اطلاعات کلی در مورد گیاه جینکو
اسامی لاتین: Abricot Argenté Japonais, Adiantifolia, Arbre aux Écus, Arbre aux Quarante Écus, Arbre du Ciel, Arbre Fossile, Bai Guo Ye, Baiguo, Extrait de Feuille de Ginkgo, Extrait de Ginkgo, Fossil Tree, Ginkgo biloba, Ginkgo Biloba Leaf, Ginkgo Extract, Ginkgo Folium, Ginkgo Leaf Extact, Ginkgo Seed, Graine de Ginkgo, Herba Ginkgo Biloba, Japanese Silver Apricot, Kew Tree, Maidenhair Tree, Noyer du Japon, Pei Go Su Ye, Salisburia Adiantifolia, Yen Xing, Yinhsing.
جینکو یکی از انواع گیاهان می باشد. به طور کلی عصاره ی تهیه شده از برگ های این گیاه به عنوان دارو کاربرد دارد. تعداد کمی دارو نیز، از دانه های این گیاه تهیه می شود. با این حال، در این مورد (داروهای تهیه شده از دانه)، مطالعه ی کمی صورت گرفته است.
گیاه جینکو اغلب برای درمان اختلالات حافظه ای مثل بیماری آلزایمر کاربرد دارد. این گیاه همچنین برای درمان بیماری هایی که ناشی از کاهش جریان خون در مغز، مخصوصا در افراد مسن، می باشد، کاربرد دارد. این بیماری ها شامل کاهش حافظه، سردرد، زنگ زدن گوش، سرگیجه، عدم تمرکز، اختلالات خلقی و اختلالات شنیداری می باشد. بعضی از مردم از این گیاه برای درمان بیماری های دیگری که علت ایجاد آنها هم ناشی از کاهش جریان خون در دیگر نقاط بدن می باشد، مثل درد در ناحیه پای در حال حرکت (لنگیدن)، سندرم رینود (پاسخ دردناک به سرما مخصوصا در انگشت پا و دست) نیز استفاده می کنند.
برگ جینکو برای اختلالات فکری ای که ناشی از بیماری لایم و افسردگی است، مصرف می شود.
بعضی از افراد گیاه جینکو را برای بهبود عملکرد جنسی استفاده می کنند. این گیاه برای برگرداندن و بهبود عملکرد جنسی افرادی که فعالیت جنسی آنها به خاطر مصرف داروهای خاص ضد افسردگی (SSRI) دچار اختلال شده است کاربرد دارد.
جینکو در درمان بیماری های چشمی مثل گلوکوم، بیماری های چشمی ناشی از دیابت و تخریب ماکولا که ناشی از افزایش سن (AMD) می باشد کاربرد داشته است.
لیست کاربرد های این گیاه خیلی طولانی است. شاید این موضوع، به این دلیل باشد که این گیاه از دوران خیلی قدیم وجود داشته است. گیاه جینکو بیلوبا (Ginkgo biloba) یکی از کهن سال ترین انواع درختان جهان می باشد. جینکو می تواند به اندازه هزاران سال زندگی کند. کاربرد جینکو برای درمان آسم و برونشیت به ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد.
در صنایع از عصاره گیاه جینکو برای تهیه مواد آرایشی استفاده می کنند. در آشپزی، دانه های برشته ی این درخت که پوست بیرونی آنها جدا شده باشد، به عنوان یک خوردنی خوشمزه در چین و ژاپن استفاده می شود. به یاد داشته باشید مصرف این دانه ها به همراه پوستشان خطرناک می باشد.
جینکو با بسیاری از داروها تداخل دارویی دارد. بنابراین اگر داروی دیگری مصرف می کنید برای مصرف این گیاه با پزشک و مشاور پزشکی مشورت نمایید.
به نظر می رسد این گیاه جریان خون را بهبود می بخشد در نتیجه به بهتر عمل کردن مغز، چشم، گوش، و پاها می کند. مصرف جینکُو ممکن است با تغییراتی که در سیستم مغز و تفکر ایجاد می کند، باعث به تاخیر انداختن بیماری آلزایمر شود.
دانه ی گیاه جینکو حاوی موادی است که باکتری ها و قارچ هایی که در بدن، ایجاد عفونت می کند را از بین می برد. این دانه ها همچنین حاوی یکی از انواع توکسین می باشند که ممکن است عوارض جانبی مثل تشنج و عدم هوشیاری ایجاد کند.
