آزمایش آلکالن فسفاتاز : آلکالن فسفاتاز از کبد، استخوان، روده و کلیه تولید می شود. یکی از معیارهای آزمایشگاهی است که برای سنجش آسیب کبدی از آن استفاده می شود. به طور کلی دو طرح برای آسیب کبد مطرح می شود. یکی از نوع آسیب سلول کبدی و دیگری آسیب از نوع کلستاتیک ( آسیب مجاری صفراوی داخل کبدی). این معیار آزمایشگاهی برای سنجش آسیب نوع کلستاتیک کاربرد دارد.
آزمایش آلکالن فسفاتاز میزان آنزیم آلکالن فسفاتاز را در خون اندازه گیری می کند. آلکالن فسفاتاز بیشتر در کبد ساخته می شود و در استخوان و مقداری هم در روده ها و کلیه ها ایجاد می شود . این آنزیم همچنین در خانم های باردار در جفت ساخته می شود.
کبد نسبت به بقیه ارگان ها یا استخوان ها، مقدار بیشتری آلکالن فسفاتاز می سازد . بعضی شرایط سبب می شود تا مقدار آلکالن فسفاتاز در خون افزایش پیدا کند. این شرایط شامل رشد سریع استخوانها ( در سنین بلوغ) ٬ بیماری استخوانی (مثل بیماری پاژه یا سرطانی که به استخوان گسترش پیدا کرده) ٬ یک بیماری که تحت تاثیر کلسیم موجود در خون است ( پر کاری پاراتیرویید ) ٬ کمبود ویتامین D ٬ یا آسیب دیدن سلول های کبد می باشد.
اگر سطح آنزیم آلکالن فسفاتاز بالا برود ٬ باید آزمایشات زیادی انجام شود تا علت آن پیدا شود. مقادیر انواع مختلف آلکالن فسفاتاز در خون ممکن است اندازه گیری شود تا مشخص شود که علت بالا بودن آلکالن فسفاتاز از کبد است و یا از استخوان. به این کار آزمایش ایزو آنزیم های آلکالن فسفاتاز می گویند.
آزمایش آلکالن فسفاتار در موارد زیر انجام می شود:
آزمایش آلکالن فسفاتاز اغلب همزمان با بقیه آزمایشات روتین خون انجام می شود. شما لازم نیست اقدام خاصی قبل از انجام این آزمایش انجان دهید.
اگر شما می بایست آزمایش آلکالن فسفاتاز را انجام دهید ٬ نباید از ۱۰ ساعت قبل از انجام آزمایش چیزی بخورید و یا بیاشامید. سطح آنزیم آلکالن فسفاتاز بعد از غذا خوردن بالا می رود٬ مخصوصا بعد از خوردن غذای چرب.
بسیاری از داروها می توانند نتیجه این آزمایش را تغییر دهند. باید پزشک را در مورد هر نوع دارویی که مصرف می کنید ( چه با نسخه چه بی نسخه ) مطلع سازید.
با پزشک خود در مورد نگرانی که در مورد آزمایش دارید صحبت کنید٬ احتمال خطر آن ٬نحوه انجام آزمایش یا نتایج احتمالی آزمایش. این کار به شما کمک می کند که اهمیت این آزمایش را متوجه شوید٬ (پر کردن فرم اطلاعات پزشکی).
نمونه خون از رگ بازو گرفته می شود. یک نواری که حالت کشسانی دارد، به بالای بازو بسته می شود ٬ که ممکن است احساس کنید کمی سفت است. شما ممکن است احساس درد ناشی از فرو بردن سوزن نداشته باشید و یا ممکن است احساس سوزش داشته باشید.
ممکن است کمی کبودی در محل خون گیری بوجود بیاید. اگر بعد از خون گیری چند دقیقه محل را فشار دهید، احتمال کمی وجود دارد که محل نمونه گیری کبود شود.
در موارد نادری٬ ممکن است بعد از گرفتن نمونه خون، رگ متورم شود. که به این حالت فلبیت می گویند. انجام کمپرس گرم چند بار در روز می تواند به بهبودی این وضعیت کمک کند.
خون گیری می تواند برای افرادی که بیماری انعقادی دارند ٬ مشکل ایجاد کند. آسپیرین ٬ وارفارین و سایر داروهای رقیق کننده خون می توانند باعث افزایش خونریزی شوند. اگر شما مشکل انعقاد خون و یا خونریزی دارید و یا اگر داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید، باید قبل از خون دادن به پزشک اطلاع دهید.
آزمایش آلکالن فسفاتاز، میزان آنزیم آلکالن فسفاتاز را در خون اندازه گیری می کند.
بالغین : ۲۵ تا ۱۰۰ واحد در لیتر (U/L) و یا ۰.۴۳ تا ۱.۷۰ mckats/L
اطفال : کمتر از ۳۵۰ واحد در لیتر (U/L)، و یا کمتر از ۵.۹۵ mckat/L
میزان طبیعی آلکالن فسفاتاز در جدول زیر ذکر شده است که مقادیر مرجع نامیده می شود و فقط برای راهنمایی است. این مقادیر از یک آزمایشگاه با آزمایشگاه دیگر متفاوت است٬ و آزمایشگاهی که شما مراجعه می کنید ممکن است میزان مقادیر نرمال آن با مقادیر این جدول متفاوت باشد. جواب آزمایش باید میزان نرمالی را که آن آزمایشگاه استفاده می کند، داشته باشد. همچنین ٬ پزشک نتایج را بر اساس سلامتی و یا عوامل دیگر ارزیابی می کند. این به این معنا است که اگر جواب آزمایش خارج از میزان نرمال بود، ممکن است برای شما یا برای آن آزمایشگاه این میزان نرمال باشد.
میزان بسیار بالای آلکالن فسفاتاز می تواند به علت بیماری کبدی باشد. مثل هپاتیت ٬ انسداد مجاری صفراوی ( یرقان انسدادی)٬ سنگ کیسه صفرا٬ سیروز٬ سرطان کبد و یا سرطانی که از قسمت های دیگر بدن به کبد گسترش پیدا کرده باشد ( متاستاز).
میزان بالای آلکالن فسفاتاز می تواند به علت بیماری استخوانی باشد. مثل بیماری پاژه٬ نرمی استخوان ٬ تومور استخوان و توموری از قسمت دیگر بدن که به استخوان متاستاز داده و یا پرکاری غده پاراتیرویید ( هایپر پاراتیروییدیسم )
درمان طبیعی شکستگی استخوان هم می تواند میزان آلکالن فسفاتاز را افزایش دهد.
نارسایی قلبی٬ حمله قلبی ٬ مونونوکلئوز یا سرطان کلیه هم می تواند میزان آلکالن فسفاتاز را افزایش دهد. عفونت شدیدی که به قسمتهای دیگر بدن منتشر شود ( سپسیس) نیز می تواند میزان آلکالن فسفاتاز را افزایش دهد.
در زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری میزان آلکالن فسفاتاز افزایش می یابد، چون جفت شروع به ساختن آلکالن فسفاتاز می کند.
شرایطی که باعث ایجاد سو تغذیه می شود ( مثل بیماری سلیاک ) و یا کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی، منجر به کاهش میزان آلکالن فسفاتاز می شوند.
عللی که شما ممکن است نتوانید این آزمایش را انجام دهید و اینکه نتایج آزمایش ممکن است مفید نباشد، عبارتند از:
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com