آیا تا به حال متوجه تورم در بازو یا پایتان بعد از جراحی سرطان پستان شدهاید؟ اگر جواب مثبت است حتماً به پزشکتان بگویید. او احتمالاً شما را از نظر لنف ادم بررسی خواهد کرد. این یک وضعیت شایع است که برای زنان بعد از بعد از جراحی سرطان پستان ایجاد میشود.
تجمع لنف، مایعی که بدن شما آن را میسازد، زمانی اتفاق میافتد که عروق لنفاوی که لنف از طریق آنها تخلیه میشود، وجود نداشته باشند، آسیب دیده باشند و یا برداشته شده باشند.
اولیه: این نوع نادر است و زمانی اتفاق میافتد که در زمان تولد عروق لنفاوی شما کامل تشکیل نشده باشند یا ناقص باشند.
ثانویه: این نوع لنف ادم زمانی اتفاق میافتد که یک انسداد یا یک مشکل دیگر جریان لنف در شبکه لنفاوی بدن شما را تغییر دهد. این اتفاق فقط بعد از جراحی سرطان پستان نمیافتد، بلکه میتواند در اثر یک عفونت اسکار به جا مانده از یک زخم، تروما، ترمبوز عروق عمقی (گیرکردن یک لخته در ورید)، پرتوتابی یا دیگر درمانهای سرطان ایجاد شود.
افرادی که هر کدام از این مداخلات در آنها انجام شده باشد، ممکن است در خطر ایجاد لنف ادم باشند:
لنف ادم در شما میتواند چند روز بعد از جراحی ایجاد شود، اما همچنین ممکن است ماهها و یا سالها بعد از آن اتفاق بیافتد. اگر درمان نشود، بدتر خواهد شد.
مقدار کمی تورم ۴ تا ۶ هفته بعد از جراحی سرطان پستان در بازوی شما طبیعی خواهد بود. بعضی از زنان ممکن است قرمزی یا درد در بازوی خود داشته باشند که میتواند نمایانگر عفونت یا التهاب باشد. اما اگر شما فکر میکنید هر کدام از علائم زیر را دارید، فوراً به پزشکتان مراجعه کنید. درمان سریع میتواند لنف ادم را خیلی بهتر تحت کنترل قرار دهد این علائم عبارتند از:
پزشک شما به سابقه پزشکی شما نگاه خواهد کرد (شامل جراحیها و درمانهایی که انجام دادهاید)، همچنین درمانهای کنونی و علائم حاضر آن.
او همچنین برای شما یک معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. او ممکن است به شما توصیه کند تستهایی مانند CT-Scan، MRI و یا سونوگرافی انجام دهید تا از تجمع مایع لنف مطمئن شوید.
این مسئله به شدت لنف ادم و علت آن بستگی خواهد داشت. اگر علت یک عفونت باشد پزشکتان احتمالاً آنتیبیوتیک تجویز خواهد کرد.
درمانهای دیگر عبارتند از بانداژ کردن، رعایت بهداشت مناسب پوست و رژیم غذایی مناسب، پوشاک فشارنده، ورزش کردن، و تخلیه لنف به صورت دستی، نوعی ماساژ آرام بر روی پوست که لنف را به تدریج تخلیه میکند.
درمان باید در سریعترین زمان ممکن انجام شود تا مشکلات را در شرایط بهتری بتوان کنترل کرد. اگر شما برای لنف ادم درمان پزشکی دریافت نکنید، این میتواند باعث تورم بیشتر و سفت شدن بافتهای بدنتان شود (که این مسئله روی حرکات شما و عملکردتان تأثیر خواهد گذاشت). لنف ادم خودش میتواند زمینهساز عفونت یا بیماریهای دیگر باشد.
