رژیم غذایی سالم پایه و اساس عملکرد صحیح بدن است. غذا منبع انرژی برای کارکرد تمام اعضای بدن بوده، به طوریکه به طور مستقیم با عملکرد جسمی و ذهنی فرد در تمام مراحل زندگی در ارتباط است. رژیم غذایی سالم به دلایل مختلفی از جمله پیشگیری از بیماری، حفظ وزن سالم و افزایش کیفیت زندگی اهمیت دارد.
کالری واحد اندازه گیری انرژی ذخیره شده در مواد غذایی است. انرژی به دست آمده از کالری موادغذایی برای عملکرد بدن از جمله فعالیت فیزیکی، رشد و التیام مورد نیاز می باشد. همچنین موادغذایی با میزان کالری و موادمغذی یکسان برای یک رژیم غذایی متعادل ایده آل خواهد بود. پروتئین، کربوهیدرات و چربی ها اجزای سازنده ی انرژی محسوب می شوند. بعد از مصرف موادغذایی، کربوهیدرات به گلوکز تجزیه شده که برای بدن انرژی فراهم کرده یا برای مصارف بعدی در ماهیچه ها ذخیره خواهد شد. کربوهیدرات های پیچیده ای مانند غلات کامل، سبزیجات و میوه ها حاوی میزان متعادلی از کالری و موادمغذی بوده، درحالیکه کربوهیدرات ساده ای مانند قند و آرد سفید مقدار بالایی کالری داشته و محتوی میزان پایینی موادمغذی است که برای تولید انرژی منبع مناسبی محسوب نمی شوند.
یک رژیم غذایی سالم به حفظ وزن ایده آل بدن و جلوگیری از چاقی کمک می کند. مصرف مداوم موادغذایی سرشار از چربی اشباع شده، چربی ترانس و قند می تواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود. هر چند کالری برای انرژی بدن مورد نیاز است، اما موادغذایی با ارزش غذایی کم و کالری بالا می تواند سبب اضافه وزن شود. مصرف موادغذایی با میزان متعادلی از کالری و موادمغذی، به تامین سوخت مورد نیاز بدن برای عملکرد مناسب بدون ایجاد اضافه وزن کمک می کند.
رژیم غذایی ارتباط مستقیمی با بیماری هایی مانند دیابت، بیماری قلبی وانواع خاصی از سرطان ها دارد. چربی های اشباع شده و ترانس موجب تصلب شرایین خواهد شد که عامل خطری برای حمله قلبی و سکته به حساب می آید. موادغذایی سرشار از کلسترول می تواند موجب افزایش سطح کلسترول نوع بد یا LDL در خون شده، به طوریکه موجب آسیب شریانی در تصلب شرایین می شود. براساس انجمن سرطان امریکا، گوشت های فرآوری شده و گوشت سرخ شده با افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان ها از جمله سرطان روده و کبد مرتبط است. همچنین موادغذایی مرتبط با چاقی به طور غیرمستقیم با ابتلا به سرطان در ارتباط بوده، زیرا چاقی خطر پیشرفت سرطان را افزایش می دهد.
رژیم غذایی سالم می تواند باعث عملکرد بهتر ذهن و بدن شود. براساس وزارت کشاورزی امریکا، موادغذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها می تواند به تولید سلول های عصبی در سنین بالا کمک کند، همچنین بهبود توانایی سلول های مغزی موجود برای ارتباط با یکدیگر منجر به عملکرد بهتر شناختی می شود. رژیم غذایی نقشی حیاتی در سلامت روحی و خلق و خو ایفا می کند. براساس مجله امریکایی روان شناسی، رژیم غذایی سالم با کاهش خطر ابتلا به افسردگی، اختلالات اضطراب و کج خلقی در ارتباط است.
ترجمه شده از وب سایت: www.livestrong.com