مشکلات سلامت دهان کودکان مشکلاتی هستند که بر روی سلامت دهان کودکان اثر می گذارند، از جمله خرابی دندان ها، مکیدن انگشت، مکیدن لب ها و از دست دادن زود هنگام دندان ها. اگر چه دندان نوزادان در نهایت با دندان دائمی جایگزین می شود، ولی سالم نگه داشتن دندان های شیری برای سلامت کلی کودک مهم است.
از بین رفتن دندان های شیری کودک زمانی اتفاق می افتد که دندان های کودک در تماس مداوم با قند نوشیدنی هایی مثل آب میوه، شیر، شیر خشک، آب میوه رقیق شده با آب، آب قند و یا هر نوشیدنی شیرین دیگری قرار داشته باشد. کودکی که با شیر مادر تغذیه می شود، در حالی که شیر در دهانش مانده به خواب برود، در خط از بین رفتن دندان ها قرار دارد. باکتری هایی در دهان کودک از قندها استفاده می کنند و باعث از بین رفتن دندان ها می شود.
اگر این مشکل کودک درمان نشود، دندان ها از بین می روند و درد هم ایجاد می شود، از طرفی جویدن و غذا خوردن را هم دشوار می کند. همین طور دندان های شیری کودک به عنوان حفظ کننده ی فضایی برای دندان های دائمی به کار می روند. اگر دندان های شیری آسیب ببیند و یا از بین برود، نمی تواند به هدایت دندان های دائمی در موقعیت مناسب خود کمک کند و احتمالا منجر به کج شدن دندان های دائمی می شود. دندان های شیری که شدیدا از بین رفته باشند، باعث ایجاد آبسه ی دندانی می شود و این احتمال وجود دارد که عفونت در جای دیگر بدن هم منتشر شود.
برخی نکات برای پیشگیری از بین رفتن دندان های شیری به شرح زیر هستند:
برای نوزادان مکیدن شست، اسباب بازی ها، پستانک و انگشتان یک کار معمولی و بدون اشکال است. مکیدن اشیا به کودکان حس امنیت عاطفی و راحتی می دهد. اما اگر مکیدن شست بعد از ۵ سالگی ادامه پیدا کند، زمانی که دندان های دائمی در می آیند، ممکن است مشکلات دندانی اتفاق بیفتد. بسته به فراوانی، شدت و مدت مکیدن، دندان ممکن است از راستای خود خارج شود، به جلو بیاید و حالت زشتی پیدا کند. کودک شما ممکن است با بیان درست کلمات مشکل داشته باشد. به علاوه، فک بالا و پایین می تواند راستای درست خود را از دست بدهد و سقف دهان ممکن است بد شکل شود.
نکاتی برای کمک به کودکتان برای این که از مکیدن شست دست بردارد:
فشار دادن زبان، عادت چسباندن دهان برای قورت دادن با فشار دادن بالای زبان به سمت لب ها است. مثل مکیدن انگشت، فشار دادن زبان، فشار را مقابل دندان جلویی وارد می کند و آن ها را از راستای خود خارج می کند، در نتیجه باعث می شود که آن ها به جلو بیایند و احتمالا با رشد مناسب صحبت کردن تداخل ایجاد کنند. اگر متوجه علائم فشار دادن زبان شدید، با متخصص گفتار درمانی مشورت کنید. این فرد می تواند برنامه درمانی ایجاد کند که به کودک شما کمک می کند تا قدرت عضلات جونده را افزایش دهد و یک الگوی قورت دادن جدید را به وی ارائه دهد.
مکیدن لب ها شامل نگه داشتن مکرر لب پایینی زیر دندان جلویی بالایی است. مکیدن لب پایین ممکن است به خودی خود و یا همراه با مکیدن شست اتفاق بیفتد. این تمرین منجر به جلو آمدن دندان ها می شود و مشکلات مشابهی با مکیدن شست و فشار دادن زبان ایجاد می شود. متوقف کردن این عادت هم مراحل مشابهی را با مکیدن شست نیاز دارد.
از دست دادن دائم دندان های شیری نوعا به خاطر از بین رفتن دندان ها، آسیب و یا کمبود فضای فک اتفاق می افتد.
اگر دندان های شیری قبل از رشد دندان های دائمی بیفتند، دندان مجاور جا به جا می شود. زمانی که دندان دائمی سعی می کند در فضای خود رشد کندف ممکن است فضای کافی وجود نداشته باشد. دندان جدید ممکن است به صورت کج در بیاید. دندان کج می تواند باعث مشکلاتی از جمله تداخل با جویدن و مشکلات مفصل تمپورومندیبولار ( فکی – گیجگاهی) شود.
اگر کودک به صورت دائمی دندان های خود را از دست داده است، ممکن است دندان پزشک استفاده از نگهدارنده ی فضا را توصیه کند. نگه دارنده ی فضا یک ابزار پلاستیکی و یا فلزی است که فضای باقی مانده از دندان از دست رفته را باز نگه می دارد. دندان پزشک زمانی که دندان دائم شروع به رشد می کند آن را بر می دارد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com