شمارش رتیکولوسیت ها آزمایشی است که در آن تعداد گلبول های قرمز نارس که رتیکولوسیت نامیده می شود و توسط مغز استخوان تولید شده و به جریان خون آزاد می شود، شمارش می شود. رتیکولوسیت ها ۲ روز قبل از بلوغ در جریان خون وجود دارند.
شمارش رتیکولوسیت ها در بیماری هایی که خون زیادی از دست می رود و یا در بیماری هایی که گلبول های قرمز قبل از بلوغ از بین می روند، افزایش می یابد، مثل کم خونی همولیتیک.
همچنین رفتن به ارتفاعات ممکن است باعث افزایش میزان رتیکولوسیت ها شود و به شما در کمبود اکسیژن موجود در ارتفاعات کمک می کند.
این آزمایش به دلایل زیر انجام می شود:
برای مثال: افزایش شمارش رتیکولوسیت ها به معنی درمان با آهن و یا سایر روش های درمان کم خونی است.
آمادگی خاصی لازم نیست.
نمونه خون از رگ بازو گرفته می شود. یک نواری که حالت کشسانی دارد، به بالای بازو بسته می شود ٬ که ممکن است احساس کنید کمی سفت است. شما ممکن است احساس درد ناشی از فرو بردن سوزن نداشته باشید و یا ممکن است احساس سوزش داشته باشید.
ممکن است کمی کبودی در محل خون گیری بوجود بیاید. اگر بعد از خون گیری چند دقیقه محل را فشار دهید، احتمال کمی وجود داردکه محل نمونه گیری کبود شود.
در موارد نادری٬ ممکن است بعد از گرفتن نمونه خون، رگ متورم شود. که به این حالت فلبیت می گویند. انجام کمپرس گرم چند بار در روز می تواند به بهبودی این وضعیت کمک کند.
خون گیری می تواند برای افرادی که بیماری انعقادی دارند ٬ مشکل ایجاد کند. آسپیرین ٬ وارفارین و سایر داروهای رقیق کننده خون می توانند باعث افزایش خونریزی شوند. اگر شما مشکل انعقاد خون و یا خونریزی دارید و یا اگر داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید، باید قبل از خون دادن به پزشک اطلاع دهید.
آزمایش رتیکولوسیت میزان گلبول های قرمز نابالغ را که مغز استخوان می سازد و به جریان خون آزاد می کند، شمارش می کند.
میزان شمارش رتیکولوسیت ها به عنوان درصدی از گلبول های قرمز است (که تعداد رتیکولوسیت ها تقسیم بر تعداد کل گلبول های قرمز، ضرب در ۱۰۰)
میزان طبیعی رتیکولوسیت ها در جدول زیر ذکر شده است که مقادیر مرجع نامیده می شود و فقط برای راهنمایی است. این مقادیر از یک آزمایشگاه با آزمایشگاه دیگر متفاوت است٬ و آزمایشگاهی که شما مراجعه می کنید ممکن است میزان مقادیر نرمال آن با مقادیر این جدول متفاوت باشد. جواب آزمایش باید میزان نرمالی را که آن آزمایشگاه استفاده می کند، داشته باشد. همچنین ٬ پزشک نتایج را بر اساس سلامتی و یا عوامل دیگر ارزیابی می کند. این به این معنا است که اگر جواب آزمایش خارج از میزان نرمال بود، ممکن است برای شما یا برای آن آزمایشگاه این میزان نرمال باشد.
بالغین: ۰.۵%–۱.۵%
نوزادان: ۳%–۶%
افزایش میزان رتیکولوسیت ها ممکن است به معنی افزایش ساخت گلبول های قرمز در مغز استخوان باشد. این مسئله در خونریزی شدید، بعضی از کم خونی ها و رفتن به ارتفاعات ایجاد می شود.
این شرایط باعث از بین رفتن گلبول های قرمز می شود. ( همولیز )
میزان رتیکولوسیت ها بعد از درمان کم خونی پرنیشیوز، فقر آهن و یا کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک افزایش می یابد.
کاهش میزان رتیکولوسیت ها ممکن است به دلیل ساخت کمتر گلبول های قرمز در مغز استخوان باشد که ممکن است به دلیل کم خونی آپلاستیک و یا سایر انواع کم خونی ها مثل کم خونی فقر آهن باشد.
کاهش میزان رتیکولوسیت ها می تواند به دلیل عفونت، تماس با اشعه به مدت طولانی و یا توسط بعضی از داروها که باعث آسیب به مغز استخوان می شود، باشد.
عللی که شما ممکن است نتوانید این آزمایش را انجام دهید واین که نتایج آزمایش ممکن است مفید نباشد، عبارتند از:
در کم خونی ها شمارش رتیکولوسیت ها غیر طبیعی است چون میزان گلبول های قرمز و هموگلوبین کم است. همچنین شمارش رتیکولوسیت ها در کم خونی ها به طور کاذب بالا می رود به همین دلیل پزشک موقع بررسی وضعیت کم خونی، میزان شمارش رتیکولوسیت ها را بررسی می کند. اندکس رتیکولوسیت (RI) موقعی که کم خونی وجود دارد اندازه گیری می شود.
شمارش رتیکولوسیت ها ممکن است به همراه سایر آزمایشات به پزشک در تشخیص نوع کم خونی کمک کند.
کاهش میزان رتیکولوسیت ها ممکن است نیاز به نمونه برداری از مغز استخوان داشته باشد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com