راهنمای والدین در مورد بیماری کروپ یا خروسک در کودکان
بیماری کروپ در واقع تورم حنجره (لارنکس) و مجاری هوایی اصلی (نای) است که به دلایل مختلفی از قبیل آلرژی، باکتریها یا محرکهای داخلی رخ می دهد ولی معمولاً عامل ابتلا به آن ویروسی است. اکثر اوقات عامل ابتلا به کروپ ویروس پارا آنفلونزا است، ولی بقیه ویروسهای دستگاه تنفسی مانند آدنوویروس ها، ویروس آنفلونزا ، ویروس سرخجه و سرخک نیز میتوانند باعث ایجاد بیماری خروسک شوند. بیماری کروپ در بچههای ۶ ماهه تا سه ساله بیماری شایعی است، با این حال کودکان میتوانند در هر سنی به این بیماری مبتلا شوند. این بیماری اغلب در ماههای اول بهار و پائیز رخ می دهد. اکثر موارد ابتلا به بیماری کروپ جدی نیستند، اما در صورت جدی بودن بیماری بستری شدن در بیمارستان ضرورت دارد.
از آنجائیکه کروپ موجب تورم حنجره شده و محفظه تولید صدا را درگیر می کند، سبب تغییر صدای کودک می شود. بنابراین اگر صدای کودک شما خشن شده و سرفه هایش عمیق و شبیه عوعو کردن شدهاند، احتمالاً کودک شما دچار بیماری کروپ شده است. در حقیقت این نوع سرفه ها به سادگی قابل تشخیص و افتراق هستند، به طوری که حتی پزشک با شنیدن صدای سرفه هایتان به صورت تلفنی هم می تواند به شما بگوید که آیا کودکتان کروپ دارد یا خیر؟
کروپ معمولاً چند روز بعد از سرماخوردگی رخ می دهد و شب ها نیز بدتر می شود و در صورت تداوم بیماری، ممکن است فرزندتان دچار تنگی نفس شده و صدایی شبیه به بانگ خروس از حنجره ی او خارج شود. همچنین وجود تب خفیف در بیماری کروپ امر محتملی است.
بیماری کروپ اکثراً طی دو یا سه شب تشدید شده و در طی یک هفته یا بیشتر بهبود می یابد.
واقعیت امر این است که بیماری کروپ امروزه به اندازه زمانهای گذشته خطرناک نیست. انجام واکسیناسیون سرخجه، سرخک، هموفیلوس آنفلونزا و دیفتری، از کودکان در برابر ابتلا به بیماری کروپ شدید و خطرناک محافظت می کند.
احتمالاً بیماری کروپ کودک شما طی یک هفته و بدون وجود هیچ مشکلی بهبود می یابد، ولی اگر بیماری کروپ فرزندتان خیلی شدید باشد، می تواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی شود.
اگر نسبت به وجود بیماری کروپ در مورد فرزندتان شک دارید، حتماً به پزشکتان اطلاع دهید. او احتمالاً سوالاتی در مورد سرفه ها و نحوه تنفس فرزندتان از شما خواهد پرسید. بنابراین هنگام صحبت تلفنی با پزشک بهتر است فرزندتان را نزدیک خود نگه دارید. اگر فرزندتان تنفس دشواری دارد یا اگر حتی در هنگام استراحت هم به سختی نفس می کشد، باید او را به بیمارستان منتقل کنید. در غیر این صورت این بیماری می تواند خطرناک و حتی تهدیدی برای زندگی فرزندتان باشد.
اگر تنفس فرزندتان به زحمت و سختی صورت بگیرد و حتی هنگام استراحت نیز در تنفسش دچار مشکل باشد، یا اینکه کبود شود (علامتی که در صورت کاهش اکسیژن رسانی به بدن رخ می دهد) فوراً باید اورژانس را خبر کنید.
