گلوتامین یک نوعی از اسید های آمینه است (اجزای ساختمانی پروتئین) که به طور طبیعی در بدن یافت می شود.
گلوتامین برای مقابله با عوارض جانبی بعضی از درمان های پزشکی کاربرد دارد. برای مثال، این ماده برای عوارض جانبی ناشی از درمان سرطان مثل اسهال، درد و تورم و التهاب ناحیه ی درونی دهان (mucositis)، دردهای عصبی و دردهای مفاصل و ماهیچه ها که نتیجه ی استفاده از داروی ضد سرطان تاگزول می باشد، استفاده می شود. گلوتامین همچنین برای حفاظت و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و دستگاه گوارش افرادی که مبتلا به سرطان مری هستند و تحت اشعه درمانی قرار گرفته اند، استفاده می شود. به اضافه، گلوتامین برای بهبود وضعیت بازیابی افرادی که تحت عمل پیوند مغز استخوان یا جراحی های روده قرار گرفته اند و همچنین برای افزایش بهبود سلامت و روحیه ی فردی در افرادی که تحت جراحت های عمیق ناشی از سانحه های سنگین و برای جلوگیری از عفونت ها در افرادی که بیماری های حاد دارند استفاده می شود.
بعضی از مردم از گلوتامین برای درمان بعضی از بیماری های دستگاه گوارش مثل زخم معده، کولیت اولسراتیو و بیماری کورن استفاده می کنند. این ماده همچنین برای درمان افسردگی، بی ثباتی حالات رفتاری، تحریک پذیر بودن، اضطراب، بی خوابی و افزایش عملکرد ورزشی استفاده می شود.
بیمارانی که مبتلا به ایدز هستند برای جلوگیری از کاهش وزن، گاها از این ماده استفاده می کنند.
گلوتامین همچنین برای درمان بیش فعالی، بیماری های مربوط به سیستم ادراری مثل سیستنوری، کم خونی داسی شکل و برای ترک الکل استفاده می شود.
گلوتامین را می توان از تمام مراکز فروش داروهای مکمل تهیه کرد. تولید گلوتامین برای مصارف تبلیغاتی از طریق تخمیر باکتریایی تهیه و تولید می شود.
گلوتامین فراوانترین اسیدآمینه ی آزاد موجود در خون می باشد. آمینواسیدها اجزای سازنده ی پروتئین ها می باشند. گلوتامین توسط ماهیچه ها ساخته و از طریق خون به اندامهای مورد نیاز می رسد. گلوتامین می تواند به عملکرد روده، سیستم ایمنی و فرایند های ضروری دیگر بدن مخصوصا در زمان استرس کمک نماید. گلوتامین همچنین به عنوان تامین کننده ی سوخت (نیتروژن و کربن) سلولهای بدن حائز اهمیت می باشد. برای ساخته شدن گلوتامین در بدن مواد دیگری مثل گلوکز و آمینواسیدهای دیگر مورد نیاز می باشد.
بعد از جراحی و جراحت های ناشی از حوادثی مثل تصادف و … نیتروژن برای بهبود سریعتر زخم و حفظ عملکرد طبیعی اندامهای حیاتی لازم می باشد. حدود یک سوم از این نیتروژن از گلوتامین تامین می شود. اگر بدن از گلوتامین بیشتری نسبت به آنچه توسط ماهیچه ها ساخته می شود(به طور مثال، در زمان استرس) استفاده نماید، ماهیچه ها شروع به تحلیل رفتن می کنند. این تحلیل عضله می تواند در افرادی که ایدز دارند اتفاق بیافتد. مصرف مکمل گلوتامین به حفظ ذخیره ی گلوتامین بدن کمک می نماید.
بعضی از انواع شیمی درمانی می توانند باعث کاهش سطح گلوتامین بدن شوند. محققین معتقدند که مصرف گلوتامین می تواند از آسیب های ناشی از شیمی درمانی جلوگیری نماید. این امر از طریق حفظ و نگهداری بافت های آسیب دیده امکان پذیر می باشد.
برای اثبات موارد بالا شواهد بیشتری مورد نیاز می باشد.
مصرف گلوتامین برای بیشتر بزرگسالان به شرطی که حداکثر تا ۴۰ گرم در روز به صورت خوراکی استفاده شود بدون خطر می باشد و همچنین تزریق داخل وریدی آن اگر به مقدار ۶۰۰ میلی گرم به نسبت هر کیلوگرم وزن انسان روزانه صورت پذیرد خطرناک نمی باشد.
کودکان: گلوتامین اگر به مقدار مناسب استفاده شود برای کودکان بی ضرر می باشد. برای کودکان بین ۳ تا ۱۸ سال نباید بیشتر از ۷/۰ گرم گلوتامین در روز به نسبت هر کیلوگرم وزن آنها داده شود. اطلاعات کافی برای بی خطر بودن دوز مصرفی بالاتر گلوتامین در این رده سنی وجود ندارد.
بارداری و شیردهی: اطلاعات کافی در مورد بی خطر بودن مصرف گلوتامین در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد. بنابراین از مصرف این ماده در دوران بارداری و شیردهی جلوگیری کنید.
سیروز: گلوتامین ممکن است سیروز را وخیم تر نماید. بنابراین افرادی که درگیر بیماری سیروز هستند از مصرف مکمل گلوتامین جلوگیری نمایند.
بیماری شدید کبدی که منجر به اختلالات خلق و خو و گیجی می شود (انسفالوپاتی کبدی): گلوتامین، انسفالوپاتی کبدی را بدتر می کند بنابراین از مصرف گلوتامین در این بیماری بپرهیزید.
حساسیت به منوسدیم گلوتامات ” MSG “(سندرم حساسیت به غذای چینی): اگر شخصی به مونوسدیم گلوتامات حساسیت دارد این فرد نیز می تواند به گلوتامین هم حساس باشد. زیرا بدن گلوتامین را به گلوتامات تبدیل می کند.
اختلال ذهنی مانیا: مصرف گلوتامین باعث تغییراتی در مغز افرادی که مانیا دارند می شود بنابراین اگر بیماری مانیا دارید از مصرف گلوتامین بپرهیزید.
تشنج: یک سری نگرانی هایی در مورد افزایش احتمال ایجاد تشنج در اثر مصرف گلوتامین در بعضی از افراد وجود دارد.
لاکتوز به کاهش آمونیاک در سطح بدن کمک می کند. گلوتامین در بدن تبدیل به آمونیاک می شود. مصرف همزمان گلوتامین با لاکتالوز باعث کاهش اثربخشی لاکتالوز در بدن می شود.
یک سری نگرانی هایی در مورد اینکه گلوتامین باعث کاهش اثربخشی داروهای ضد سرطان می شود، وجود دارد. ولی برای اثبات این کاهش اطلاعات کافی در دسترس نمی باشد.
داروهایی که برای تشنج استفاده می شوند روی مواد شیمیایی مغز اثر می گذارند. گلوتامین نیز روی مواد شیمیایی مغز اثراتی دارد. با اثری که گلوتامین روی مواد شیمیایی مغز دارد ممکن است که باعث شود اثر داروهای ضد تشنج در مغز کاهش یابد.
بعضی از داروهای ضد تشنج عبارتند از فنوباربیتال، پیریمیدون (Mysoline)، والپریک اسید (Depakene)، گاباپنتین (Neurontin)، کربامازپین (Tegretol)، فنی توئین (Dilantin) و … .
دوزهای مصرفی پایین نتیجه ی تحقیقات علمی صورت گرفته می باشد.
ترجمه شده از وبسایت: www.webmd.com