اطلاعات کلی در مورد گاما لینولئیک اسید
اسامی لاتین: Acide Gammalinolénique, Acide Gamma-Linolénique, Ácido Gama Linolénico, AGL, Gamolenic Acid, GLA, Gammalinolenic Acid, Gamma-Linolenic Acid, (Z,Z,Z)-Octadeca-6,9,12-trienoic acid.
گاما لینولئیک اسید یک ماده ی چربی است که در بعضی از روغن های به دست آمده از دانه های گیاهی مثل گیاه گل گاو زبان و گل پامچال شب به دست می آید. این ماده خاصیت دارویی دارد.
گاما لینولئیک اسید برای درمان مشکلات پوستی شامل اسکلروز سیستمیک، پسوریازیس، اگزما استفاده می شود. این ماده همچنین در درمان آرتریت روماتوئید، پلیپ های دهانی، کلسترول و دیگر چربی های خونی بالا، بیماری های قلبی، سندرم متابولیک (Syndrome-X)، درد های عصبی دیابتی، بیش فعالی (ADHD)، افسردگی، افسردگی پس از زایمان، سندرم خستگی مزمن (CFS)، تب یونجه (allergic rhinitis) کاربرد دارد. بسیاری از مردم از این ماده برای پیشگیری از سرطان استفاده می کنند و این ماده را برای پاسخگویی سریعتر به درمان دارویی تاموگزیفن برای بیمارانی که سرطان سینه دارند، مصرف می نمایند.
گاما لینولئیک اسید همان اسید چرب امگا ۶ می باشد که بدن می تواند آن را تبدیل به ماده ای کند که التهاب و رشد سلولی را کاهش می دهد.
مصرف این ماده احتمالا در موارد زیر موثر می باشد:
مصرف گاما لینولئیک اسید در موارد زیر احتمالا موثر نمی باشد:
شواهد کافی برای اثربخشی گاما لینولئیک اسید در موارد زیر دیده نشده است:
برای اثبات اثربخشی این ماده در موارد بالا شواهد و مدارک بیشتری مورد نیاز می باشد.
مصرف خوراکی حداکثر یک ساله ی گاما لینولئیک اسید به میزان حداکثر تا ۲.۸ گرم در روز برای بیشتر بزرگسالان احتمالا بدون خطر می باشد. این ماده می تواند باعث ایجاد عوارض جانبی در لوله گوارش مثل مدفوع نرم، اسهال، باد گلو و گاز روده شود. این ماده ممکن است باعث دیرتر لخته شدن خون شود.
ملاحظات و هشدارها
بارداری و شیردهی: هنوز اطلاعات کافی در مورد بی خطر بودن مصرف گامالینولئیک اسید در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد. بنابراین اگر در دوران بارداری و شیردهی به سر می برید از مصرف این ماده خودداری فرمایید.
اختلالات خونریزی: گامالینولئیک اسید سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهد. یک سری نگرانی هایی در مورد خونریزی و کبودی در افرادی که اختلالات خونریزی دارند، وجود دارد.
عمل جراحی: گامالینولئیک اسید سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهد. یک سری نگرانی هایی در مورد خونریزی های وسیع در حین یا بعد از عمل جراحی وجود دارد. بنابراین حداکثر دو هفته قبل از برنامه ی جراحی خود از مصرف گاما لینولئیک اسید خودداری فرمایید.
تداخلات نسبی: مراقب استفاده همزمان این ترکیبات با هم باشید.
گاما لینولئیک اسید سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهد. مصرف این ماده همزمان با داروهای ضد انعقادی ممکن است باعث افزایش احتمال کبودی و خونریزی شود.
بعضی از دارویی هایی که سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهند عبارتند از: آسپرین، کلوپیدوگرل(Plavix)، دیکلوفناک (Voltaren, Cataflam)، ایبوپروفن (Advil, Motrin)، ناپروکسن (Anaprox, Naprosyn) ، دالتپارین (Fragmin)، انوگزاپارین (Lovenox)، هپارین، وارفارین (Coumadin) و … .
مصرف همزمان گامالینولئیک اسید با فنوتیازین ها ممکن است در بعضی از افراد باعث افزایش تشنج شود.
بعضی از فنوتیازین ها عبارتند از : کلرپرومازین (Thorazine)، فلوفنازین (Prolixin)، تریفلوپرازین (Stelazine)، تیوریدازین (Mellaril) و … .
دوز مصرفی که در پایین آمده است نتیجه مطالعات علمی می باشد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com