مصرف این گیاه در موارد زیر احتمالا موثر می باشد.
احتمالا مصرف جینکو در موارد زیر بی اثر می باشد:
مصرف این ماده در تاثیر خیلی کمی در بهبود موارد زیر دارد:
شواهد کافی برای اثربخشی جینکو در موارد زیر دیده نشده است:
مصرف عصاره برگ جینکو
برای اثبات اثربخشی عصاره برگ گیاه جینکو در موارد بالا شواهد و مدارک بیشتری مورد نیاز می باشد.
مصرف دانه ی جینکو
برای اثبات اثربخشی دانه های گیاه جینکو در موارد بالا شواهد و مدارک بیشتری مورد نیاز می باشد.
مصرف خوراکی عصاره ی برگ جینکو احتمالا برای بیشتر افراد، زمانی که در دوزهای مناسب استفاده شود خطرناک نمی باشد. مصرف این ماده ممکن است عوارض جانبی خفیفی مثل ناراحتی های معده، سردرد، سرگیجه، یبوست، ضربات قوی قلب و واکنش های آلرژیک پوستی ایجاد کند.
یک سری نگرانی هایی وجود دارد که عصاره ی برگ جینکو ممکن است باعث افزایش خطر ایجاد سرطان تیروئید و کبد شود. در صورتی که این احتمال ایجاد سرطان، فقط در حیواناتی اتفاق افتاده است که دوزهای بالای جینکو را مصرف کرده اند. هنوز اطلاعات کافی برای اثر سرطان زایی جینکو در انسان وجود ندارد.
میوه و پوست (پالپ) این گیاه می تواند باعث واکنش های شدید آلرژیک در ناحیه ی پوست شود و ناراحتی هایی را در غشای مخاطی ایجاد کند. همچنین ممکن است جینکو باعث ایجاد واکنش های آلرژیک در افرادی شود که به پیچک سمی، بلوط سمی، سماق سمی، پوست انبه، یک نوعی از بادام زمینی حساسیت دارند.
یک سری نگرانی هایی وجود دارد که ممکن است مصرف عصاره ی برگ جینکو احتمال خونریزی و کبودی را افزایش دهد. جینکو باعث می شود که خون رقیق تر شده و توانایی لخته شدن خون کاهش یابد. در تعداد کمی از مردمی که جینکو مصرف می کنند خونریزی های مغزی و داخل چشمی و حتی خونریزی های طولانی مدت بعد از عمل جراحی دیده شده است. عصاره ی برگ جینکو ممکن است در بعضی از افراد حساسیت های پوستی ایجاد کند.
مصرف خوراکی دانه های بو داده شده و یا خام گیاه جینکو ممکن است خطرناک باشد و عوارض جانبی داشته باشد. مصرف بیشتر از ۱۰ دانه ی بوداده شده در روز می تواند باعث ایجاد تنفس سخت، نبض ضعیف، تشنج، کاهش هوشیاری و شوک شود. مصرف دانه های تازه حتی خطرناک تر نیز می باشد. دانه های تازه سمی و احتمالا خطرناک می باشند. مصرف دانه های تازه جینکو ممکن است باعث تشنج و مرگ شود.
اطلاعات کافی در مورد مصرف موضعی بی خطر و بدون عوارض جانبی جینکو در دسترس نمی باشد.
ملاحظات و هشدارها
بارداری و شیردهی: زمانی که جینکو در دوران بارداری از طریق خوراکی مصرف شود، احتمالا خطرناک می باشد. خطرناک بودن مصرف خوراکی جینکو شاید به دلیل ایجاد دردهای زود هنگام و یا خونریزی زیاد در حین زایمان باشد، اگر نزدیک زایمان مصرف شود. هنوز اطلاعات کافی در مورد بی خطر بودن مصرف جینکو در زمان شیردهی وجود ندارد. بنابراین از مصرف این ماده در دوران بارداری شیردهی خودداری فرمایید.
کودکان و نوزادان: مصرف خوراکی عصاره ی برگ جینکو اگر در مدت زمان کوتاه مصرف شود احتمالا بدون خطر و عوارض جانبی برای کودکان می باشد. بعضی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف کوتاه مدت ترکیبی از عصاره ی برگ جینکو همزمان با جین سنگ آمریکایی برای کودکان، بدون خطر و بدون عوارض جانبی می باشد. به کودکان اجازه ندهید که دانه های جینکو را مصرف نمایند. احتمالا مصرف دانه های این گیاه برای کودکان مضر می باشد.
