طبق گزارشی که از سوی انجمن جراحان عمومی در سال ۱۹۸۲ منتشر گشت ” مصرف سیگار شایع ترین عامل مرگ و میر سرطان در آمریکا بوده است .” این بیانیه برای امروزه نیز صدق می کند .
دخانیات در کشور آمریکا از هر ۵ مرگ ، عامل یکی از آنهاست . از آنجاییکه مصرف سیگار از جمله رفتارهای اکتسابی و انتخابی است ، می توان گفت که یکی از قابل پیشگیری ترین عامل مرگ در این کشور می باشد .
مراکز کنترل و پیشگیری بیماری گزارش کرده اند که حدود ۴۲ میلیون بزرگسال آمریکایی در سال ۲۰۱۲ مصرف کننده ی سیگار بوده اند . این آمار در بر گیرنده ی ۱۸% از تمامی بزرگسالان یعنی از هر ۵ نفر یکی از آنها می باشد ( ۲۱ % از مردان و ۱۶% از زنان ). آمار زیر بر اساس قومیت و نژادها تقسیم شده است :
همچنین با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط این مرکز در سال ۲۰۱۲ ، مصرف سیگار در قشر جوان شایع تر از قشر افراد پیر است . شاید به همین علت است که مرگ زودرس گریبان سیگاری ها را می گیرد :
در سراسر این کشور ، ۱۴% دانش آموزان دبیرستانی در سال ۲۰۱۲ سیگار مصرف می کردند. این آمار شامل آن ۱۳ % که سیگار برگی که امروزه کوچک ، فیلتر دار بوده و در بسته بندی های شبیه به سیگار معمولی عرضه می شوند ، نمی شود .کودکان این نوع از سیگار را به خاطر طعم میوه ، شکلات و آبنبات آن می پسندند برعکس سیگارهای معمولی که طعم دار نیستند .
طبق آخرین آمارگیری از مدارس راهنمایی در سال ۲۰۱۲ ، حدود ۴% از آنها سیگار معمولی و نزدیک به ۳ % سیگار برگ کشیده اند . ( دوباره گفته می شود که با توجه به موارد قانونی که حول سیگار های بزرگ برگ می گردد ، بیشتر این سیگار برگ های مصرفی کوچک و فیلتر دار هستند . مانند سیگار های معمولی مصرف شده و تنها تفاوت آن در رنگ آن است . ) در هر دوی مدارس مقاطه راهنمایی و دبیرستان ، دانش آموزان سفید و اسپانیایی به نسبت دیگر نژادها تمایل بیشتری به مصرف سیگارهای معمولی دارند . اما دانش آموزان سیاه پوست به مراتب از سیگارهای برگ استفاده می کنند .
حدود نیمی از افراد سیگاری در آمریکا به دلیل این عادت بد ، جان خود را از دست می دهند. هر ساله حدود ۴۸۰۰۰۰ نفر در آمریکا بدلیل بیماری های مرتبط با دخانیات از بین می روند . مصرف سیگار گوی سبقت را از دیگر عوامل مرگ در آمریکا از جمله الکل ، تصادفات ، خودکشی ، ایدز ، قتل و مواد مخدربوده است .
مصرف سیگارحدود ۳۰ % از مرگ و میر های ناشی از سرطان را به خود اختصاص داده است . از جمله سرطان :
سیگار ۸۷% مرگ ناشی از سرطان ریه در مردان و ۷۰% در زنان را به خود اختصاص داده است . سرطان ریه کشنده ترین نوع سرطان در مردان و زنان بوده و یکی از سخت انواع سرطان برای درمان می باشد .
سرطان ریه اغلب قابل پیش گیری است . آمار ابتلا به سرطان ریه و دیگر سرطان های مرتبط با سیگار در برخی گروه های مذهبی مانند مورمونها و ادونتیست ها که به عنوان بخشی از احکام دینی خود مصرف سیگار را حرام اعلام کرده اند ، بسیار پایین تر است .
سیگار یکی از علل عمده ی بسیاری از مشکلات مرگبار در حوزه ی سلامت است از جمله بیماری های قلبی ، آنوریسم ، برونشیت ، آمفیزم و سکته مغزی .