از خودتان مراقبت صحیح انجام دهید تا از بروز چنین مشکلی پیشگیری کنید. تغذیه مناسب داشته باشید:
قبل از انجام هر برنامه ورزشی ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. بر اساس اینکه پزشکتان چه ورزشهایی را برایتان مناسب میداند، شما میتوانید پیادهروی، شنا کردن یا ورزشهای سبک هوازی مانند دوچرخه سواری (هر ورزش هوازی که بتواند ضربان قلب و پمپاژ قلب شما را افزایش دهد) انجام دهید. تیم درمانی شما همچنین ممکن است یک برنامه ورزشی تخصصی و متناسب شرایط شما برایتان تجویز کنند. به هر حال شما حداقل باید روزی ۳۰ دقیقه و ۵ بار در هفته ورزش مناسب وضعیتتان را انجام دهید. شما باید قبل از شروع هر جلسه تمرین، ۵ دقیقه بدنتان را گرم کنید و بعد از پایان هر جلسه ۵ تا ۱۰ دقیقه برای سرد کردن بدنتان زمان بگذارید.
اگر بلند کردن وزنه جزئی از برنامه ورزشی روتین شما است، با پزشک خود در مورد محدودیت وزنی و چگونه افزایش دادن وزن وزنهها مشورت کنید. انجام دادن هر ورزشی که باعث درد بدن شما میشود را متوقف کنید. اگر در طول ورزش کردن بازوی طرفی که جراحی انجام دادهاید خسته شد، آن را با نرمش سرد کنید سپس به آن استراحت بدهید و بعد آن را بالا ببرید.
اگر فکر میکنید دچار عفونت شدهاید، سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید. حواستان به این علائم هشدار دهنده عفونت باشد:
شما باید یک کرست اندازه خودتان بپوشید. بندهای کرست شما نباید آنقدر تنگ و سفت باشند که روی بدنتان جا بگذارند. اگر لازم است یک پد نرم زیر آن بگذارید. کفشهای راحت و جلو بسته بپوشید و از پوشیدن کفشهای تنگ و پاشنهبلند خودداری کنید. جواهرات و دستبند و ساعت مچی شل و آویزان استفاده کنید (حداقل در سمتی که جراحی انجام شده است)
از انجام حرکات تکرار شونده و سنگین با بازوی طرف جراحی خودداری کنید (حرکاتی مانند سائیدن، کشیدن یا هل دادن). سعی کنید با بازو و دستی که جراحی در آن طرف انجام شده است کیف یا چمدان حمل نکنید.
پوست خود را خشک کنید (محلهای چیندار و محل بین انگشتان دست و پایتان را) و بعد از آن در این نواحی از لوسیونها استفاده کنید. در هنگام ویزیت توسط پزشک احتیاط کنید تا پوستتان هنگام معاینه آسیب نبیند. از پزشک بخواهید فشارخون شما را از طریق بازوی طرف مقابل جراحی اندازهگیری کنید. (در صورت امکان)، به پرستاربگویید تزریقات وریدی و سرم را از دست مقابلتان انجام دهد.
در صورت داشتن هر علامتی به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر در طرف جراحی بدنتان راش، تورم، قرمزی، یا تاول ایجاد شده است یا اگر دمای بدنتان بیشتر از ۴/۱۰۰ درجه فارنهایت است به پزشکتان مراجعه کنید. این علائم هشدار دهنده عفونت ممکن است نشان دهنده لنف ادم باشند و باید سریعاً مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرند.
تمام نکاتی که برای پیشگیری از ایجاد لنف ادم به آنها اشاره شد را رعایت کنید. آنها احتمال تورم بیشتر را کاهش میدهند. همچنین این نکات میتواند برای شما مفید باشد:
پزشکتان ممکن است شما را به یک کار درمان که در درمان لنف ادم تخصص دارد ارجاع دهد. او ممکن است برای شما تمرینهای ویژهای برنامهریزی کند، فعالیتهایتان را تا حدی محدود کند و احتمالاً استفاده از یک دستکش یا جوراب فشارنده یا دستگاههای دیگر را توصیه خواهد کرد. همانطور که ذکرشد، در مواقع لزوم به پزشکتان مراجعه کنید.
با انجام مراقبتها و درمانهای مناسب، اندام دارای لنف ادم شما می تواند به اندازه و شکل طبیعی خود بازگردد. این وضعیت معمولاً قابل کنترل خواهد بود تا تورم آن بیشتر نشود. اما یادتان باشد اینکه علائم هشدار دهنده را جدی بگیرید و به موقع درمان کنید، بسیار اهمیت دارد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com