مراحل غذا خوردن کودک : رشد مهارت های غذا خوردن برای کودکان متفاوت است. در اینجا به برخی از موارد مهم در این زمینه اشاره می شود:
بیشتر متخصصان اطفال، و آکادمی آمریکایی متخصصین اطفال شروع استفاده از غذاهای جامد را بین ۴ تا ۶ ماهگی می دانند.
اگر سن کودک شما در همین حدود است، می تواند با حمایت به خوبی بنشیند و به غذاهایی که شما می خورید علاقه نشان می دهد، و این مرحله احتمالا زمان مناسبی برای شروع غذاهای جامد است. اگر کودکتان فقط شیر مادر می خورد، توصیه می شود که تا سن ۶ ماهگی صبر کنید.
خرد کردن غذاهای کودکان یک مرحله ی مهم است مسلما غذای آنها نباید مستقیما از غلات کودک و برنج به دانه کشمش تغییر کند. اما پس از چند هفته عادت به خوردن غذا به جای نوشیدن، کودک باید آماده دریافت ترکیبات بیشتری در غذای خود باشد.
غذاهای جدید را به تدریج به او معرفی کنید. بهترین غذا برای شروع پوره موز یا آووکادو است. همچنین می توانید از غذاهای مرحله ای موجود در فروشگاه ها استفاده کنید که از پوره نرم در مرحله یک شروع شده و سپس کم کم ضخامت غذاها بیشتر می شود و در حدود ۹ ماهگی به مرحله ۳ غذاهای تکه ای می رسد. ( لزوما کودکان نباید دندان های زیادی برای خوردن ترکیبات بیشتر در غذاهایشان داشته باشند آنها اغلب می توانند به خوبی غذاهای نرم را بجوند )
اگر کودکان آماده خوردن غذاهای جامد باشند به بیان دیگر، اگر می توانند با کمک شما راست بنشینند و سر و گردن خود را نگه دارند آماده نشستن روی صندلی بلند خواهند بود. این حالت معمولا در حدود ۴ ماهگی اتفاق می افتد. بندهای صندلی از آنها محافظت کرده و به ثابت ماندن آنها در این وضعیت کمک می کنند. همیشه کودک را با محافظ روی صندلیش قرار دهید، حتی اگر قادر به بلند شدن از روی آن نباشد. با بزرگتر شدن و افزایش فعالیت کودک، ممکن است بتواند در جای خود پیچ و تاب بخورد. همچنین، بهتر است از همان ابتدا عادت به نشستن با محافظ را در او ایجاد کنید.
در ابتدا کودکان غذا را در دستشان له می کنند، اما به زودی می توانند اشیا را بین انگشت شست و اشاره خود نگه دارند. در این زمان، خودشان می توانند غذاهایشان را بخورند.
از همان موقعی که با قاشق به کودکان غذا می دهید به آن علاقمند شده و می خواهند آن را در دست خودشان نگه دارند و خودشان غذا را در دهانشان بریزند. البته در این زمان مهارت چندانی برای انجامش نخواهند داشت.
بیشتر کودکان تا قبل از یک سالگی غذا خوردن با قاشق را یاد نمی گیرند، اما می توانید گاهی برای تمرین قاشق را به خودشان بدهید. وقتی با قاشق به او غذا می دهید یک قاشق نرم دیگر را در اختیارش بگذارید. بدین ترتیب هم به نگه داشتن قاشق عادت می کند و هم برای گرفتن قاشق شما تلاش نمی کند.
هنگامی که فکر می کنید او آماده گذاشتن قاشق در دهانش است، از غذاهای ضخیم تر و چسبنده تری همچون ماست، پوره سیب زمینی، یا پنیر محلی استفاده کنید.
انتظار کثیف کاری را داشته باشید! از پیش بند پلاستیکی یا ضد آب استفاده کنید، و زیر صندلی کودک روفرشی بگذارید تا تمیز کردن آن برایتان ساده تر باشد.
اگه دوست دارین بدونین رشد حرکتی، شناختی, اجتماعی و زبانی کودکتون چطور بوده، پیشنهاد ما استفاده از نرم افزار رشدیار هست.
برخی متخصصین اطفال همچنان توصیه می کنند تا برای غذاهای معینی که به شدت آلرژی زا هستند، مثل تخم مرغ و ماهی، تا ۱ سالگی یا بیشتر صبر کنید. اما پژوهش های حاضر هیچ گونه مزایایی را در زمینه گذشتن زمان معینی قبل از شروع این غذاها گزارش نمی کنند، مگر این که سابقه آلرژی غذایی خاصی در خانواده وجود داشته باشد.
هیچ شواهدی مبنی بر دادن غذاهای آلرژی زا به کودکان بالای یک سال وجود ندارد و اکنون آکادمی آمریکایی متخصصین اطفال بیان می دارد که قبل از یک سالگی هم دادن چنین غذاهایی به کودک مناسب است. اما باز هم بسیاری از پزشکان درباره خرچنگ دریایی و بادام زمینی هشدار می دهند، چرا که میزان خطر این مواد بالاست.
کودکان در ۶ ماهه اول زندگی به آب نیاز ندارند. آنها همه آب مورد نیاز بدن خود را از شیر مادر یا شیر خشک می گیرند. بنابراین نباید به کودکان زیر ۶ ماهه آب داد، چرا که معده کوچک آنها را پر می کند درحالیکه باید با مواد مغذی که به رشد آنها کمک می کند، معده کودک را پر نمود. پس از این که خوردن غذاهای جامد را شروع کردند، یعنی در حدود ۹ ماهگی، می توانید با فنجان به او آب بدهید.
اگر کودک در این سن به نوشیدن آب علاقه داشت، دادن آب برای او هیچ خطری ندارد. فقط مواد مغذی همچون شیر خشک یا شیر مادر را با آب جایگزین نکنید.
کنترل غذا خوردن با قاشق و چنگال یک روند زمان بر است. بیشتر کودکان تا قبل از یک سالگی چنین مهارتی را بدست نمی آورند. کودک خود را به این کار تشویق کنید و باز هم برای کمی کثیف کاری آماده باشید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com