مصرف تنباکو می تواند به سلامت تناسلی زن و جنین وی صدمه بزرگی وارد نماید . مصرف دخانیات با کاهش باروری ، خطر سقط جنین ، زایمان زود رس ( تولد نوزاد نارس ) و مرده زایی ارتباط تنگاتنگی دارد. همچنین تولد نوزادان با وزن کم و غیر طبیعی و خطر بالای نقائص هنگام تولد و سندروم مرگ ناگهانی در نوزادان را باعث خواهد شد .
سیگار کشیدن باعث بدتر شدن ذات الریه و اسم شده و منجر به بیماری های لثه ، آب مروارید ، نازک شدن استخوان ، شکستن لگن و زخم های گوارشی می شود . برخی مطالاعات بیماری هایی مانند دژنراسیون ماکولا و بیماری چشمی که درنهایت منجر به نابینایی می شود را به سیگار ارتباط می دهند .
سیگار کشیدن می تواند باعث ایجاد یا بدتر شدن جریان خون ضعیف در دستها و پاها (بیماری عروق محیطی و یا PVD) شود . انجام جراحی برای بهبود این مشکل در حالی که فرد هنوز سیگار خود را تر نکرده باشد ، کمک به رفع آن نمی کند . به همین دلیل ، بسیاری از جراحان عروق بر روی بیماران مبتلا به PVD قبل از ترک کامل سیگار ، جراحی انجام نمی دهند . دود حاصله از سیگار ( دودی که در محیط اطراف افراد سیگاری پخش می شود ) ، نیز می تواند اثرات مخربی بر کسانی که در معرض آن قرار گرفته اند داشته باشد . کودکان و بزرگسالان ممکن است بواسطه ی این دود مبتلا به بیماری های تنفسی شوند .
مصرف سیگار تعداد سنوات عمر شما و کیفیت طول زندگی تان را تحت تاثیر قرار می دهد
افراد سیگاری کمتر از افراد غیر سیگاری عمر می کنند . درحقیقت با توجه به مطالعاتی که در اوخر دهه ۱۹۹۰ توسط مراکز کنترل و پیشگیری بیماری انجام شده است ، مصرف سیگار تا ۱۳.۲ سال از عمر مردان و ۱۴.۵ سال از عمر زنان می کاهد . احتمال وقوع مرگ زنان و مردانی که سیگار می کشند بین ۳۵ تا ۶۹ سال تخمین زده شده است . ترک سیگار در سن ۴۰ سالگی احتال مرگ زودرس را تا ۹۰% کاهش می دهد ، و همینطور ترک سیگار در هر سنی احتمال امید به زندگی را افزایش می دهد .
با این حال تمامی مشکلات حاصله از سیگار تنها به مرگ ختم نخواهد شد . سیگار بر سلامتی فرد در بسیاری جهات تاثیر می گذارد ، به بیشتر اعضای بدن صدمه رسانده و عامل طیف زیادی از بیماری ها خواهد شد . برونشیت مزمن ، آمفیزم ، حملات قلبی ، سکته و سرطان از بیماری هایی هستند که اغلب با منشاء سیگار مشاهده شده اند . برخی مطالعات نشان داده اند که مردان سیگاری نسبت به غیر سیگاری ها مشکلات بیشتری در مسائل جنسی مانند ناتوانی جنسی دارند . ( اختلالات نعوظ )
این مشکلات بر کیفیت طول زندگی یک فرد تاثیر به سزایی گذارد . بیماری های مرتبط با مصرف سیگار ، زندگی روزانه ی فرد را با محدودیت هایی مواجه میکند . ترک سیگار بخصوص در سنین پایین می تواند ناتوانی های ناشی از سیگار کشیدن را کاهش دهد .
خیر . همه ی انواع سیگارها باعث صدمات جدی شده و همه اشکال دخانیات خطرناک می باشند . همه ی انواع دخانیات اعتیاد آور می باشند .
برخی از افراد با مصرف سیگار کمتر تلاش میکنند تا ضرر کمتری به جسم خود وارد کنند چرا که آنها ترک سیگار را عملی سخت می دانند . متاسفانه مطالعات نشان داده اند که حتی مصرف سیگار در حداقل ترین میزان در روز یعنی بین ۱ تا ۴ عدد ، نتایج بدی بر سلامت افراد خواهد داشت از جمله افزایش خطر بیماری های قلبی و احتمال بیشتر مردن در سنین پایین .
