عکس رنگی رحم یا هیستروسالپینگوگرام (HSG) نوعی آزمایش رادیولوژی است که به بررسی درون رحم و لوله های فالوپ و مناطق اطراف آنها می پردازد. این آزمایش اغلب برای زنانی انجام می شود که در زمینه بارداری با مشکلاتی مواجه اند (ناباروری).
در طی هیستروسالپینگوگرام، ماده ای رنگی (موسوم به ماده حاجب) با قرار دادن لوله باریکی درون واژن و داخل رحم، وارد واژن بیمار می شود. از آن جایی که رحم و لوله های فالوپ به یکدیگر قلاب شده اند، این ماده رنگی به سمت لوله های فالوپ جریان خواهد یافت. با عبور این ماده رنگی از رحم و لوله های فالوپ، تصاویر با استفاده از باریکه ی ثابتی از اشعه ایکس (فلوروسکوپی) تهیه می شوند.
این تصاویر می توانند مشکلاتی از قبیل آسیب دیدگی، ساختارهای غیر طبیعی رحم و لوله های فالوپ، و یا انسدادهایی را آشکار سازد که از حرکت تخمک در لوله های فالوپ به سمت رحم جلوگیری می کنند. همچنین چنین انسدادهایی می توانند از حرکت اسپرم به سمت لوله های فالوپ و ورود اسپرم به تخمک (لقاح) جلوگیری کنند. از طرفی، عکس رنگی رحم می تواند مشکلات موجود در درون رحم را که از اتصال تخمک بارور به دیواره رحم ممانعت می کنند (کاشت) را نشان دهد.
هیستروسالپینگوگرام برای بررسی موارد ذیل انجام می شود:
قبل از هیستروسالپینگوگرام، درباره موارد ذیل با پزشک خود صحبت کنید:
برای حصول اطمینان از باردار نبودن شما، این آزمون باید ۲ الی ۵ روز پس از اتمام قاعدگی انجام شود.
همچنین برای جلوگیری از آسیب های ناشی از اشعه ایکس در طی اوایل دوران بارداری، این آزمایش را باید پیش از آغاز تخمک گذاری ماه بعدی انجام داد (مگر اینکه از روش های پیشگیری از بارداری استفاده نمایید). بدلیل امکان خروج ماده رنگی اشعه X همراه با اندکی خونریزی، می توانید یک نوار بهداشتی برای استفاده پس از آزمایش به همراه خود داشته باشید.
به منظور شناخت خطرات ناشی از آزمایش و کسب موافقت شما، ممکن است از شما خواسته شود تا قبل از انجام آزمایش، فرم رضایتنامه را تکمیل نمایید.
در مورد نگرانی هایتان در رابطه با ضرورت انجام این آزمایش، مخاطرات آن، چگونگی انجام آن، و یا معنا و مفهوم نتایج حاصله با پزشک خود گفتگو کنید. برای درک اهمیت این آزمایش، می توانید فرم اطلاعات آزمون پزشکی را تکمیل نمایید.
هیستروسالپینگوگرام یا عکس رنگی رحم معمولاً توسط یک رادیولوژیست و در اتاق سونوگرافی بیمارستان و یا در مطب پزشکان انجام می شود. یک تکنسین رادیولوژی و پرستار نیز می توانند به پزشک رادیولوژیست کمک کنند. همچنین یک پزشک متخصص زنان و یا پزشکی متخصص در زمینه ناباروری (فوق تخصص غدد تولید مثلی) می تواند به اجرای این آزمایش کمک کند.
عکس رنگی از رحم درد دارد؟ بله. بنابراین قبل از آغاز آزمایش، برای عکس رنگی رحم بدون درد و به منظور کمک به حفظ آرامش شما و همچنین برای جلوگیری از گرفتگی عضلانی رحم در طی آزمایش ممکن است دارویی آرام بخش یا ایبوپروفن (مانند آسپرین) برایتان تجویز شود.
