طاسی منطقه ای کودکان
آلوپسی آره آتا یا طاسی منطقه ای نوعی اختلال خود ایمنی است که باعث ریزش مناطقی از مو می گردد. این اختلال ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد، ولی با این حال اغلب در دوران کودکی آغاز می شود.
اگر کودک پیش دبستانی شما به این وضعیت مبتلا شده باشد، در واقع بدین معناست که سیستم ایمنی بدن وی به اشتباه به فولیکولهای موهای خودش حمله نموده است؛ به گونه ای که گویی می خواهد از بدنش در برابر یک بیماری محافظت نماید. چنین حمله ای منجر به کاهش فولیکول های مو می شود، و پس از چنین حملاتی رشد موها بسیار کاهش می یابد، به گونه ای که حتی برای ماه ها یا سالها هیچ مویی رشد نمی کند کچلی منطقه ای به هیچ وجه دردناک نبوده، و همچنین به این معنا نیست که فرزند شما ناسالم و مریض است.
ممکن است فرزند شما موهایش را فقط در چند ناحیه از سر خود از دست بدهد، و یا اینکه دچار طاسی کامل شود. به ندرت، موهای تمامی بدن می ریزند. در تمامی موارد شدید این اختلال، کودکان مبتلا به آلوپسی آره آتا، حداقل بخشی از موهای خود را مجدداً بدست می آورند.
پژوهشگران دقیقاً نمی دانند که چه عواملی منجر به ایجاد آلوپسی آره آتا می شوند، اما معتقدند که ژنتیک در ایجاد این اختلال نقش دارد. زیرا این اختلال در میان اعضای خانواده مبتلایان به این اختلال نیز شیوع بالایی دارد، به گونه ای که یک نفر از هر پنج نفر مبتلا به این اختلال دارای خویشاوندی است که او نیز مبتلا به این بیماری است. همچنین این اختلال در بین خانواده هایی با سابقه بیماری های آسم، تب یونجه، اگزما آتوپیک، دیابت دوران کودکی، و سایر بیماری های خود ایمنی شایع تر می باشد.
همچنین این احتمال وجود دارد که عاملی خارجی، مثلاً یک بیماری ویروسی، باعث شروع این بیماری بشود. اگرچه ریزش مو اغلب به وجود استرس و شرایط عصبی نسبت داده می شود، ولی با این حال آلوپسی آره آتا ناشی از استرس نیست.
اگر شما متوجه شوید که توده هایی از موهای فرزندتان در حال ریزش می باشند و تکه های طاس گرد یا بیضی شکلی به طور ناگهانی بر روی سر فرزندتان ظاهر شود، در این صورت ممکن است مشکل فرزندتان آلوپسی آره آتا باشد. پوست سر در نواحی مبتلا به طاسی صاف خواهد بود، و ممکن است چند تار موی کوتاهتر، و دارای رنگی روشن تر در اطراف منطقه دچار طاسی وجود داشته باشد (در صورتی که پوست نواحی مبتلا به طاسی پوسته پوسته و یا زبر باشد، ممکن است فرزند شما به جای اختلال آلوپسی آره آتا مبتلا به بیماری کچلی قارچی باشد). همچنین در اختلال آلوپسی آره آتا ممکن است ناخن های فرزندتان دچار ردیف هایی از فرورفتگی های بسیار کوچک شود.
وضعیت این اختلال غیر قابل پیش بینی است، اما اگر نواحی مبتلا به طاسی کمتر از نیمی از پوست سر کودک پیش دبستانی شما را مبتلا ساخته باشد، شانس بالایی برای رشد دوباره موهای وی وجود دارد. ولی با این حال، امکان تداوم حملات آلوپسی نیز برای فرزندتان وجود دارد.
در موارد بسیار نادر بیماری که در آنها کودکان تمامی موهای ناحیه سر یا تمامی موهای بدن و همچنین موهای سر خود را از دست می دهند، ممکن است موهای چنین افرادی هرگز مجدداً رشد نکند. با این حال گاهاً حتی در این گونه موارد شدید، امکان رشد مجدد موها بعد از گذشت چندین سال وجود دارد.
به یاد داشته باشید که اگر کودک پیش دبستانی شما موهای خود را از دست میدهد ، شما باید با دقت بالایی از فرزندتان در مقابل قرارگیری در معرض نور خورشید محافظت نمایید. استفاده از یک کلاه و یا کرم های ضد آفتاب برای پوست سرش و همچنین بقیه نواحی بدن وی توصیه می شود.
هیچ درمانی برای آلوپسی آره آتا وجود ندارد، اگر چه ممکن است برخی از روشهای درمانی به تحریک رشد موهای جدید کمک کنند (همچنین ممکن است موهای فرزندتان بدون استفاده از هیچ درمانی و به صورت خود به خودی مجدداً رشد یابند).
اگر شما در مورد میزان مویی که کودک پیش دبستانی شما از دست داده است نگران هستید، بهتر است که وقت ملاقاتی با پزشک وی داشته باشید، که ممکن است پزشک کودکتان، شما را به یک پزشک متخصص پوست ارجاع دهد. زیرا برخی از درمان ها ممکن است برای کودکان خردسال مخاطره آمیز باشند، بنابراین شما می توانید درباره اثرات مثبت و منفی روش های درمانی مختلف بر روی فرزند خود اطلاعاتی کسب نمایید.
استفاده از روشهای درمان به شدت و گستردگی وضعیت بیماری بستگی دارد، اما با این حال برخی از گزینه های درمانی کنونی عبارتنداز:
هنگامی که فرزند شما یک کودک پیش دبستانی است، احتمالاً ظاهر فیزیکی وی برای خود او و دوستانش موضوع زیاد مهمی نیست. ولی زمانی که او وارد مهد کودک و یا کلاس اول بشود، احتمالا قضیه شکل متفاوتی به خود خواهد گرفت. تفاوت های فیزیکی که قبلاً از سوی فرزندتان نادیده گرفته می شدند و یا اینکه صرفاً مورد کنجکاوی های آنی و زودگذر او بودند – در این مقطع شروع به جلب توجه بیشتری خواهند کرد. در واقع، کودکی با داشتن نواحی طاس بر روی سر خود و یا حتی بدون داشتن هیچ گونه مویی در سرش، به احتمال قوی کانون توجه همسالانش بوده و حتی ممکن است از جانب آنها مورد تمسخر قرار گیرد.
ممکن است فرزند شما فقط اندکی از این مشکلات را در دوران مهد کودک تجربه کند، ولی قطعاً با بزرگتر شدنش شرایط برای وی سخت تر هم خواهد شد. بنابراین وظیفه شما به عنوان پدر یا مادر کمک به ایجاد اعتماد به نفس در فرزندتان و همچنین القای این بینش می باشد که در زندگی چیزهای خیلی مهمتر و با ارزش تری از داشتن یک سر پر از مو وجود دارد.
کمک به فرزندتان در طی این بیماری چالشی روزانه خواهد بود و موانع در هریک از موقعیت های جدید و در هر کدام از مراحل رشدی تغییر خواهند یافت. لذا ما در اینجا برخی از راهنمایی کلی متخصصین برای کودکان مبتلا به آلوپسی آره آتا و والدین آنها را ارائه می دهیم، که عبارتنداز: