بهداشت مناسب دندان برای حفظ سلامت دندان ها و لثه ها بسیار مهم است، اما شاید تنها راه مورد نیاز برای جلوگیری از بیماری های لثه و پوسیدگی دندان ها نباشد. رژیم غذایی اغلب حاوی مقدار کافی از موادمغذی ضروری برای سلامت دندان ها و لثه ها نیست. مصرف مقدار فراوانی از میوه ها و سبزیجات و اجتناب از کربوهیدرات های تصفیه شده، کافئین و قند بیش از حد برای سلامت دندان ها و لثه ها مفید است. مکمل های حاوی ویتامین همچنین می تواند به سلامت دندان ها و پیشگیری از پوسیدگی دندان ها کمک کند.
ویتامین C برای بهبود خونریزی لثه ها ضروری بوده و برای پیشگیری از التهاب لثه موثر است. بیوفلاونوئید موجود در رنگدانه های طبیعی میوه ها و سبزیجات به جلوگیری از تشکیل پلاک در اطراف دندان ها، ایجاد لکه و حفره کمک می کند. همچنین ویتامین C در بدن به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و در کمک به بهبود تشکیل بافت های همبند در لثه ها موثر است. مرکبات حاوی میزان بالایی ویتامین C بوده، اما دارای مقدار زیادی اسید است که می تواند باعث فرسایش مینای دندان ها شود. از طرفی مصرف توت فرنگی، فلفل دلمه ای، بروکلی و سیب زمینی مفید خواهد بود.
ویتامین A در فرآیند درمان بافت های ملتهب لثه ها مورد نیاز است. این ویتامین مسئول حفظ غشای مخاطی و بافت نرم لثه ها می باشد. کمبود این ویتامین همچنین می تواند باعث کاهش مقاومت به عفونت ها شود. گوشت گاو، شیر، پنیر و تخم مرغ از منابع خوب ویتامین A محسوب می شوند. مصرف این ویتامین بهتر است همراه غذا باشد زیرا چربی به جذب ویتامین A در بدن کمک می کند. همچنین بانوان باردار نباید بیش از ۱۰ هزار واحد بین الملل ویتامین A در روز مصرف کنند.
مقدار کافی ویتامین D می تواند به جلوگیری از التهاب لثه ها کمک کند. همچنین این ویتامین برای جذب کلسیم مفید بوده که برای رشد و حفظ سلامت دندان ها ضروری است. بهترین منبع ویتامین D تایش نور خورشید می باشد، اما می توانید این ویتامین را از طریق مصرف پنیر، شیر و ماهی چرب دریافت کنید.
ویتامین E آنتی اکسیدانی قوی است که برای ترمیم بافت ها و تسکین درد لثه در هنگام دندان درآوردن نوزاد کاربرد دارد. موادغذایی سرشار از ویتامین E شامل دانه های گل آفتابگردان، برگ شلغم، رب گوجه فرنگی و کره بادام زمینی است.
کمبود ویتامین B می تواند باعث درد دندان، عقب رفتن و تحلیل لثه و حساسیت کلی غشاهای مخاطی در دهان شود. مکمل های ویتامین B کمپلکس زیرزبانی برای افزایش جذب مناسب تر است. از منابع غذایی این ویتامین می توان به قارچ ها، گوشت و ماهی اشاره کرد.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com