخصصان قلب جراح نیستند. کسانی که اقدام به عمل جراحی قلب میکنند، جراح قلب نامیده میشوند.
تمام متخصصان قلب بیماریها و اختلالات قلب را مطالعه و درمان میکنند. برای اطفال و افراد بالغ، دو نوع متخصص قلب وجود دارد. متخصص قلب کودکان، تمام بیماریهای قلبی کودکان را مطالعه میکند. و کار تشخیص و درمان اختلالات قلب کودکان را برعهده میگیرد. برعکس، متخصص قلب و عروق بزرگسالان، اقدام به درمان بیماریهای قلبی بالغین میکند.
در نتیجه با وجود یکی بودن تخصص، متخصصین فقط قادر به درمان رده سنی مشخص شده هستند. یعنی متخصص اطفال بزرگسالان را درمان نمیکند. و متخصص بالغین نیز نمیتواند به درمان کودکان اقدام کند.
متخصص قلب و عروق بزرگسالان، تنها بزرگسالان و بالغین را ویزیت میکند. کار آنها عمدتا شامل اختلالاتی است که بعدا در زندگی ایجاد میشوند. اگر چه متخصص قلب و عروق ممکن است نقص مادرزادی قلبی را در بزرگسالان را نیز درمان کند. اختلالاتی که یک متخصص قلب میتواند در بزرگسالان درمان کند، به شرح زیر طبقه میشوند:
کسانی هستند که همراه با آترواسکلروز رشد میکنند. آترواسکلروز، ایجاد پلاک در داخل شریان ها است. که بهتدریج، جریان خون را مختل میکند. و منجر به:
اختلالات سیستم الکتریکی قلب است. اصطلاح آریتمی به ضربان غیرطبیعی قلب اشاره دارد. آریتمیها شامل:
اختلال در دیچههای قلبی مانند:
عفونت لایههای مختلف قلب مانند:
در شرایطی است که قلب نمیتواند خون کافی در پاسخگویی به نیاز بدن فراهم کند. نارسایی میتواند یک یا هر دو طرف قلب را تحت تاثیر قرار دهد. نارسایی احتقانی قلب (CHF) یک نوع از این نارساییها است.
توقف کامل قلب است. قطع ناگهانی فعالیت قلب، معمولا با بیماری عروق کرونر همراه است، اما میتواند ناشی از هر شرایطی باشد که باعث از بین رفتن عملکرد سیستم الکتریکی قلب میشود.
متخصص قلب اطفال، تنها کودکان را درمان میکند. همانند مشکلاتی که قلب بزرگسالان را درگیر میکند، اطفال نیز با شرایطی نظیر آریتمی قلبی، نارسایی قلبی یا فشار خون بالا مواجه میشوند.
بسیاری از بیماریهای قلبی-عروقی که در کودکان دیده میشود، مادرزادی هستند، به این معنی که کودک با آن متولد میشود. تعدادی از این بیماری ها که توسط متخصص قلب و عروق کودکان درمان میشود شامل:
برخی از بیماریهای قلبی و عروقی، مانند فشار خون ریوی بالا و فشار خون بالا سیستماتیک، به ترتیب توسط متخصص ریه و متخصص کلیه اطفال درمان میشوند.
ابزارها، تکنیکها و روشهایی وجود دارد، که متخصص قلب و عروق میتواند به طور موثر به تشخیص یا درمان بیماریهای قلبی-عروقی و یا نقصهای رایج بپردازد. تعدادی از آزمایشات یا تکنیک ها برای تشخیص اختلالات و بیماریهای قلبی به شرح زیر است:
متخصصین قلب و عروق در انواع درمانهای غیر تهاجمی و یا با حداقل تهاجم آموزش دیدهاند. افرادی که نیاز به جراحی یا روشهای تهاجمی بیشتری دارند، به یک جراح قلب و عروق مراجعه میکنند. بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی مزمن را میتوان با داروها درمان کرد. این داروها شامل داروهایی هستند که فشار خون بیمار را کاهش می دهند:
برخی دیگر از داروهای تجویزی کلسترول خون را کاهش میدهد مانند:
برخی دیگر برای کنترل ریتم قلب هستند:
متخصص قلب با بیمار کار میکند تا تغییرات مثبتی در شیوه زندگی او ایجاد کند. توصیه هایی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ارائه میدهد. برای مثال:
علاوه بر تجویز داروها و شیوههای پیش گیرانه، تعدادی از روشهای وجود دارد که متخصصان قلب مجاز به انجام آن هستند:
یک متخصص قلب و عروق تخصص های خاصی را دنبال میکند که به او اجازه میدهد تا بر شرایط خاص یا جمعیت خاصی تمرکز کند. مهمترین شاخه های این تخصص عبارتند از:
این زیرمجموعهها به طور معمول نیاز به یک یا دو سال آموزش اضافی دارند.
قبل از ویزیت یک متخصص قلب و عروق بهتر است یکسری کار انجام دهید. برای مثال علائم قلبی که در شما وجود دارد را یادداشت کنید. از کوچکترین علائم تا شاخصترین آن ها را یادداشت کنید. داروهای مصرفی چه با نسخه چه بدون نسخه باید نوشته شوند. اگر بیمار سابقه بستری قبلی یا بیماری دیگری دارد حتما باید به پزشک متخصص قلب اطلاع دهید. هر چه دقیقتر علایم را بیان کنید تشخیص به موقع صورت میگیرد.
قبل از ویزیت از خدمات بیمه درمانی خود مطلع شوید. اینکه بیمه شما مسائل مربوط به شما را تحت پوشش قرار دهد بسیار مهم است. حتی آزمایشگاهها و مراکز مرتبط را پیدا کنید و از آنها پرس و جو کنید. روز ویزیت سعی کنید برای روشنتر شدن وضعیت بیماری خود سوالات زیر را از متخصص قلب خود بپرسید: