پلاکت ها سلول های کوچک و بی رنگی بوده که منشاء آنها از مغز استخوان است و از طریق جریان خون در گردش هستند. برخلاف سایر سلول ها، آنها فاقد DNA و هسته می باشند. در زمان خونریزی، پلاکت ها در اطراف زخم باز تجمع می یابند. سطح چسبنده ی آنها باعث می شود که به یکدیگر متصل شوند و با ایجاد لخته به توقف خونریزی کمک می کنند. پلاکت ها برای عملکرد درست به موادمغذی نیاز دارند. همچنین در صورت عدم دریافت کافی موادغذایی استفاده از مکمل ها می تواند مفید باشد.
ویتامین K تشکیل انعقاد در خون را کنترل می کند. در زمان کمبود ویتامین K، استفاده از مکمل این ویتامین می تواند به انعقاد طبیعی خون یا افزایش پلاکت پایین خون کمک کند. علائم کمبود شامل خونریزی بینی، خونریزی لثه، وجود خون در ادرار یا مدفوع و خونریزی شدید قاعدگی است.
کلسیم برای فعال سازی پروتئین ها که نقشی حیاتی در تشکیل لخته خون دارند، ضروری است. کمبود کلسیم می تواند موجب کاهش پلاکت خون شود. در این شرایط، مکمل یاری ممکن است مناسب باشد. براساس مطالعات محققان دانشکده پزشکی دانشگاه کب در ژاپن که در مجله “فشار خون” نیز به چاپ رسید، مکمل یاری با کلسیم می تواند از تجمع پلاکت ها ناشی از نمک در بیماران مبتلا به فشارخون بالا جلوگیری کند.
استفاده از ویتامین c برای افزایش پلاکت پایین خون بر اساس برخی مستندات است. تعداد کمی از مطالعات تاثیر ویتامین c را به عنوان یک درمان بالقوه تایید می کنند، اما طبق نتایج برخی دیگر از مطالعات، ویتامین c تاثیری بر میزان پلاکت خون ندارد. هر چند براساس مطالعات گروهی از محققان دانشگاه ادینبورگ که در مجله فارماکولوژی قلب و عروق نیز به چاپ رسید، ویتامین c ممکن است باعث کاهش سفتی شریان ها و تجمع بیش از حد پلاکت ها در بیماران مبتلا به آترواسکلروز شود، به طوریکه سختی شرائین در این بیماران ناشی از تجمع مواد چرب است.
توصیه می شود قبل از مصرف مکمل به ویژه در صورت درمان دارویی با پزشک خود مشورت کنید. برخی از مکمل ها ممکن است با عوارضی همراه باشند. بنابراین برای جلوگیری از دریافت بیش از حد، طبق میزان توصیه شده مصرف کنید.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com