دیابت: مصرف جینکو ممکن است در تنظیم قند خون افراد دیابتی تاثیراتی داشته باشد. اگر دیابت دارید و جینکو مصرف می کنید مرتب قند خون خود را چک کنید.
تشنج: یک سری نگرانی هایی وجود دارد که مصرف جینکو باعث ایجاد تشنج می شود. اگر شما سابقه ی تشنج دارید از مصرف این گیاه خودداری فرمایید.
ناباروری: جینکو ممکن است در بارور شدن دخالتهایی داشته باشد. بنابراین اگر شما می خواهید بارور شوید قبل از استفاده از این گیاه با مشاور پزشکی خود مشورت نمایید.
اختلالات خونریزی: مصرف جینکو ممکن است اختلالات خونریزی را بیشتر نماید. اگر شما درگیر اختلالات خونریزی هستید از مصرف جینکو خودداری فرمایید.
جراحی: جینکو ممکن است سرعت لخته شدن خون را کاهش دهد. مصرف این گیاه ممکن است خونریزی را در حین یا بعد از جراجی به شدت افزایش دهد. بنابراین از مصرف این گیاه حداقل دو هفته قبل از زمان جراحی خود پرهیز نمایید.
جینکو سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهد. ایبوپروفن نیز همین کار را در بدن انجام می دهد. بنابراین مصرف این دو ماده همزمان با هم ممکن است احتمال خونریزی و یا کبودی را به شدت افزایش دهد.
جینکو می تواند سرعت لخته شدن خون را کاهش دهد. مصرف جینکُو همزمان با داروهایی که سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهند، ممکن است احتمال خونریزی و یا کبودی را به شدت افزایش دهد.
بعضی از داروهایی که سرعت لخته شدن خون را کم می کنند عبارتند از: آسپرین، کلوپیدوگرل (Plavix)، دیکلوفناک (Voltaren, Cataflam)، ایبوپروفن (Advil, Motrin)، ناپروکسن (Anaprox, Naprosyn)، دالتپارین (Fragmin)، انوگزاپارین (Lovenox)، هپارین ، وارفارین (Coumadin) و … .
وارفارین برای کم کردن سرعت لخته شدن خون استفاده می شود. جینکو هم می تواند سرعت لخته شدن خون را کم کند. مصرف همزمان این دو ماده ممکن است احتمال ایجاد کبودی و خونریزی بیشتر کند. مرتب خون خود را چک کنید. دوز مصرفی وارفارین در استفاده همزمان ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
مصرف همزمان جینکو با آلپرازولام ممکن است اثر آلپرازولام را کاهش دهد.
جینکو روی مغز اثر می گذارد. بوسپیرون نیز روی مغز اثر دارد. یک شخص زمانی که جینکو، بوسپیرون یا داروهای دیگر را مصرف می کند بیش از حد هیجان زده می شود. هنوز مشخص نشده است دلیل این تداخل مصرف جینکُو می باشد یا داروهای دیگر.
افاویرنز برای درمان عفونت ویروس HIV استفاده می شود. مصرف افاویرنز همزمان با عصاره ی جینکُو اثربخشی افاویرنز را کاهش می دهد. اگر از داروی افاویرنز استفاده می کنید، قبل از مصرف جینکو حتما با مشاور پزشکی خود مشورت نمایید.
مصرف جینکُو همراه با St. John’s wort و گیاهان دارویی دیگر و فلوکستین ممکن است باعث شود شما احساس ناراحتی، عصبی بودن، متلاطم و هیجان زده داشته باشید. این حالت جنون خفیف (هایپومانیا) نامیده می شود. هنوز مشخص نشده است که فقط جینکُو باعث ایجاد این تداخل می شود یا نه.
بعضی از داروها در کبد تجزیه شده و تغییر شکل می دهند. جینکو سرعت این تجزیه و تغییر شکل را در بعضی از داروها، کاهش می دهد. مصرف جینکُو همزمان با این دارویی هایی که در کبد تجزیه می شوند، باعث می شود، اثر و عوارض جانبی بعضی از این داروها افزایش یابد. اگر از این دارو ها مصرف می نمایید حتما قبل از مصرف جینکو با پزشک خود مشورت نمایید.
