همه ما، حداقل در بخشی از زندگی خود،جویدن ناخن هایمان را تجربه کرده ایم.شاید وقتی در یک کلاس خستهکننده هستید، یا در انتظار یک جلسه تغییر شغل با مدیر باشید و یا با اضطراب در حال تماشای فیلم ترسناک مورد علاقه خود باشید، متوجه جویدن غیرارادی ناختنهایتان شوید.
جویدن ناخن ها معمولا در کودکی شروع میشود. تحقیقات نشان میدهد که ۶۰ درصد کودکان و ۴۵ درصد نوجوانان ناخنهایشان را میجوند. پس از ۱۸ سالگش کمتر میشود ولی میتواند تا دوران بلوغ هم ادامه پیدا کند. بسیاری از بالغین و کودکان به صورت ناخودآگاه و از روی عادت ناخنهایشان را میجوند. این مشکل از حالت متوسط و عادی تا مشکلی جدی و مداوم وجود دارد.
بیشتر>> آسیب ناخن انگشت
در اکثر افراد استرس و بیحوصلگی از جمله عوامل اصلی جویدن ناخن هستند. این عادت اغلب به عنوان راهی برای کاهش استرس، و یا سرگرم نگهداشتن حداقل یکی از اعضای بدن در زمان بیهیجانی ذهن است.تنهایی و ناامیدی از احساسات برانگیزنده دیگر هستند که میتوانند موجب بروز جویدن ناخن شوند. برخی مطالعات نشاندهنده دخیل بودن عوامل ژنتیک در این عادت هستند.
جویدن ناخن میتواند نشانی از عارضه فیزیولوژیک مانند اختلال وسواس فکری-عملی . افرادی که بصورت وسواسی چندین بار بصورت متوالی دستهای خود را میشویند، قفل در را چک میکنند، معمولا جویدن ناخنها را بعنوان یکی از طیف عادات خود دارند. بسیاری از کودکانی که ناخنهایشان را میجوند، به سایر مشکلات روانی مثل بیش فعالی ناشی از کمبود توجه، بیماری نافرمانی مقابلهای، اضطراب جدایی شدید یا خیس کردن رختخواب دچار هستند. جویدن متداوم ناخنها که مشکلات شدیدی برای ناخن و پوست اطراف آن بوجود میآورد که به عنوان شکلی از خود تخریبی، مشابه بریدن و سایر رفتارهای مرتبط است.
بیشتر>> لایه لایه شدن ناخن ها
با بزرگ شدن بسیاری از کودکان، در نهایت این عادت را کنار میگذارند. اما برای نوجوانان و بالغینی که هنوز دچار این عادت هستند، روشهایی نتیجه دادهاند.
ناخنهایتان را با لاک ترشمزه مخصوص جویدن ناخن بپوشانید. مزه زننده آن علاقه شما به جویدن ناخنها را از بین میبرد. همچنین میتوانید از لاک رنگی یا بیرنگ عادی استفاده کنید. این روش برای کودکان هم موثر است.
ناخنهایتان را کوتاه نگه دارید. دیگر ناخنی برای جویدن نخواهید داشت.
مانیکور انجام دهید. اگر برای زیبایی ناخنهایتان هزینه کنید کمتر به جویدن آنها علاقه خواهید داشت.
از روش دیگری برای کنترل استرس خود استفاده کنید. برای آرامش یافتن از یوگا، مدیتیشن، تنفس عمیق یا فشار دادن توپ استرس بهره ببرید.
اگر هیچکدام از روشهای بالا کارآمد نبودند، دستکش دست کنید یا بانداژهای خود جذبشونده را روی نوک انگشتانتان به کار ببرید، تا ناخنهایتان در دسترس نباشند.
اگر جویدن ناخنها همراه با استرس و اضطراب ادامه پیدا کند، با پزشکی یا متخصص سلامت و روان مشورت کنید. ممکن است نشانهای از یک بیماری فیزیولوژیک جدی مثل اختلال وسواس فکری-عملی باشد که با مشاوره یا دارو درمان شود.
منبع: webmd.com