رژیم غذایی کتوژنیک یکی از قدیمیترین درمانهای صرع است. این روش میخواهد بیمار یک متابولیسم در شرایط گرسنگی یا روزه بودن را در دورههای طولانی زمانی داشته باشد. وقتی بدن در وضعیت ناشتا قرار دارد، کتون میسازد که یک ماده حاصل از متابولیسم چربیهاست. از مدتها قبل مشخص شده است که تشنج در بعضی افراد مبتلا به صرع طی دورههای گرسنگی طولانی مدت، کمتر میشود یا از بین میرود.
این رژیم غذایی از نظر چربی خیلی غنی است و کربوهیدرات کمی دارد. وقتی چربی منبع اصلی غذایی باشد، کتونها زیاد میشوند. این رژیم باید خیلی سخت دنبال شود و یک تعهد قوی برای انجام میخواهد تا اثرگذار باشد. کودکانی که روی این رژیم هستند معمولاً وزن نمیگیرند و رشدشان مختل میشود تا زمانی که این رژیم استفاده میشود. بعد از آن، انتظار داریم رشد اتفاق بیفتد و با دقت باید کنترل شود.
این رژیم بیشتر در کودکانی استفاده میشود که تشنجهای جنرال و سخت کنترل شده دارند مثل کودکانی که سندروم lennox-Gastaus دارند. این سندروم یک تشنج جنرال است که با حملههای سقوط یا تونیک – کلونیک مشخص میشود (با تشنجهای شدید ریتمیک) و اغلب در کودکانی که وضعیتهای مختل عصبی دیگر مانند فلجی یا عقبماندگی ذهنی دارند اتفاق میافتد. اینها اغلب خیلی به درمان مقاومت نشان میدهند. در این گروه از افراد، رژیم کتونی میتواند یک روش موفق باشد و اغلب برای کودکان ۲ تا ۱۰ یا ۱۲ سال که تشخیص یک صرع عمومی برایشان گذاشته شده است یا کسانی که به انواع مختلف دارو درمانی پاسخ ندادهاند، خیلی توصیه میشود. تحقیقات اخیرشان دادهاند که این رژیم همچنین میتواند برای مبتلایان به صرع پارشیال هم مفید باشند.
این رژیم بهطور معمول با یک دوره طولانی ناشتایی شروع میشود تا بدن مقدار متوسط تا زیادی کتون بسازد. این شروع رژیم معمولاً در بیمارستان اتفاق میافتد تا فرد تحت بررسی و مراقبت برای عوارض جانبی احتمالی مثل تهوع، افت قند خون، کم آب شدن و تشنج باشد. داروها ممکن است برای جلوگیری از اغما و بیهوشی، تنظیم شوند (دوز تغییر کند). یک دورهی آزمایشی ۲ ماهه برای تصمیمگیری اینکه آیا رژیم مؤثر است یا نه، لازم است. اگر مؤثر بود، برای دو سال ادامه مییابد. در طول این مدت، بیماران اکثراً قادر به کاهش مقدار داروهایی که برای جلوگیری از تشنج مصرف میکردند، خواهند بود.
در طول رژیم بیشتر کودکان خوشحالتر به نظر میرسند حتی قبل از اینکه مقدار داروها کم شود. افرادی که روی رژیم کتونی هستند باید توسط متخصص تغذیه مانیتور شوند. میتوانند با یک پرستار یا پزشک مخصوصاً یک نورولوژیست هم مشورت کنند کلینیکهای تخصصی صرع هم قادر به مانیتور کردن افراد با رژیم غذایی کتونی هستند.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com