بعضی از انواع داروهایی که در کبد تغییر شکل پیدا می کنند عبارتند از: کلوزاپین (Clozaril)، سیکلوبنزاپرین (Flexeril)، فلووگزامین (Luvox)، هالوپریدول (Haldol)، ایمیپرامین (Tofranil)، مگزیلتین (Mexitil)، اولانزاپین (Zyprexa)، پنتازوسین (Talwin)، پروپرانولول (Inderal)، تاکرین (Cognex)، تئوفیلین، زیلوتن (Zyflo)، zolmitriptan (Zomig) و … .
بعضی از داروها در کبد تجزیه شده و تغییر شکل می دهند. جینکو سرعت این تجزیه و تغییر شکل را در بعضی از داروها، افزایش می دهد. مصرف همزمان جینکو همراه با این داروها سرعت و کیفیت عملکرد این داروها را کاهش می دهد. اگر از این داروها مصرف می نمایید حتما قبل از مصرف جینکو با پزشک خود مشورت نمایید.
بعضی از انواع داروهایی که در کبد تغییر شکل پیدا می کنند عبارتند از: آمیپریپتیلین(Elavil)، carisoprodol (Soma)، سیتالوپرام (Celexa)، دیازپام (Valium)، لانزوپرازول (Prevacid)، امپرازول (Prilosec)، فنی توئین (Dilantin)، وارفارین (Coumadin) و …. .
بعضی از داروها در کبد تجزیه شده و تغییر شکل می دهند. جینکو سرعت این تجزیه و تغییر شکل را در بعضی از داروها، کاهش می دهد. مصرف جینکو همزمان با این دارویی هایی که در کبد تجزیه می شوند، باعث می شود، اثر و عوارض جانبی بعضی از این داروها افزایش یابد. اگر از این داروها مصرف می نمایید حتما قبل از مصرف جینکو با پزشک خود مشورت نمایید.
بعضی از انواع داروهایی که در کبد تغییر شکل پیدا می کنند عبارتند از: آمیتریپتیلین (Elavil)، دیازپام (Valium)، زیلتون (Zyflo)، سلکوکسیب (Celebrex)، دیکلوفناک (Voltaren)، فلوواستاتین (Lescol)، گلی پیزاید (Glucotrol)، ایبوپروفن (Advil, Motrin)، ایربسارتان (Avapro)، لوزارتان (Cozaar)، فنی توئین (Dilantin)، پیروکسیکام (Feldene)، تاموگزیفن (Nolvadex)، تولبوتامید (Tolinase)، تورسمیاید (Demadex)، وارفارین (Coumadin) و …. .
بعضی از داروها در کبد تجزیه شده و تغییر شکل می دهند. جینکو سرعت این تجزیه و تغییر شکل را در بعضی از داروها، کاهش می دهد. مصرف جینکو همزمان با این دارویی هایی که در کبد تجزیه می شوند، باعث می شود، اثر و عوارض جانبی بعضی از این داروها افزایش یابد. اگر از این داروها مصرف می نمایید حتما قبل از مصرف جینکو با پزشک خود مشورت نمایید.
بعضی از انواع داروهایی که در کبد تغییر شکل پیدا می کنند عبارتند از: آمیتریپتیلین (Elavil)، کلوزاپین (Clozaril)، کودئین، دسیپرامین(Norpramin)، دونزپیل (Aricept)، فنتانیل (Duragesic)، فلسیانید (Tambocor)، فلوگزتین (Prozac)، مپریدین (Demerol)، متادون (Dolophine)، متاپرولول (Lopressor, Toprol XL)، اولانزاپین (Zyprexa)، اندانسترون (Zofran)، ترامادول (Ultram)، ترازودون (Desyrel) و … .
بعضی از داروها در کبد تجزیه شده و تغییر شکل می دهند. جینکو می تواند روی سرعت تجزیه ی این داروها اثر داشته باشد و منجر به ایجاد انواعی از عوارض جانبی ناشی از این داروها شود. اگر از این داروها مصرف می نمایید حتما قبل از مصرف جینکو با پزشک خود مشورت نمایید.
بعضی از انواع داروهایی که در کبد تغییر شکل پیدا می کنند عبارتند از: لوستاتین (Mevacor)، کلریترومایسین (Biaxin)، سیکلوسپورین (Neoral, Sandimmune)، دیلتیازم (Cardizem)، استروژن، ایندیناویر (Crixivan)، تریازولام (Halcion) و … .
