بررسی فسفات خون
آزمایش اندازه گیری فسفات، میزان فسفات را در خون اندازه گیری می کند. فسفات یک ذره باردار است که حاوی فسفر معدنی است. بدن به فسفات برای ساخت و ترمیم استخوان ها و دندان ها و عملکرد اعصاب و عضلات نیاز دارد. بیشتر فسفر موجود در بدن ( حدود ۸۵ % ) در استخوان ها یافت می شود و بقیه آن در سراسر بدن ذخیره می شود.
کلیه ها به کنترل میزان فسفر در بدن کمک می کند. فسفر اضافی از طریق کلیه ها فیلتره می شود و بوسیله ی ادرار دفع می شود. افزایش میزان فسفر در خون به علت بیماری های کلیوی ایجاد می شود.
میزان فسفات در خون تحت تاثیر میزان کلسیم خون است. کلسیم و فسفات در بدن نسبت عکس با هم دارند. یعنی وقتی میزان کلسیم افزایش می یابد، میزان فسفات کاهش می یابد و بر عکس.
هورمونی به نام پاراتورمون (PTH) میزان فسفات و کلسیم را در خون تنطیم می کند.
وقتی میزان فسفات اندازه گیری می شود، میزان ویتامین D و گاهی اوقات میزان PTH نیز به طور هم زمان اندازه گیری می شود.
در برخی از بیماری ها مثل عفونت ها، تعادل بین کلسیم و فسفات از بین می رود. به همین دلیل معمولا کلسیم و فسفات با هم اندازه گیری می شوند.
این آزمایش به دلایل زیر انجام می شود:
بسیاری از داروها بر نتیجه این آزمایش تاثیر می گذارند. در مورد داروهایی که مصرف می کنید ( چه داروهای با نسخه و چه بی نسخه ) پزشک خود را مطلع سازید.
با پزشک خود در مورد نگرانی که در مورد آزمایش دارید صحبت کنید، احتمال خطر آن ٬نحوه انجام آزمایش یا نتایج احتمالی آزمایش. این کار به شما کمک می کند که اهمیت این آزمایش را متوجه شوید٬ (پر کردن فرم اطلاعات پزشکی).
نمونه خون از رگ بازو گرفته می شود. یک نواری که حالت کشسانی دارد، به بالای بازو بسته می شود ٬ که ممکن است احساس کنید کمی سفت است. شما ممکن است احساس درد ناشی از فرو بردن سوزن نداشته باشید و یا ممکن است احساس سوزش داشته باشید.
درد خفیف معمولا وقتی لانست وارد پوست می شود وجود دارد. نوزاد ممکن است کمی احساس ناراحتی در ناحیه نمونه گیری داشته باشد.
ممکن است کمی کبودی در محل خون گیری بوجود بیاید. اگر بعد از خون گیری چند دقیقه محل را فشار دهید، احتمال کمی وجود داردکه محل نمونه گیری کبود شود.
در موارد نادری٬ ممکن است بعد از گرفتن نمونه خون، رگ متورم شود، که به این حالت فلبیت می گویند. انجام کمپرس گرم چند بار در روز می تواند به بهبودی این وضعیت کمک کند.
خون گیری می تواند برای افرادی که بیماری انعقادی دارند ٬ مشکل ایجاد کند. آسپیرین ٬ وارفارین و سایر داروهای رقیق کننده خون می توانند باعث افزایش خونریزی شوند. اگر شما مشکل انعقاد خون و یا خونریزی دارید و یا اگر داروی رقیق کننده خون مصرف می کنید، باید قبل از خون دادن به پزشک اطلاع دهید.
احتمال خیلی کمی وجود دارد که مشکل جدی پیش بیاید. ممکن است کمی کبودی در محل نمونه گیری ایجاد شود.
در نوزادانی که مشکلات انعقادی دارند ممکن است خونریزی ادامه داشته باشد. ممکن است مشکل خونریزی در هنگام نمونه گیری کشف شود.
آزمایش فسفات میزان فسفات را در نمونه خون اندازه گیری می کند.
فسفات یک ذره باردار است که حاوی فسفر معدنی است. میزان فسفات معمولا در بچه ها بیشتر از بزرگسالان است، چون رشد استخوانی در بچه ها بیشتر است.
نتایج معمولا بعد از ۱-۲ ساعت در دسترس است.
میزان طبیعی فسفات در خون در جدول زیر ذکر شده است که مقادیر مرجع نامیده می شود و فقط برای راهنمایی است. این مقادیر از یک آزمایشگاه با آزمایشگاه دیگر متفاوت است، و آزمایشگاهی که شما مراجعه می کنید ممکن است میزان مقادیر نرمال آن با مقادیر این جدول متفاوت باشد. جواب آزمایش باید میزان نرمالی را که آن آزمایشگاه استفاده می کند، داشته باشد. همچنین ٬ پزشک نتایج را بر اساس سلامتی و یا عوامل دیگر ارزیابی می کند. این به این معنا است که اگر جواب آزمایش خارج از میزان نرمال بود، ممکن است برای شما یا برای آن آزمایشگاه این میزان نرمال باشد.
بالغین: ۲.۷–۴.۵ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یا ۰.۸۷–۱.۴۵ میلی مول در لیتر (mmol/L)
اطفال: ۴.۵–۵.۵ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یا ۱.۴۵–۱.۷۸ میلی مول در لیتر (mmol/L)
نوزادان: ۴.۵–۹.۰ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یا ۱.۴۵–۲.۹۱ میلی مول در لیتر (mmol/L)
میزان فسفات در خون به دلایل زیر ممکن است افزایش یابد:
میزان فسفات در خون به دلایل زیر ممکن است کاهش یابد:
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com