حافظه فعال توانایی حفظ اطلاعات فعال در ذهن شما برای یک دوره کوتاه مدت را شامل می شود ( ۲-۳ ثانیه ) تا بتوانید برای پردازش بیشتر از آن استفاده کنید .
حافظه فعال ، سیستم ذخیره موقتی است که برای وظایف روزمره ( مثل انجام دستورات ، پاسخ دهی در مکالمات ، شنیدن ، خواندن ، درک مطلب و سازمان دهی ) حیاتی و مهم است .
معمولا ممکن است با حافظه کوتاه مدت اشتباه گرفته شود. حافظه کوتاه مدت به اطلاعات کوتاه مدتی اطلاق می شود که برای تکالیف شفاهی یا تصویری ( مثل به خاطر آوردن شماره تلفن ، تلفیق صداها در کلمات هنگام خواندن ، به خاطر آوردن نام اشیا ، رنگها ، موقعیت و جهت ) لازم است.
حافظه فعال شامل دریافت و تبدیل اطلاعات تصویری و شفاهی ( مثل به خاطر آوردن دستورات و برنامه ایی که باید انجام شود ، به خاطر آوردن آنچه باید گفته شود و یا به خاطر آوردن قسمتی از صفحه که قبلا خوانده شده و توالی معکوس اشیا و اعداد ) می باشد.
حافظه فعال با کاری برای کنار هم گذاشتن اطلاعات و یادگیری بر مبنای علمی ما ( مثل حافظه بلند مدت ) حائز اهمیت است. وقتی ما اطلاعات جدیدی را میشنویم برای حفظ آنها متکی بر حافظه فعال هستیم در نتیجه می توانیم بر مورد خاصی تمرکز کنیم ، آنها را سازمان دهی کنیم و سپس پروسه حل مسئله را انجام دهیم. با اطلاعاتی که به راحتی قابل حفظ هستند ، مهارتها و دانش ما به شکل خودکار در می آیند و نیاز به تفکر فعال برای هر مرحله کاری به حداقل برسد.
حافظه فعال برای فعالیت آموزشی بسیار مهم است از آنجاییکه بخش مهمی از کارایی اجرایی ( مثل برنامه ریزی ، شروع ، کنترل و سازمان دهی وظیفه ) می باشد . در مدرسه حوزه های یادگیری تا حد بالایی تحت تاثیر حافظه فعال است و برای ریاضی ، درک مطلب ، حل مسائل سخت و انجام تست ها ضروری می باشد . بزرگترین تاثیر آن بر کار مدرسه برای مشکلات ریاضی و درک مطلب ، مشهود است.
قیاس: حافظه کاری یا فعال مثل سطلی است که می توانید آن را با یک لیوان آب پر کنید . هر قطره ایی که به آن اضافه می کنید در سطل می ماند مگر اینکه با عدم استفاده مکرر با گذشت زمان ، اطلاعات از بین برود، یعنی آب داخل سطل تبخیر شود . در کودکانی با حافطه کاری ضعیف ، درست مثل سطلی است که حفره ایی در عمق آن وجود دارد . شما میتوانید با چند لیوان آب ( اطلاعات ، دانش ) آن را خالی کنید اما مکررا خودش خالی می شود.
ما میتوانیم به صورت معنی داری در مهارتهای روزمره از حافظه کاری استفاده کنیم:
اگر کودک مشکلاتی در این زمینه داشته باشد ممکن است موارد زیر در آنها مشهود باشد:
مهمترین مسئله ، هدف گذاری اهداف برای حمایت از کودک و موفقیت او در کلاس و مدرسه می باشد . آموزش میتواند ظرفیت حافظه ی فعال را تقویت کند . به هرحال توجه به این مسئله حائز اهمیت است که بهبود حافظه ی فعال از طریق آموزش میتواند پروسه ایی طولانی باشد و برای ایجاد هر گونه تغییر شدت و تکرار زیاد ان تکالیف لازم است . علاوه بر این ، ممکن است آموزش برای یک وظیفه ی خاص سبب بهبود حافظه ی کاری شود ( مثل محاسبات ریاضی ) اما به سادگی سبب بهبود روند کار در چند حوزه ی مختلف نمی شود.
ساخت و پیکر بندی محیط برای کاهش بار حافظه ی فعال به ترتیب زیر محقق می شود :
مشکلات حافظه ی فعال سبب از دست رفتن فرصتهای یادگیری برای کودک می شود .
با گذشت زمان این فرصتهای از دست رفته سبب کندی پیشرفت تحصیلی و موفقیت آموزشی ضعیف خواهد شد علاوه بر اینکه در چالشهای روزمره مثل لباس پوشیدن ، بستن کیف مدرسه و افزایش کارایی در کارهای معمولی و آماده شدن برای رفتن به تختخواب با مشکلاتی روبرو خواهد بود .
ممکن است مشکلات زیر مشاهده شود :
اگر کودکتان مشکلاتی در رابطه با حافظه ی فعال دارد ، مشاوره با گفتار درمانگر، کاردرمانی یا روانشناس توصیه میشود .
تورج عنبرا – کارشناس کاردرمانی