داروهای دیابت برای کاهش قند خون مصرف می شود. جینکو ممکن است باعث افزایش یا کاهش انسولین و قند خون در افراد دیابتی از نوع ۲ شود. مصرف همزمان جینکو همراه با داروهای ضد دیابت ممکن است باعث کاهش کیفیت کارکرد دارو در بدن شود. بنابراین اگر جینکُو مصرف می کنید و دیابت دارید مرتبا قند خون خود را چک کنید. دوز مصرفی داروی دیابت شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
بعضی از انواع داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری دیابت عبارتند از: گلی میپراید (Amaryl)، گلبوراید ((DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase)، انسولین ، پیوگلیتازون (Actos)، رزیگلیتازون (Avandia)، کلرپروپامید (Diabinese)، گلی پیزاید (Glucotrol)، تولبوتامید (Orinase) و … .
بعضی از داروها احتمال ایجاد تشنج را افزایش می دهند. مصرف جینکُو نیز ممکن است در بعضی از افراد باعث ایجاد تشنج شود. مصرف همزمان این داروها با جینکُو به شدت احتمال ایجاد تشنج را افزایش می دهد. از مصرف همزمان جینکُو با این داروها جدا خودداری فرمایید.
بعضی از این داروهایی که احتمال تشنج را افزایش می دهند عبارتند از: داروهای بیهوشی (propofol)، داروهای آنتی آریتمیک (mexiletine)، آنتی بیوتیک (amphotericin, penicillin, cephalosporins, imipenem)، آنتی هیستامین (cyproheptadine)، ضد افسردگی (bupropion)، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی (cyclosporine)، مواد مخدر (fentanyl)، محرک ها (methylphenidate)، تئوفیلین و … .
داروهایی که برای جلوگیری از تشنج استفاده می شود روی مواد شیمیایی مغز تاثیر می گذارند. جینکُو هم روی مواد شیمیایی مغز اثراتی دارد. با تاثیر گذاری بر روی مواد شیمیایی مغز، جینکُو ممکن است اثربخشی داروهای پیشگیری کننده از تشنج را کاهش دهد.
بعضی از داروهای پیشگیری کننده از تشنج عبارتند از: فنوباربیتال، پریمیدون (Mysoline)، والپریک اسید (Depakene)، گابا پنتین (Neurontin)، کربامازپین (Tegretol)، فنی توئین (Dilantin) و … .
ترازودون روی مواد شیمیایی مغز تاثیر می گذارد. جینکُو هم همین اثر را در مغز دارد. مصرف ترازودون همزمان با جینکُو ممکن است عوارض جانبی جدی در برداشته باشد. کسی که همزمان این دو ماده را مصرف می نماید، احتمال کما در آن شخص زیاد می باشد. اگر ترازودون مصرف می کنید از مصرف جینکُو جدا پرهیز نمایید.
امپرازول (Prilosec) در کبد تغییر شکل داده و تجزیه می شود. جینکُو تجزیه ی امپرازول را در کبد افزایش می دهد. مصرف جینکُو همزمان با امپرازول ممکن است کیفیت اثرگذاری امپرازول را کاهش دهد.
دوزهای مصرفی که در پایین آمده است نتیجه ی مطالعات علمی می باشد.
مصرف خوراکی
برای تمام موارد مصرفی بالا، برای شروع، از دوز ۱۲۰ میلی گرم در روز و نه بیشتر از این مقدار استفاده نمایید، تا از عوارض جانبی جینکُو بر روی دستگاه گوارش جلوگیری نمایید. افزایش به دوزهای بالاتر به صورت یک نیاز در بدن، نشان داده می شود. دوزهای مصرفی مناسب جینکو، بسته به فرمول خاص، متفاوت می باشد. بیشتر محققین از ترکیب خاص استاندارد عصاره ی برگ بیلوبا جینکو استفاده می کنند. بعضی از مردم ۵/۰ میلی گرم از عصاره برگ جینکوی خام در روز استفاده می کنند.
از مصرف بخش های خام گیاه جینکُو خودداری کنید. این بخش ها، ممکن است حاوی درصدی از مواد شیمیایی سمی که در دانه یا بقیه ی قسمت های گیاه یافت شده است، باشند. این مواد شیمیایی می تواند واکنش های شدید آلرژی ایجاد نماید.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com