ناباروری به معنای این است که پس از یک سال از رابطه ی جنسی و مقاربت محافظت نشده، فرد باردار نشود. ممکن است مشکل مربوط به مرد، خانم و یا هر دوی آن ها باشد. در زنان بالای ۳۵ سال، ناباروری به معنای عدم بارور شدن پس از ۶ ماه از رابطه ی جنسی محافظت نشده و منظم می باشد.
تا ۱۵ درصد تمام زوج ها نابارور هستند، ولی تنها ۱ تا ۲ درصد آن ها بارور می شوند. نیمی از زوج ها که به دنبال روش های کمکی باروری هستند، در نهایت بچه دار می شوند، یا به صورت خودبخودی و یا با کمک های طبی.
هم زنان و هم مردان ممکن است مشکل باروری داشته باشند. در حدود ۲۰ درصد زوج های نابارور، مشکلات باروری دارند، و در حدود ۱۵ درصد آن ها، پس از انجام آزمایشات و بررسی های لازمه هیچ علتی برای ناباروری آن ها پیدا نمی شود. به این حالت ناباروری توجیه نشده می گویند.
مشکلات باروری اغلب با احساس گناه و ناتوانی همراه هستند.
زوج هایی که تلاش می کنند تا باردار شوند، می بایست قبل از تلاش برای باردار شدن توسط پزشک ویزیت شوند- بویژه اگر یک شریک جنسی و یا هر دوی آن ها مشکلات طبی داشته باشند. در طی ویزیت طبی، آن ها می توانند مشکلاتی را مشخص کنند که می بایست برای بهبود وضعیت باروری درمان شوند و احتمال باروری آن ها و همین طور داشتن فرزند سالم را بالا می برد.
در مردان، مهم ترین و شایع ترین علل ناباروری، مشکلاتی هستند که در اسپرم ها وجود دارد، شامل موارد زیر:
مشکل شایع دیگر، افت گذرا در تولید اسپرم ها می باشد. این مشکل زمانی رخ می دهد که بیضه ها آسیب دیده باشند، مثلا وقتی که بیضه ها خیلی داغ شده باشند و یا این که مرد در معرض مواد شیمیایی و یا داروهایی قرار گرفته باشد که این دارو ها بر روی اسپرم ها تاثیر دارند.
نوشیدن الکل و استعمال دخانیات می تواند تعداد اسپرم ها را کاهش دهد و مردان ۴۰ سال و بالاتر هم باروری کمتری دارند.
علت اصلی برای ناباروری در زنان این است که تخمک گذاری انجام نمی شود. این بدین معنی است که تخمک ها از تخمدان ها آزاد نمی شوند. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOs)، علت دیگری برای عدم تخمک گذاری است.
مشکلات مربوط به لوله های رحمی، که تخمک ها از تخمدان ها به سمت رحم حرکت می کنند، علت شایعی برای ناباروری در زنان است. گاهی اوقات لوله های رحمی توسط بافت اسکار در اثر عفونت و یا در اثر وضعیتی که آندومتریوز نام دارد، مسدود می شوند.
سیگار کشیدن می تواند باروری را در زنان کاهش دهد و خطر حاملگی نابجا را افزایش دهد.
اگر تخمک ها نتوانند در مسیر اصلی به سمت لوله های رحمی حرکت کنند، بسیاری از موارد می تواند مانع لانه گزینی شوند. موکوس گردن رحم ( سرویکس) می تواند به اسپرم ها آسیب بزند و یا حرکت و پیشرفت آن ها را کند تر کند.
سن هم می تواند مسئله ساز باشد. در زنان، باروری با افزایش سن، کم می شود، و حتی پس از ۳۵ سال کمتر هم می شود. باردار شدن پس از ۴۵ سال نادر است. اضافه وزن و یا وزن کم هم می تواند در این روند موثر باشد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com