افراد سیگاری بر این باورند که میزان خطر سیگار های باریک یا به اصطلاح لایت بسیار پایین است . این باور اشتباه است . مطالعات نشان داده است که خطر عوارض جدی بر سلامت در سیگارهای لایت یا کم نیکوتین کم تر نیست . به همین دلیل ، سازمان غذا و داروی آمریکا شرایط استفاده از عنوان های لایت ، میلد و لو را برای کارخانجات سیگار مگر در شرایطی که خود تایید کرده باشد ، ممنوع نموده است . اما این قانون بر روی سیگار های که شکل کوچکتری دارند اعمال نشده است .
برخی بر این باورند که سیگارهای دست ساز ارزان ترین و بی خطر ترین راه برای سیگار کشیدن است ، اما این نوع از سیگار ها کمتر از نوع کارخانه ای آن ضرر ندارد . در حقیقت احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان های حنجره ، مری (لوله بلع)، دهان، و حلق (گلو) افراد سیگاری که به مدت زیاد از این نوع سیگار مصرف کرده اند در مقایسه با افرادی که از نوع کارخانه ای آن را مورد مصرف قرار داده اند ، بیشتر است . درحال حاضر سیگارهایی با عنوان “کاملا طبیعی ” به فروش می رسند . حتی در تبلیغات اشاره می کنند که هیچ ماده ی شیمیایی و یا اعتیاد آور در آن استفاده نشده و جنس فیلتر های آن ۱۰۰% پنبه است . نه تنها هیچ دلیلی برای امن تر و سالم تر بودن آن وجود ندارد بلکه هیچ دلیلی هم وجود ندارد که این ادعا را باور کنیم . همه ی دود های های سیگارها اعم از طبیی و غیر طبیعی ، سرشار از عوامل ایجاد سرطان و سمومی که حاصل سوختن تنباکو هستند از جله مونوکسید کربن می باشند .
حتی سیگارهای گیاهی که حاوی تنباکو نیستند ذرات مضر و مونوکسید کربن از خود بیرون میدهند که برای سلامتی بسیار مضر هستند .
سیگارهای منتول از سیگارهای طعم دار سالم تر نیستند . در واقع ، حتی می توانند خطرناک تر باشند . به نظر می رسد که این سیگارها راحت تر مصرف می شوند ، منتول موجود در هنگام سوختن و عبور دود آن از میان گلو حس خنکی می بخشد. این نوع سیگار به ظاهر رفلکس سرفه را کم کرده و حس خشکی که همیشه در حین مصرف سیگار به فرد دست میدهد را نیز از بین می برد . افرادی که سیگار منتول می کشند عمیق تر نفس کشیده و نفس حاوی دود خود را بیشتر در ریه نگه می دارند .
نزدیک به یک سوم (۳۲%) سیگارهایی که در آمریکا به فروش می رسد با منتول طعم دهی شده است .این سیگارها در بین کودکان ، نوجوانان ، آفریقایی های آمریکایی ، اسپانیایی ها و در دیگر اقلیت ها رواج بیشتری دارد .مطالعات نشان داده اند که افرادی که سیگار منتول مصرف می کنند ، تمایل کمتری به ترک این سیگار و عدم موفقیت در ترک آن نیز دارند .
بسیاری از مردم نمی دانند که حتی خیلی از برند های سیگارهایی در تبلیغات آنها به منتول داشتنشان اشاره نمی شود هم در مقدار بسیار کمی منتول دارند . حتی اگر مقدار این منتول به قدری کم باشد که نتوان مزه اش را فهمید ،وجود آن در سیگار باعث لطیف تر شدن آن می شود . این مقدار کم منتول می تواند راه را برای افراد تازه سیگاری راحت تر کند .
بو ، طعم، شکل ، برند ، بسته بندی سیگار مهم نیست ، آنچه اهمیت دارد این است که همه ی انواع سیگار برای سلامتی شما مضر می باشند . وجود خط بر روی فیلتر سیگار این مجوز را به شما نمی دهد که سیگار ضرری ندارد.
