بدن برای تولید هموگلوبین به آهن نیاز دارد، هموگلوبین پروتئینی در سلول های قرمز خون بوده که مسئول حمل اکسیژن است. عدم دریافت کافی آهن، کاهش سطح هموگلوبین را به همراه دارد که منجر به کاهش میزان عملکرد سلول های قرمز خون و کم خونی فقر آهن می شود. پزشکان معمولا در چنین شرایطی به ویژه در بانوان باردار یا افرادی با کم خونی شدید مکمل های آهن را تجویز می کنند. همچنین مصرف مکمل های آهن می تواند بر جذب سایر موادمعدنی تاثیرگذار باشد یا ممکن است منجر به بار زیادی آهن در بدن شود، بنابراین مصرف جایگزین ها برای کمک به افزایش سطوح آهن در بدن موثر است.
مصرف یک رژیم غذایی متعادل شامل موادغذایی غنی از آهن است. منابع غذایی شامل دو نوع آهن هِم و آهن غیر هِم می باشد. نامگذاری آهن هِم به این دلیل است که این نوع آهن از هموگلوبین می آید و در موادغذایی با منشاء حیوانی از جمله گوشت، مرغ و ماهی یافت می شود. جگر مرغ بالاترین میزان آهن در دسترس را برای بدن فراهم می کند، به طوریکه در هر ۹۹ گرم جگر مرغ ۱۲.۸ میلی گرم آهن وجود دارد. جذب آهن هِم بسیار موثرتر از آهن غیرهِم است. بنابراین مصرف موادغذایی دریایی از جمله صدف و همچنین گوشت گاو، بوقلمون و مرغ را در رژیم غذایی خود افزایش دهید. برخی سبزیجات از جمله عدس، لوبیا و اسفناج حاوی آهن غیر هِم است. اگرچه این موادغذایی آهن کمتری نسبت به فرآورده های حیوانی دارند، اما مصرف آنها با موادغذایی افزایش دهنده ی جذب آهن از جمله مرکبات می تواند به بالابردن سطوح آهن در بدن کمک کند.
هر چند برخی موادغذایی جذب آهن را در بدن افزایش می دهند، اما برخی موادغذایی دیگر می توانند باعث مهار جذب آهن شوند. بنابراین در صورت تمایل به افزایش سطوح آهن در بدن بدون استفاده از مکمل ها، از مصرف این مواد در رژیم غذایی خود اجتناب کنید. از مصرف همزمان چای یا قهوه با موادغذایی حاوی آهن بپرهیزید، زیرا چای و قهوه هر دو حاوی تانین ها هستند که به اسید تانیک معروف است. اسیدتانیک با مزه ی کمی تلخ چای یا قهوه در ارتباط بوده که با جذب آهن تداخل ایجاد می کند. اسیداگزالیک نیز در بسیاری از سبزیجات از جمله اسفناج، برگ چغندر، ریواس و سیب زمینی شیرین وجود دارد. اسیداگزالیک می تواند به آهن متصل شود و دسترسی به این ماده معدنی را برای بدن غیرممکن سازد. سویا نیز حاوی ایزوفلاوون ها است، این ترکیبات تاثیراتی شبیه به استروژن در بدن دارند. ایزوفلاوون ها مانع از جذب آهن در بدن می شوند. بنابراین برای بهبود جذب آهن، از مصرف فرآورده های سویا با موادغذایی غنی از آهن خودداری کنید.
برخی از درمان های گیاهی به افزایش جذب آهن و سایر موادمغذی در بدن کمک می کنند. براساس مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، برخی گیاهان از جمله یونجه، قاصدک، باباآدم و ترشک برای کمک به تصفیه خون و افزایش سطوح هموگلوبین در بدن کاربرد دارند. همچنین گیاه جنطیانا یا کوشاد نیز می تواند در افزایش جذب آهن در بدن موثر باشد.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com