اگر کودکتان برای اولین بار است که به بیماری کروپ مبتلا شده است و پزشک نیز بیماری کروپ او را خفیف تشخیص داده است، لذا می توانید او را در منزل درمان کنید. هوای سرد یا مرطوب معمولاً در کاهش تورم مجرایی تنفسی موثر است. بنابراین بهتر است که کودکتان را برای ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در حمام مرطوب نگه دارید و آب گرم را باز کنید یا در هوای سرد شب او را به بیرون ببرید (کافیست لباس گرم و کلاه به او بپوشانید. آنچه کودک شما نیاز دارد تنفس هوای سرد و مرطوب است). بهتر است او را بصورت قائم یا ایستاده نگه دارید، چون این حالت به تسهیل تنفس وی کمک می کند.
اگرچه حمام مرطوب می تواند به درمان فرزندتان کمک کند اما سرفه ها را قطع نمی کند و ممکن است در طول شب هر باری که کودکتان به علت سرفه از خواب بیدار می شود، لازم باشد تا حمام مرطوب را تکرار کنید.
شما می توانید از یک دستگاه بخور در اتاق کودکتان استفاده کنید. انواعی از دستگاههای بخار ساز که می تواند بخار سرد تولید کند ارجحیت دارد اما قیمت آنها بیشتر از دستگاه هایی است که با ایجاد حرارت آب را بخار می کند. بعلاوه باید از تمیزی و پاکی دستگاه اطمینان داشته باشید و برای این منظور می توانید از ضدعفونی کننده هایی که مانع رشد باکتری ها و قارچ ها می شوند استفاده کنید. همچنین کودکتان باید به میزان کافی از مایعات مصرف نماید.
برای پایین آوردن تب فرزندتان از مقدار مناسب استامینوفن و ایبوبروفن استفاده کنید (هرگز از آسپرین جهت پایین آوردن تب استفاده نکنید، زیرا این دارو در کودکان مبتلا به بیماریهای ویروسی باعث بروز وضعیت خطرناکی بنام سندرم ری می شود).
از آنجائیکه عامل بیماری معمولاً ویروس ها هستند، بنابراین استفاده از آنتی بیوتیکها در درمان بیماری کروپ اثری نخواهد داشت. از داروهای ضد سرفه نیز استفاده نکنید زیرا روی تورم حلق موثر نبوده و حتی ممکن است به علت عدم تخلیه موکوس تولید شده، سرفه کودکتان را بدتر کند.
اگر رطوبت و حمام مرطوب و هوای سرد هیچ تاثیری بر کاهش سرفه و تنفس راحت تر کودکتان نداشته باشد، ممکن است پزشک برای کاهش التهاب و تورم کودکتان و تسهیل تنفس وی داروهای استروئید خوراکی تجویز کند. استروئید خوراکی را قبلاً برای کودکان مبتلا به کروپ شدید یا متوسط توصیه می کردند اما تحقیقات نشان داده اند که تجویز این داروها برای کروپ خفیف نیز موثر می باشد.
در صورت ابتلای کودکتان به بیماری کروپ شدید، ممکن است وی به بستری شدن، دریافت اکسیژن و استروئید استنشاقی نیاز پیدا نماید، که کلیه این تدابیر موجب کاهش تورم و التهاب راه های هوایی شده و تزریق مایعات وریدی نیز می تواندکم آبی بدن بیمار را جبران کند.
بله. در حقیقت بنظر می رسد برخی از کودکان نسبت به سایرین تا زمان بزرگتر شدن مجاری هواییشان بیشتر مستعد ابتلا به بیماری کروپ هستند. اگر فرزندتان برای بار دوم به کروپ دچار شد، بلافاصله درمان وی را از خانه شروع کنید، آرامشتان را حفظ نموده و به پزشک وی اطلاع دهید. هر دوره ی کروپ ممکن است متفاوت از سایر دوره ها باشد، این دوره ها ممکن است بعضی اوقات شدیدتر بوده و مستلزم درمان و توجه بیشتری باشند.
بله، کروپ نوعی بیماری مسری است، مگر اینکه علت ابتلا به آن آلرژی یا محرک ها باشند. ولی اگر عامل ابتلا به کروپ ویروسی باشد، بنابراین در این صورت مسری بوده و لذا بهتر است فرزندتان را تا زمان بهبود علائمش در منزل نگه دارید.
ترجمه شده از: www.babycenter.com