سیگار های الکترونیکی شبیه به سیگارهای معمولی طراحی شده اند . هنگامی که فرد سیگاری به آن پک میزند ، سیستم موجود در آن ترکیبی از بخار ، طعم دهنده و نیکوتین که شبیه به دود سیگار است بیرون می دهد . به محض استنشاق آن توسط فرد سیگاری ، نیکوتین جذب ریه های فرد می شود . برخی از مردم بر این باورند که این نوع سیگار برای افرادی است که تمایل به ترک سیگار دارند ، و بوسیله آن میتوانند به راحتی ترک نمایند .
سازندگان سیگارهای الکترونیکی اظهار می کنند که این محصولات بی خطرند ، اما این تنها به این معنی است که قطعات آن در صورت خورده شدن مشکلی برای فرد ایجاد نخواهد کرد . استنشاق کردن کردن یک ماده با خوردن آن بسیار متفاوت است . سوال ها همه در رابطه با این است که میزان بی خطر بودن مواد داخل این سیگارها در زمان استنشاق چقدر است . از آنجاییکه مواد تشکیل دهنده ی سیگارهای الکترونیکی بر روی بسته بندی آن قید نشده ، مصرف کنندگان نمی دانند که چه چیزی داخل آن است . میزان نیکوتین و دیگر مواد مضری که از این دستگاه ها خارج می شود نیز هنوز مبهم است .
طبق تحقیقاتی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا انجام شده ، وجود مواد سرطان زا در نیمی از نمونه های سیگارهای الکترونیکی مشخص شده است . سایر ناخالصی ها نیز یافت شده اند ، از جمله یک نمونه دی اتیل گلیکول که ماده ای سمی موجود در ضد یخ می باشد .
مطالعات حاکی از آن است که سیگارهای الکترونیکی می توانند منجر به تغییرات کوتاه مدت که بسیار شبیه به تغییراته حاصله از سیگارهای معمولی است شود . اما اثرات بلند مدت هنوز نامشخص می باشد . این تحقیقات در دایره آماری بسیار بزرگ هنوز در حال اجراست .
ما می دانیم که سیگارهای الکترونیکی به منظور ارائه نیکوتین طراحی شده اند و نیکوتین ماده ای اعتیاد آور است . این جمله نشان دهنده این است که سیگارهای الکترونیکی به شدت وابستگی ایجاد می کنند . مراکز کنترل و پیشگیری بیماری ها در سال ۲۰۱۳ گزارشی ارائه داده اند که مصرف سیگارهای الکترونیکی در بین دانش آموزان راهنمایی (۳%) و دبیرستانی (۱۰%) نسبت به دو سال قبل دو برابر شده است . در میان دانش آموزان دبیرستانی ، ۸۰% آنها هم از سیگارهای الکترونیکی و هم سیگارهای معمولی به طور همزمان استفاده می نمایند .
از آنجایی که بی ضرر و بی اثر بودن سیگارهای الکترونیکی به طور کال برای انجمن سرطان آمریکا ثابت نشده است ، ما نمی توانیم از آنها درخواست نماییم تا به مردم در رابطه با ترک این محصولات هشدار دهند . روش های اثبات شده ای برای کمک به مصرف کنندگان از جمله مدل های خالص از نیکوتین استنشاقی مانند اسپری ، آدامس و برچسب های مخصوص ، ارائه شده است .
گرچه ماده های دیگری در سیگار موجودند که سرطان زا هستند ، اما ماده ای که باعث اعتیاد به سیگار می شود نیکوتین نام دارد . میزان اعتیاد آور بودن نیکوتین همانند هروئین و کوکائین است و باعث میشود افراد پس از مصرف آن دوباره آن را مطالبه کنند . هر کسی که مصرف سیگار یا هر ماده دخانی دیگر را آغاز کند ممکن است به نیکوتین معتاد شود .
آنچه شما می توانید انجام دهید
بهترین کاری که شما می توانید انجام دهید این است که هرگز سیگار و یا هر نوع دیگر از تنباکو را مصرف ننمایید . همینطور از هر گونه دود حاصل از دخانیات دوری کنید .
ترجمه شده از وبسایت: www.cancer.org