ماموگرام ، یک آزمایش برای سرطان سینه است که از اشعه X مخصوصی استفاده می کند تا تصویری ارائه دهد. با استفاده از این تصویر ، وجود رشد غیر طبیعی و یا تغییر در بافت پستان را تشخیص می دهند.
با استفاده از ماشین اشعه X دیجیتال که مخصوصا برای بافت سینه درست شده ، از سینه عکس از حداقل دو زاویه مختلف گرفته می شود و تعدادی عکس از هر کدام از پستان های شما فراهم می آورد. به این سری از عکس ها ، ماموگرام می گویند. بافت های پستانی به صورت سفید و مات ظاهر می شوند اما عکس های بافت چربی به صورت تیره تر و نیمه شفاف ظاهر می گردند. خیلی از مراکز هم ماموگرافی سه بعدی انجام می دهند.
این نوع ماموگرافی تقریبا شبیه ماموگرام است اما تصاویر بیشتری فراهم می آورد و آنها را از زوایای مختلف می گیرد تا یک تصویر سه بعدی را برای رادیولوژیست فراهم آورد. ماموگرام برای پیدا کردن توده های کوچکی در پستان استفاده می شود که این توده ها با لمس فیزیکی قابل شناسایی نیستند. همچنین ماموگرام به پزشک کمک می کند تا مرحله بعدی توده ، رشد آن و تغییرات در پستان شما را پیش بینی کند.
با افزایش سن ، خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می یابد.به همین دلیل لازم است که خانم های یائسه به طور مرتب ماموگرافی انجام دهند. ماموگرافی بهترین دفاع شما در مقابل سرطان سینه است زیرا می تواند آن را در مراحل اول تشخیص دهد. تحقیقات نشان داده که ماموگرافی می تواند باعث افزایش نجات از سرطان سینه شود.
هیچ توافق قطعی ای در این زمینه وجود ندارد. جامعه سرطان امریکا ، انجام سالیانه ماموگرافی را برای خانم های چهل ساله پیشنهاد می کند. این سرویس پیشگیری برای خانم های ۴۰ تا ۷۴ ساله ، ماموگرافی هر دو سال یکبار را توصیه می کند. این سرویس پیشگیری همچنین برای خانم های پیرتر از ۷۴ ساله ، به هیچ وجه ماموگرافی را توصیه نمی کند. آن ها می گویند قبل از ۵۰ سالگی هم باید در صورت نیاز ماموگرافی انجام دهد. اگر بالای ۴۰ سال دارید ، با پزشکتان صحبت کنید تا او بگوید از کی باید ماموگرافی کنید. حتی بعضی از پزشکان توصیه می کنند که ماموگرافی روتین قبل از ۴۰ سالگی شروع شود. اما چنین تصمیماتی بستگی به شما و فاکتورهای خطر موجود در شما ( مثل وراثت ) دارد.
اگر باردارید و یا فکر می کنید باردار هستید ، تکنیسین رادیولوژی و یا پزشکتان را قبل از ماموگرافی مطلع سازید. رژیم غذایی و مصرف داروهایتان را عوض نکنید چون برای این آزمایش لازم نیست. در روز آزمایش از پودرهای بدن ، کرم ، لوسیون و خوشبوکننده در زیر بغل و قفسه سینه تان استفاده نکنید زیرا این مواد ممکن است با اشعه x تداخل کنند. از شما خواسته می شود تا همه لباس هایی که در قسمت بالای کمرتان پوشیده اید دربیاورید و یک روپوش بیمارستانی بپوشید.
از شما خواسته می شود تا در مقابل یک دستگاه اشعه X قرار بگیرید. تکنیسین ، پستان های شما را روی یک صفحه اشعه X قرار می دهد . یک لایه پلاستیک شفاف ( بیلچه مانند ) به آرامی و به تدریج ، پستان های شما را تا سفت شدن و کشیده شدن ، متراکم می کند. این تراکم برای به دست آوردن تصویری شفاف با کم ترین مقدار اشعه ، لازم است. همکاری شما برای چند لحظه ، برای بدست آوردن تصویری شفاف مهم است. اگر حس کردید که فشار روی پستان های شما خیلی شدید است ، به تکنیسین اطلاع دهید. اگر خیلی احساس فشار و ناراحتی کردید ، نگران نباشید ، این فقط چند ثانیه طول می کشد تا تصویر اشعه X گرفته شود. به حداقل رساندن این ناراحتی ، بهتر است که قرار دکتر را طوری تنظیم کنید که ماموگرافی ۷ تا ۱۰ روز پس از شروع پریودتان انجام شود ، زمانیکه سینه های شما در حداقل حساسیت باشند. از سینه ها ، در موقعیت های مختلفی عکس گرفته می شود تا رادیولوژیست بتواند بافت های سینه را از جوانب مختلف به خوبی ببیند.
برای ماموگرافی روتین ، از هر سینه دو عکس گرفته می شود. تست حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می کشد. پزشک یا رادیولوژیستی که به طور تخصصی عکس را تفسیر می کند ، آن را تفسیر می نماید. بعد از دیدن عکس ها ، رادیولوژیست ممکن است از تکنیسین بخواهد که عکس های بیشتری بگیرد و یا یک ماورائ صوت از پستان ها بگیرد و این امر برای تشخیص دقیق تر است.
اگر هر احساس ناراحتی ای پس از ماموگرافی داشتید ، به پزشک بگویید تا آسپرین یا ایبوبروفن تجویز کند. به طور معمول باید بتوانید پس از انجام ماموگرافی به فعالیت های روزمره تان بازگردید. نتیجه ماموگرافی به پزشکتان داده می شود تا راجع به نتیجه با شما صحبت کند.
بر اساس یافته های منتشر شده توسط جامعه سرطان امریکا ، از هر ۱۰۰۰ ماموگرافی انجام شده ، در ۲ تا ۴ مورد به تشخیص سرطان منجر می شود. ۱۰ درصد از خانم ها هم به عکسبرداری های بیشتر و یا تست ماورائ صوت نیاز پیدا می کنند و از بین این افراد هم فقط ۸ الی ۱۰ درصد به بیوپسی ( تکه برداری ) از سینه نیاز پیدا می کنند و ۸۰ درصد از این بیوپسی ها هم سرطان را نشان نمی دهد.
این یک مسئله دیگر است که راجع به آن توافق قطعی وجود ندارد. جامعه پیشگیری امریکا با هر نوع آزمایش یا معاینه توسط خود فرد مخالف است اما جامعه سرطان امریکا می گوید که خانم ها با شروع سن ۲۰ سالگی باید خودشان پستان ها را هر چند وقت یکبار مورد معاینه قرار دهند.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com