آرتریت گیجگاهی بیماری التهابی است که به ندرت اتفاق می افتد و سبب درد در گروه های ماهیچه ایی بزرگ مخصوصا اطراف شانه ها و ران ها می شود . پلی مالژیا از لحاظ تحت الفظی به معنای درد ماهیچه بزرگ و ریماتیکا به معنای ” در حال تغییر ” یا ” درون ریزی ” است .
علائم بیماری به سرعت همراه با درد ماهیچه پیشرفت می کند و علائم دیگری دارد که ممکن است شامل موارد زیر شود :
معمولا ۱۵ درصد افرادی مبتلا به آرتریت گیجگاهی ، التهاب سرخرگی دارند و نیمی از افراد مبتلا به التهاب سرخرگ ، آرتریت گیجگاهی هم دارند . این بیماری سبب التهاب و تورم می شود که به سرخرگ های با اندازه بزرگ و متوسط آسیب میرساند بر این اساس بعضی از سرخرگهایی که به مغز می روند مثل شقیقه را تحت تاثیر قرار میدهد . به این بیماری التهاب سرخرگی غول یاخته ایی هم گفته میشود .
علائم شایع به این ترتیب می باشد:
سکته ممکن است در حدود کمتر از ۵ درصد به واسطه کاهش جریان خون اتفاق بیافتد .
رگهای خونی بزرگ ممکن است باریک یا بزرگ شوند اگر عروق خونی که به بازوها یا پاها میرسند باریک شوند ممکن است بیمار احساس خستگی یا درد در این قسمتها داشته باشد که به واسطه کاهش تولید خون رخ میدهد . ممکن است پزشک به ضربانهای ضعیف و یا عدم ضربان ها توجه کند .
علائم دیگری مثل تب ، کاهش وزن ، تعریق شبانه ، افسردگی ، خستگی و احساس بیماری داشتن ممکن است رخ دهد .
اغلب هر فردی را می تواند تحت تاثیر قرار دهد ولی معمولا افراد بالای ۵۰ سال بیشتر مبتلا میشوند . میانگین سنی بیماران ۷۰ سال است . بیماری میان زنان شایع تر است ولی نژاد هندی اروپایی ( قفقازی ) بیشتر مبتلا هستند .
علت واقعی این بیماری ها ناشناخته است.
با توجه به معیاری که از سوی دانشکده روماتولوژی و انجمن اروپایی علیه روماتیسم ارائه شده است ، بیماران ۵۰ ساله و بالاتر با توجه به PMR را میتوان به این صورت دسته بندی کرد اگر شرایط زیر را داشته باشد :
معیار دسته بندی جدید ممکن است به ارزیابی درمانها برای آرتریت گیجگاهی کمک کند . هر فرد مبتلا به آرتریت گیجکاهی برای بیماری التهاب سرخرگی هم تحت درمان قرار می گیرد . در ابتدا بررسی با شنیدن علائم بیمار آغاز میشود.
اگر به التهاب سرخرگی مشکوک شویم اما جنبه های متقاعد کننده ی کمی باشد ، بیوپسی ممکن است به تشخیص کمک کند . بیوپسی از بخشی از سرخرگ روی خط پیشانی جلوی گوش انجام می شود در بیشتر موارد بیوپسی کمک کننده است اما ممکن است برای بعضی منفی یا طبیعی باشد با وجودیکه فرد آرتریت گیجگاهی مبتلاست
بله. بعضی بیماریها با این بیماری اشتباه گرفته میشود که شامل موارد زیر میشود :
درمان شناخته شده ایی برای این دو بیماری وجود ندارد اما میتوان آن را درمان و کنترل کرد . کورتیکواستروئیدها که اغلب با نام استروئیدها شناخته میشوند به سرعت علائم هر دو بیماری را بهبود بخشند .
درمان با استروئیدها معمولا به شکل پردنیزول برای التهاب سرخرگی لازم الزامی است و به این ترتیب از مشکلات حاد بعدی مثل نابینایی پیشگیری میکند . دوزهای پایین استروئیدها اغلب در درمان آرتریت گیجگاهی موفقیت آمیز است . دوزهای بالاتر برای درمان التهاب سرخرگی لازم است . التهاب سرخرگی ممکن است با داروهای متوتریکساتی یا بیولوژیکی با نام توسیلیزامب درمان شود که به صورت تزریق زیر پوستی تجویز میشود تا نیاز هر فرد به استروئید را کم کند . ممکن است این دارو همراه با استروئیدها استفاده شوند .
بهترین پاسخ به درمان در طی چند روز بدون بهبودی در حد بالا برای هر دو بیماری کاملا یکسان است با توجه به اینکه تشخیص آرتریت گیجگاهی و التهاب سرخرگی همراه با شک و تردید خواهد بود .
استروئیدها کارایی سلولهای التهابی که سبب بروز بیماری میشود را کم میکند . هم چنین استروئیدها سیستم ایمنی را دچار اختلال می کنند بنابراین ریسک عفونت بالا میرود .
تجویز دوز داروی استروئیدی برای هر فرد متفاوت خواهد بود . با توجه به سن ، ابتلا به بیماریهای دیگر و مصرف داروها پزشک دارو برایتان تجویز خواهد کرد . قبل از شروع مصرف پزشک فواید و معایب استروئیدها را برایتان مشخص خواهد کرد تا اطمینان حاصل کنید .
در طول مصرف داروهای استروئیدی یا داروهای دیگر لازم است تستهای خون انجام شود تا عوارض جانبی ان مشخص شود و تاثیرات درمانی ان هم اثبات شود . تستهای خون معمولا قبل از بروز علائم کمک کننده خواهد بود . اغلب پزشک کارایی قلب و ریه و سطح قند خون را بررسی خواهد کرد که ممکن است بعد از شروع مصرف استرئیدها بالا رود .
در حین درمان آرتریت گیجگاهی و التهاب سرخرگی باید قرار ملاقات های منظمی با پزشک داشته باشید و فشار خونتان هم مرتبا کنترل شود .
استفاده از این دارو شانس پیشرفت عفونت و علائمی مثل سرفه ، تب و یا کوتاه شدن تنفس را تشدید می کند .
درمان بلند مدت با استروئید ( برای چند ماه تا چند سال ) تست و کنترل مستمر لازم خواهد بود . استفاده ی بلند مدت از استروئیدها میتواند سبب پوکی استخوان شود که با اسکن های مشابه اشعه ی ایکس قابل تشخیص خواهد بود . تجویز مکملهای کلسیم و ویتامین دی همراه با این داروها توصیه میشود تا از بروز پوکی استخوان پیشگیری شود . در مورد عوارض جانبی احتمالی این داروها با پزشک مشورت کنید .
با کنترل دقیق و درمان مناسب بیشتر بیماران مبتلا به آرتریت گیجگاهی و التهاب سرخرگی دوره ی عمر طبیعی دارند . اغلب هر دو بیماری با مصرف استروئیدها و داروهای دیگر قابل کنترل خواهد بود ( توسیلیزامب یکی از داروهای روماتیدی است که برای افرادی که مشکل دارند یا به استروئیدها پاسخ نمی دهند به کار میرود )
موفقیت در درمان به تشخیص صحیح ، درمان تهاجمی و پیگیری دقیق بستگی دارد تا عوارض جانبی داروها به حداقل برسد .
ترجمه شده از: webmd.com