چرا باید بر برقراری ارتباط با کودک متمرکز شوید؟ چون مهارت های زبانی و گفتاری با موفقیت در توسعه خواندن، نوشتن و مهارت های شخصی دوران کودکی و یا زندگی آینده او در ارتباطند.
قبل از این که کودکان بتوانند به صورت واضح صحبت کنند، مفهوم کلی گفته های شما را درک می نمایند. آنها همچنین لحن احساسی شما را نیز جذب می کنند. با توجه کافی کودک خود را به برقراری ارتباط تشویق نمایید:
اگه دوست دارین بدونین رشد حرکتی، شناختی, اجتماعی و زبانی کودکتون چطور بوده، پیشنهاد ما استفاده از نرم افزار رشدیار هست.
از همان ابتدا ، صحبت کردن با کودک باید مانند یک خیابان دوطرفه باشد. با تقلید کردن از کودک پیام مهمی را به او می رسانید: این که آنچه کودک احساس می کند و می خواهد درباره آن ارتباط برقرار نماید برای شما مهم است.
کودکان گوش دادن به صحبت های شما را دوست دارند مخصوصا وقتی با لحنی گرم و شاد با آنها حرف می زنید. آنها صحبت کردن را با تقلید صداهایی که از اطرافشان می شنوند یاد می گیرند. بنابراین هرچه بیشتر با آنها صحبت کنید ، زودتر مهارت های گفتاری را درمی یابند.
بسیاری از بزرگسالان وقتی با یک کودک حرف می زنند از لحن خاصی استفاده می کنند یک صدای زیر با حالت اغراقی. این زبان طبیعی کودک تقلیدی از صدای زنانه است، که کودکان بیشتر از همه با آن ارتباط برقرار کرده و احساس راحتی می کنند. به خاطر داشته باشید که این گونه صحبت کردن با کودک ، یادگیری لحن بزرگسالی را در آینده به تاخیر نمی اندازد.
با صحبت کردن با کودک در طول روز و روایت کردن فعالیت های روزانه تان مهارت های شنیداری او را تقویت کنید. در حال غذا خوردن، لباس پوشیدن، کار کردن و استحمام با او حرف بزنید تا زبان را با مسائل و فعالیت های روزانه فرابگیرد.
کلمات ساده ای مثل “مامان” و “بابا” را به صورت آشکار تکرار کنید تا او شروع به شنیدن کلمات آشنا کرده و با مفهوم آنها ارتباط برقرار نماید.
اغلب والدین نگران این هستند که توانایی صحبت کردن کودکشان طبق منحنی یادگیری باشد. زمان صحبت کردن در کودکان متفاوت است: برخی کودکان در ۱۲ ماهگی می توانند چند کلمه را تکرار کنند، اما برخی دیگر تا ۱۸ ماهگی قادر به گفتن کلمه ای نیستند و سپس به یکباره جملات کوتاه را ادا می کنند.
۱ تا ۳ ماهگی: کودکان شنیدن صدای شما را دوست دارند و ممکن است لبخند بزنند، بلند بخندند، آرام شوند و یا هیجان زده شده و دستانشان را تکان بدهند. معمولا حرف زدن نوزاد در سن دو ماهگی و با زمزمه و برخی صداها مثل “اوه” آغاز می شود.
در این سن خواندن کتاب برای نوزاد زود نیست. این کار به تحریک رشد مغز کمک می نماید. بسیاری از کودکان با موسیقی آرام می شوند و می توانند برخی آهنگ ها را تشخیص داده و با خنده، زمزمه و تکان دادن دست و پا به آنها واکنش نشان دهند.
۴ تا ۷ ماهگی: اکنون کودکان درمی یابند که حرف زدنشان روی پدر و مادرشان اثر می گذارد. بنابراین سخنان نامفهومی را ادا می کنند و در انتظار واکنش پدر و مادرشان هستند. آنها با صداها و لحن های بیشتری بر تجربه خود می افزایند. همچنین در حین زمزمه کردنشان تن صدا را بالا و پایین می برند، همانطور که لحن صدای بزرگسالان در حین سوال کردن یا بیان جمله خبری متفاوت است.
وقتی کلمات ساده و کوتاهی را به کودکتان یاد می دهید، همان شیء را جلوی وی نگه دارید تا دریابد که این شیء به گفته شما مربوط است. کتاب هایی با تصاویر رنگی برای او بخوانید. به تصاویر اشاره کنید و نام اشیای ساده را به آنها بگویید تا رشد گفتاری اولیه آنها تقویت شود و اهمیت زبان و خواندن را برایشان مدلسازی نمایید. از کلمات کوتاه استفاده کرده و سپس مکث کنید. این موجب می شود تا کودک با زبان خودش به شما پاسخ دهد و مهارت گفتگوی متقابل را یاد بگیرد، که برای بزرگسالی بسیار حائز اهمیت است.
۸ تا ۱۲ ماهگی: شنیدن “مامان” و “بابا” گفتن کودک برای اولین بار لذتی منحصر به فرد است. اما چند بار اول می تواند تصادفی باشد. حرف زدن کودک در این سن نوعی بازی با صداها است، مثل “گاگا”، “دادا”، “بابا”.
به کودک خود نگاه کنید، لبخند بزنید و به این تکرار کلمات ساده در طول روز ادامه دهید. این به رشد مغز کودک برای ذخیره سازی صداها و مفهوم کلمات برای اشیای مختلف کمک خواهد کرد. در این سن، کودکان گفتگوی متقابل یک به یک با شما را دوست دارند. همچنین ، در کنار زبان از بازی و آهنگ نیز لذت می برند.
در سال اول، کودکتان باید با زمزمه و گفتن کلمات بی مفهوم به شما پاسخ دهد. او باید نسبت به اسم خود یا درخواست های ساده ای مثل “بیا اینجا” واکنش نشان دهد.
بنابراین ، با وجود این که رشد زبان تفاوت های بسیاری در بین کودکان دارد، اما بهتر است در زمینه رشد کودکتان کنجکاو باشید. در هر بار معاینه کامل وضعیت سلامتی کودک ، مهارت گفتاری او را ارزیابی کرده و اگر درباره تاخیر در گفتار یا مشکلات شنیداری نگران هستید، با پزشک صحبت کنید. به خاطر داشته باشید که کودک شنیدن صدای شما را دوست دارد، بنابراین نگران گفتگوهای احمقانه خود با آنها نباشید.
ترجمه شده از وبسایت: www.babycenter.com