آزمایش اندازه گیری فولیک اسید ، میزان اسید فولیک را در خون اندازه گیری می کند. فولیک اسید یکی از انواع ویتامین B است. بدن به ویتامین B برای ساخت گلبول های قرمز (RBC)، گلبول های سفید (WBC)، پلاکت ها و برای رشد طبیعی نیاز دارد. همچنین اسید فولیک برای رشد جنین ضروری است.
اسید فولیک در پلاسما قابل اندازه گیری است. این موضوع نشان دهنده مصرف اخیر اسید فولیک در رژیم غذایی است. اسید فولیک در غذاهایی نظیر جگر، سبزیجات با برگ سبز، مرکبات، غلات و حبوبات غنی شده با ویتامین B وجود دارد.
میزان اسید فولیک می تواند در گلبول های قرمز خون اندازه گیری شود. ولی اندازه گیری اسید فولیک در پلاسما راه بهتری برای اندازه گیری میزان اسید فولیک ذخیره در بدن است.
میزان اسید فولیک در گلبول های قرمز خون زمانی که سلول ها ساخته می شود، اندازه گیری می شود، به اندازه ۴ ماه زودتر. این میزان اسید فولیک معمولا تحت تاثیر اسید فولیک در رژیم غذایی نیست. این یک راه دقیق تر برای اندازه گیری میزان اسید فولیک است.
خانم های باردار و یا خانم هایی که قصد بارداری دارند، احتیاج به اسید فولیک بیشتری برای ساخت گلبول های قرمز و رشد جنین دارند. زنانی که قبل از بارداری و در زمان بارداری به اندازه کافی اسید فولیک دریافت نکنند، احتمال زیادی دارد که بچه آن ها دچار نقایص مادرزادی شود، مثل شکاف لب یا شکاف کام و یا نقص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا.
کمبود اسید فولیک می تواند باعث ایجاد کم خونی به نام کم خونی مگالوبلاستیک شود. کمبود متوسط اسید فولیک معمولا علایم بالینی خاصی ندارد. کمبود شدید آن ممکن است باعث ایجاد سردرد، اسهال، خستگی و درد زبان شود.
آزمایش اندازه گیری اسید فولیک به دلایل زیر انجام می شود:
برای انجام آزمایش اسید فولیک باید به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت ناشتا باشید. اگر به طور مرتب دارو مصرف می کنید باید به پزشک اطلاع دهید.
نمونه خون از رگ بازو گرفته می شود. یک نواری که حالت کشسانی دارد، به بالای بازو بسته می شود ٬ که ممکن است احساس کنید کمی سفت است. شما ممکن است احساس درد ناشی از فرو بردن سوزن نداشته باشید و یا ممکن است احساس سوزش داشته باشید.
ممکن است کمی کبودی در محل خون گیری بوجود بیاید. اگر بعد از خون گیری چند دقیقه محل را فشار دهید، احتمال کمی وجود دارد که محل نمونه گیری کبود شود.
در موارد نادری٬ ممکن است بعد از گرفتن نمونه خون، رگ متورم شود. که به این حالت فلبیت می گویند. انجام کمپرس گرم چند بار در روز می تواند به بهبودی این وضعیت کمک کند.
خون گیری می تواند برای افرادی که بیماری انعقادی دارند ٬ مشکل ایجاد کند. آسپیرین ٬ وارفارین و سایر داروهای رقیق کننده خون می توانند باعث افزایش خونریزی شوند. اگر شما مشکل انعقاد خون و یا خونریزی دارید و یا اگر داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید، باید قبل از خون دادن به پزشک اطلاع دهید.
آزمایش اسید فولیک میزان آن را در خون اندازه گیری می کند.
میزان طبیعی اسید فولیک در جدول زیر ذکر شده است که مقادیر مرجع نامیده می شود و فقط برای راهنمایی است. این مقادیر از یک آزمایشگاه با آزمایشگاه دیگر متفاوت است٬ و آزمایشگاهی که شما مراجعه می کنید ممکن است میزان مقادیر نرمال آن با مقادیر این جدول متفاوت باشد. جواب آزمایش باید میزان نرمالی را که آن آزمایشگاه استفاده می کند، داشته باشد. همچنین ٬ پزشک نتایج را بر اساس سلامتی و یا عوامل دیگر ارزیابی می کند. این به این معنا است که اگر جواب آزمایش خارج از میزان نرمال بود، ممکن است برای شما یا برای آن آزمایشگاه این میزان نرمال باشد.
در بالغین: ۳–۱۳ (ng/mL) یا ۷–۳۰ (nmol/L) (SI units)
در اطفال: ۵–۲۱ ng/mL یا ۱۱–۴۷ nmol/L
در بالغین: ۱۴۰–۶۲۸ ng/mL یا ۳۱۷–۱۴۲۲ nmol/L (SI units)
در اطفال: بیش از ۱۶۰ ng/mL یا بیش از ۳۶۲ nmol/L
کاهش میزان اسید فولیک می تواند مشکلات متعددی برای افراد خاص ایجاد کند:
عللی که شما ممکن است نتوانید این آزمایش را انجام دهید و این که نتایج آزمایش ممکن است مفید نباشد، عبارتند از:
داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل برای دریافت کافی اسید فولیک به جلوگیری از کمبود اسید فولیک کمک می کند.
غذاهای حاوی اسید فولیک عبارتند از:
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com