شما باید لباس های پایین تنه خود را درآورده و لباس گشاد مخصوص آزمایش را به دور کمر خود بپیچید. شما باید مثانه خود را خالی نموده و سپس به پشت خود بر روی میز آزمایش دراز کشیده و پاهای خود را بالا ببرید. این کار امکان بررسی ناحیه تناسلی را برای پزشک مقدور می سازد.
پزشک شما اسپکولوم منحنی نرمی را درون واژن شما قرار می دهد. اسپکولوم به آرامی از دیواره های واژن فاصله گرفته و امکان بررسی درون واژن و دهانه رحم را برای پزشک مقدور می سازد. دهانه رحم را مل توان با کلمپی به نام شریانگیر در مکان خود ثابت نمود. ابتدا دهانه رحم با صابون مخصوصی شسته شده و لوله سفت (کانولا) و یا لوله قابل انعطافی (کاتتر) از طریق دهانه رحم در درون رحم قرار داده می شود.
ماده رنگی اشعه X از طریق این لوله ها وارد واژن می شود. در صورتی که لوله های فالوپ باز باشند، این ماده رنگی از طریق آنها جریان یافته و به درون شکم انتشار یافته و در آنجا به صورت طبیعی توسط بدن جذب می شود. در صورت انسداد لوله های فالوپ، ماده رنگی قادر به عبور نخواهد بود.
تصاویر رادیوگرافی در طی آزمایش بر روی یک نمایشگر تلویزیونی نشان داده می شوند. در صورت نیاز به تصاویری از نماهای دیگر، ممکن است میز آزمایش کج شده یا اینکه از شما خواسته شود موقعیت خود را تغییر دهید.
پس از آزمایش، کانول یا کاتتر و اسپکولوم خارج خواهند شد. این آزمون معمولاً ۱۵ تا ۳۰ دقیقه به طول می کشد.
احتمالاً در طی آزمایش گرفتگی هایی همانند گرفتگی های دوره قاعدگی را احساس خواهید نمود. میزان درد شما بستگی به مشکلی دارد که پزشک در طی آزمایش یافته و نسبت به درمان آن اقدام خواهد نمود.
در صورت مواجهه با هرگونه تشعشعی و حتی سطوح پایین تشعشع مورد استفاده در این روش، همواره خطری هر چند اندک برای آسیب به سلول ها یا بافت های بدن وجود دارد. البته خطرات ناشی از اشعه ایکس معمولاً در مقایسه با منافع بالقوه این آزمون بسیار پایین می باشد.
در طی این آزمایش احتمال اندکی از بروز آسیب یا جراحت به لوله های فالوپ و یا رحم وجود دارد.
احتمال اندکی از بروز واکنش های آلرژیک به ماده رنگی ید دار رادیوگرافی وجود دارد، به خصوص در صورت وجود سابقه حساسیت در برابر سایر مواد یددار از قبیل صدف.
در موارد نادر، در صورت استفاده از مواد رنگی روغنی، روغن به داخل جریان خون نشت می کند. این رخداد می تواند موجب انسداد جریان خون به بخشی از ریه ها (آمبولی ریوی) شود. اغلب آزمایش های هیستروسالپینگوگرام از رنگهای مبتنی بر آب استفاده می کنند.
بعد از عکس رنگی چه باید کرد ؟ پس از آزمایش، بخشی از این ماده رنگی به خارج از واژن تراوش می یابد. همچنین ممکن است به مدت چندین روز پس از آزمایش دچار مقداری خونریزی واژینال شوید. در صورت بروز موارد زیر بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
هیستروسالپینگوگرام (HGS) نوعی آزمایش رادیولوژی است که به بررسی درون رحم و لوله های فالوپ و مناطق اطراف آنها می پردازد.
عللی که ممکن است از انجام این آزمون ممانعت کرده و یا نتایج حاصله را مخدوش سازند، عبارتند از:
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com